Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief

Het weer

Maandag is het wisselend bewolkt en vallen langs de kust enkele buien, mogelijk met onweer. In de loop van de dag valt ook elders in de regio een enkele regenbui. De temperatuur komt vanmiddag uit op 13 graden en er waait een stevige zuidwestenwind. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig en langs de kust krachtig of hard, windkracht 4 tot 7. Vanavond en vannacht zijn er enkele opklaringen en beperkte de kans op een bui tot de kuststreek. De temperatuur daalt naar 7 graden langs de kust en 5 graden in het oosten van de regio.

Drugs

Tijdens een controle in het havengebied heeft de Douane zaterdagavond in totaal 4178 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een straatwaarde van ruim 313 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie. Het is de grootste cocaïnevangst in de Rotterdamse haven van de afgelopen jaren, net iets groter dan een megapartij die in september werd gevonden. Het record van de grootste drugsvangst in Rotterdam stamt uit 2005 , toen werd er 4600 kilo cocaïne aangetroffen. De verdovende middelen zaten verspreid over twee containers geladen met grote zakken gevuld met soja.

Vershoudfolie

Het is de Dordtenaren al jaren een doorn in het oog: het zwaar verwaarloosde monumentale pand 'Teerlink' aan de Buiten Kalkhaven. Een actiegroep heeft het gebouw zondag in groen vershoudfolie gewikkeld om er aandacht voor te vragen. Onder het motto 'Laat Dordt de Teerlink krijgen' willen de actievoerders dat het pand in oude glorie wordt hersteld en teruggegeven aan de stad. De voormalige machinewerkplaats Teerlink is er zeer slecht aan toe en is al jaren onderwerp van getouwtrek tussen gemeente en eigenaar.

Dwarsdenker

Zelfs bijna 500 jaar na zijn dood maakt een van de grootste denkers die Rotterdam gekend heeft, nog altijd een diepe indruk. De biografie 'Erasmus, dwarsdenker' van Sandra Langereis heeft zondagochtend de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen. Volgens de jury "een boek dat je omverblaast". De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib in het NPO Radio 1-programma OVT. In het juryrapport staat dat het winnende boek is gebaseerd op briljant wetenschappelijk onderzoek. Arib noemde Erasmus, dwarsdenker "een boek dat je omverblaast".

Webcam

Een Koreaanse professor maakte het zich wel heel gemakkelijk tijdens het lesgeven vanuit huis en besloot een comfortabel bad te nemen tijdens het hoorcollege. Hij dacht dat daarbij alleen de audio aanstond, maar helaas voor hem stond ook zijn webcam aan en konden de leerlingen meegenieten van zijn waterige sessie. Lokale zender SBS toonde beelden waarop ondanks de censurerende blur is te zien hoe de professor in zijn bad ligt. Gelukkig voor de studenten was alleen zijn bovenlichaam boven de waterlijn te bewonderen.

Wat gebeurde er op 1 November

Na acht jaar bouwen is het Witte Huis in Washington op 1 november 1800 klaar. John Adams is de eerste Amerikaanse president die het huis gaat bewonen. Het Witte Huis wordt dan overigens nog het Executive Mansion (Uitvoerend Herenhuis) genoemd. President George Washington had eerder, samen met planoloog Pierre L’Enfant, bepaald op welke locatie het huis gebouwd moest worden. Het Witte huis is ontworpen door de Iers-Amerikaans architect James Hoban die zich liet inspireren door het Leinster House in de Ierse hoofdstad Dublin.