Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief

Chillen en sporten langs Maashaven

Een park in het water met een natuurvriendelijke oever en meer plaats voor natuur en waterdieren. Dat is hoe de Maashaven er straks uit moet gaan zien. Rotterdam wil een getijdenpark in de Maashaven realiseren en heeft groen licht gegeven voor de eerste fase. Daarom gaan de huidige ligplaatsen van de binnenvaartschepen, aan de oostzijde van de haven, veranderen vanaf mei. Het Havenbedrijf Rotterdam wil de ligplaatsen zo indelen dat een duurzame plek ontstaat, waar alle binnenvaartschepen bij elkaar kunnen liggen.

Uitzetting stokt

Bijna 5000 vreemdelingen van wie de asielaanvraag is afgewezen, zijn vorig jaar niet vertrokken. Eigenlijk hadden bijna 20.000 mensen Nederland moeten verlaten via de departementale Dienst Terugkeer en Vertrek, maar vorig jaar vertrokken er maar 15.000. Dat is een daling van 13 procent ten opzichte van 2016. Dit blijkt uit de jaarrapportage Vreemdelingenketen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nederland geeft steeds minder asielzoekers een verblijfsvergunning, vorig jaar nog maar 30 procent. Afgewezen migranten gaan massaal in beroep.

Douanestrop dreigt voor Nederland

Nederland dreigt minder van de douaneheffingen die via vooral de haven van Rotterdam binnenkomen te mogen houden. De Europese Commissie wil dat een hoger percentage naar de Brusselse begroting stroomt. Douaneheffingen gelden als een "eigen middel', naast de nationale afdrachten een belangrijk bestanddeel voor de EU-begroting. Landen mogen een deel, momenteel 20 procent, van wat er binnenkont houden voor gemaakte douanekosten. Maar volgens bronnen dreigt dat minder te worden. Gesproken wordt over 10 procent.

Kantine tapt voor kind

Het leeuwendeel van de sportverenigingen blijkt alcohol te schenken aan minderjarigen, terwijl dat verboden is. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is teleurgesteld en wil dat de sportbonden ingrijpen. In 82 procent van de voetbalkantines waar zeventienjarige jongens en meisjes in opdracht van Blokhuis' ministerie alcohol bestelden, kregen zij de drank zonder problemen mee. De onderzochte tennis- en hockeyclubs doen het ietsje beter, en dat geldt ook voor de kantines van sportzalen waar volleybalverenigingen spelen.

Dure liefde

Erkend schuinsmarcheerder Gerhard Schröder (74) gaat binnenkort voor de vijfde keer trouwen. De voormalige Duits bondskanselier hoopt het geluk te vinden bij zijn 28 jaar jongere, Zuid-Koreaanse tolk.
Haar ex-echtgenoot dreigt echter roet in het eten te gooien. Die heeft een rechtszaak tegen Schröder aangespannen, omdat de Duitser is vreemdgegaan met zijn vrouw. De zaak dient in Zuid-Korea, waar schadeclaims tegen echtbrekers mogelijk zijn. De ex-man eist maar liefst honderd miljoen won, omgerekend zo'n 79.000 euro van Schröder.

Megagletsjer smelt weg

De Verenigde Staten en Groot-Britannië gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de Thwaites gletsjer op de Zuidpool. Deze gigantische lap ijs, met een oppervlakte zo groot als Groot-Brittannië, smelt in hoog tempo en dat zou een bedreiging zijn voor de waterstand in de wereldzeeën. Als de Thwaites gletsjer en de nabijgelegen Pine Island gletsjer samen in de oceaan zouden verdwijnen, zou het zeeniveau wereldwijd met maar liefst een meter stijgen. Twhaites verliest nu al zo'n vijftig miljard ton ijs per jaar en is daarmee goed voor 4% van de jaarlijkse zeespiegelstijging.

'Nobelprijs voor Trump'

'Nobel, Nobel', roepen Trump-supporters als hij op het podium staat. Ze pleiten er nu al voor dat hun president de Nobelprijs voor de Vrede krijgt voor zijn pogingen om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn kernwapens af te pakken. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hield gisteren hetzelfde pleidooi. Analisten vinden de vleierij van Moon richting Trump slim. Het zorgt ervoor dat Trump alles uit de kast haalt om tijdens zijn ontmoeting met Kim tot een akkoord te komen. Die ontmoeting vindt waarschijnlijk begin juni in Singapore of de gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea's plaats.