Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief

Het weer

Donderdag is het overwegend bewolkt en valt er af en toe wat lichte regen. De temperatuur loopt op tot slechts 16 of 17 graden en er staat een matige tot vrij krachtige westen- tot noordwestenwind. Vanavond is het nog overwegend bewolkt, maar wel droog. Vannacht klaart het vanuit het westen ook af en toe op. De temperatuur zakt naar waarden rond de 14 graden en er staat een overwegend zwakke westenwind.
Vrijdag trekt de bewolking naar het zuidoosten weg. In de middag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en is het, op een enkele bui na, droog.

Haringvlietbrug

Auto's mogen de komende tijd nog maar met 50 kilometer per uur over de Haringvlietbrug rijden. Ook heeft het verkeer nog maar één rijstrook per rijrichting. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur besloten vanwege veiligheidsredenen. De brug moet gerenoveerd worden, omdat klemmen en rijplaten los dreigen te komen. Dat is gevaarlijk voor zowel het autoverkeer als de scheepvaart, maar de nodige renovatie kan pas in 2023 plaatsvinden. Op dit moment is de maximum-snelheid op de brug nog 100 kilometer per uur.

Deadline

Er komt een harde deadline voor Feyenoord City. De Rotterdamse politiek geeft Feyenoord tot eind 2021 om het stadionplan rond te krijgen. Als het niet lukt om voor die tijd de bouwkosten, financiering en businesscase op orde te krijgen, trekt de gemeente zich terug. Dan gaat Feyenoord City niet door, schrijft het NRC. Aan de andere kant: als het plan aan het einde van het jaar wél rond is, stapt de gemeente in als aandeelhouder (voor een bedrag van 40 miljoen euro) en kan de bouw van het nieuwe stadion beginnen.

Windmolens

Het plaatsen van windmolens dicht bij woningen moet zorgvuldiger worden gewogen. Het geluid dat ze maken, de slagschaduw die ze veroorzaken en ook veiligheid moet een belangrijkere rol in de afwegingen spelen dan tot nu toe, oordeelt de Raad van State. "Terecht", zegt de Barendrechtse advocaat Peter de Lange. Nederlands hoogste bestuursrechter sloot zich dinsdag aan bij een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De Nederlandse overheid moet onderzoek doen naar de gevolgen van de windmolens, zeker die in de nabijheid van woningen.

Corona in de regio

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 95 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in onze regio. Dat zijn meer gevallen dan dinsdag, toen werden 73 nieuwe besmettingen gemeld. Maandag ging het nog om 129 nieuwe besmettingen en zondag om 77. Volgens het RIVM zijn in onze regio de afgelopen 24 uur geen personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Drie patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het zevendaags gemiddelde is voor de tweede dag op rij gedaald, van 105 naar 104 besmettingen. Zondag en maandag lag het gemiddelde nog op respectievelijk 101 en 108.

Miljardair

Een familie uit de Amerikaanse staat Louisiana heeft eerder deze maand 50 miljard dollar op hun rekening gekregen. Vier dagen lang waren zij nieuwkomers in de lijst van de 25 rijksten der aarde, tot het foutje moest worden hersteld. De 47-jarige Darren James zegt in gesprek met Fox dat hij op 12 juni werd verrast door zijn vrouw, toen ze haar banksaldo aan hem liet zien. „We dachten alleen maar: ’Wie staat er straks voor onze deur?’ Wij kennen niemand met zo veel geld.” James, werkzaam als makelaar, geeft toe dat hij er even aan heeft gedacht het geld door te sluizen:

Wolven

In Friesland is begonnen met de bouw van een hek om wolven te weren. Oud-commissaris van de Koningin en VVD-prominent Hans Wiegel sloeg de eerste paal in de grond bij Boijl, op de grens van Friesland en Drenthe. Het hek is een initiatief van onder anderen schapenhouder Jehan Bouma. Hem sloeg de schrik om het hart toen hij vorig jaar een werkbezoek bracht aan het Duitse Brandenburg. Nederlandse boeren wilden daar ervaren hoe het is om schapen te houden in een gebied waar ook wolven leven, iets wat in het oosten van Duitsland al langer het geval is.

Wat gebeurde er op 1 juli

Op 1 juli 1849 werden er voor het eerst postzegels uitgegeven in België. Het ging om twee postzegels van 10 en 20 cent met daarop de beeltenis van koning Leopold I. Deze eerste zegel was ontworpen door de Belgische kunstenaar Charles Baugniet (1814-1886), naar een schilderij van Liéven De Winne. De postzegels waren bedoeld voor het binnenlandse postverkeer. In België gaf men eerder postzegels uit dan in Nederland. De eerste Nederlandse postzegels verschenen in december 1851. Op deze zegels kwam een afbeelding van koning Willem III.