Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2016

selecteer uit het archief

Grootste schip ter wereld verlaat haven

Het megaschip Pioneering Spirit is bijna klaar. Ergens in de komende twee weken vertrekt het grootste schip ter wereld vanaf de werf van Allseas in de haven van Rotterdam. Het schip had eigenlijk al lang klaar moeten zijn. In april werd bekend dat de bouw van het 382 meter lange schip vertraging had opgelopen. De installatie van twaalf 65 meter lange balken bleek lastiger dan verwacht.
Het schip is omgerekend acht voetbalvelden groot. Het vaartuig is ontworpen om grote olie- en gasplatformen weg te halen.

Zuidplein korte tijd afgezet na overval

Op het Zuidplein in Rotterdam is maandagochtend rond 11.00 uur een winkel overvallen. Personeel van een schoenenwinkel aan het Zuiderterras werd opgesloten in een kantoortje. De politie heeft na de overval een deel van het winkelcentrum uitgekamd, omdat niet zeker was dat de mannen het centrum hadden verlaten. Het personeel werd bedreigd met een wapen. Vanuit het kantoortje kon het personeel contact opnemen met de politie. De mensen moeten daar blijven zitten, totdat de politie zeker weet dat de overvallers weer weg zijn.

Groei bevolking

Het hoge aantal asielzoekers heeft geleid tot de grootste bevolkingsgroei in een eerste halfjaar sinds 2000, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tussen januari en juni kwamen er per saldo 43.000 mensen bij. Er kwamen ruim 99.000 nieuwkomers aan, terwijl zo'n 64.000 mensen emigreerden. De natuurlijke aanwas,de geboortes min het aantal sterfgevallen,was ook groter dan vorig jaar en bedroeg 7500. Vooral migranten uit Syrië en Eritrea hebben zich in de eerste zes maanden van 2016 ingeschreven bij gemeenten in Nederland.

Visumvrij reizen

Turkije wil dat de Europese Unie snel een datum vastlegt voor het visumvrij reizen voor Turken. Als die uitblijft dreigt Ankara het vluchtelingenakkoord op te zeggen. Minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken zegt in een Duitse krant dat de deal effect heeft,omdat er veel minder vluchtelingen naar Europa komen.In ruil daarvoor verwacht Turkije nu dat het visumvrij reizen begin oktober of half oktober kan ingaan. Als Turkije aan alle voorwaarden uit de vluchtelingendeal heeft voldaan,moeten het Europees Parlement en de EU-landen nog instemmen.

Bereikbaarheid Schiphol

Het treinverkeer van en naar Schiphol is tot en met 9 augustus beperkt door grote werkzaamheden. ProRail vervangt oude sporen en vergroot de capaciteit van het traject Schiphol-Diemen Zuid en Schiphol-Amsterdam Bijlmer Arena.Op die routes rijden de komende dagen bussen in plaats van treinen.Reizigers zijn tot drie kwartier langer onderweg. Morgen rijden er ook geen treinen van Schiphol naar Amsterdam Sloterdijk.Uit de richting van Leiden blijft Schiphol wel gewoon per trein bereikbaar.

Airbag voor ouderen

Zodra een oudere valt, ontvouwt zich vanuit een gordel rond de heupen een kussentje dat de kans op letsel aan de heup verkleint. De valairbag is onder meer het werk van Heike Vallery, verbonden aan de TU Delft. Hij doet onderzoek naar het valalgoritme dat instabiliteit bij ouderen voorspelt. Dat algoritme wordt in de airbags ingebouwd en zorgt ervoor dat de airbag zich op tijd opblaast. Voor de ontwikkeling van de airbag werkte Vallery samen met een Nederlandse start-up WOLK BV.

Na-apers

Orang-oetans kunnen ons letterlijk na-apen. Onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat de apen menselijke geluiden kunnen produceren. De wetenschap ging er tot nu toe vanuit dat primaten hier niet toe in staat waren.
De controle over het stemgeluid is noodzakelijk voor ontwikkeling van de spraak. Tot nu toe werd aangenomen dat de mogelijkheid tot spreken zich pas bij de mens heeft ontwikkeld nadat deze zich genetisch had afgesplitst van andere mensapen. Door deze ontdekking komt die aanname onder vuur te liggen.

Koopje

Op een vlooienmarkt in het Franse Sarrebourg is een verloren gewaand werk van Albrecht Dürer ontdekt. Het gaat om een kopergravure van Maria met kind, gekroond door een engel. De Duitse kunstenaar maakte het werk in 1520. De gravure staat op een lijst van kunst die in 1945 spoorloos verdween uit de Franse bezettingszone van Duitsland. Hoeveel de koper op de markt heeft betaald en wat momenteel de werkelijke waarde van de gravure is, is niet bekendgemaakt. De ontdekker heeft de gravure teruggegeven aan de oorspronkelijk eigenaar.

Er is plaats voor u in de redactie

Bent u met pensioen of zit u thuis te niksen en wilt u iets doen, dan is er voor u plaats als redacteur van de Kabelkrant bij de Lokale Omroep Krimpen (LOK). Het team bestaat momenteel uit 5 medewerkers. U maakt geheel zelfstandig de kabelkrant in de studio van de LOK. Een ochtend per week tussen 09.00 en 11.00 uur bent u in de studio aanwezig om de berichten op te stellen en middels de computer in de kabelkrant te plaatsen. Goede kennis van de Nederlandse taal is vereist. Lijkt het u leuk om dit werk op te pakken neem dan kontakt op met Jer Ponsen, tel. 516280.