Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief

Het weer

Donderdag begint met (mist)banken, deze verdwijnen al snel. Verder is er een afwisseling van zon en stapelwolken en bestaat er landinwaarts kans op een regenbui. Langs de kust blijft het droog. Het wordt 20 graden en de zwakke tot aan zee matige zuidoostenwind ruimt vanmiddag naar het zuiden. Vanavond neemt de bewolking verder toe en blijft het droog. Vannacht gaat het vanuit het zuidwesten regenen. De temperatuur komt niet lager dan 16 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind.
Vrijdag is er slechts af en toe zon en trekken buien over de regio met kans op onweer. Pas in de avond wordt het droog.

Havenziekenhuis

In het voormalige Havenziekenhuis wonen 135 jongeren anti-kraak. Eén van de bewoners is de 18-jarige student Baruch uit Hoorn. Zijn medebewoners zijn studenten en vluchtelingen uit Jemen en Syrië. De ambulance-ingang, lange witte gangen en verlaten operatiekamers herinneren aan oude tijden. "Ik ben blij met een betaalbare kamer op deze plek. Dat het een ziekenhuis is, maakt mij niet uit." In oktober 2017 werd het Havenziekenhuis in Rotterdam gesloten. Sindsdien worden ruimtes verhuurd aan andere ziekenhuizen. Maar het grote pand in hartje Rotterdam stond grotendeels leeg.

Gedumpte huisdieren

Een konijntje in een reismandje in de bosjes, kanariepietjes in een kooitje tussen het vuil en héél veel losgelaten konijnen in parken. De zomer is in volle gang en ook in onze regio is het dumpen van huisdieren weer 'als vanouds' begonnen. Bij Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zitten ze momenteel op zo'n 1600 ritten per maand. Dat zijn de gewone ritten en de gedumpte dieren. "In rustige maanden zitten we op 600. Dus het is meer dan een verdubbeling. Het is echt aanpoten voor de vrijwilligers."

Markt

Op de allereerste Oogst- & Streekmarkt ‘Proef de Krimpenerwaard’ - op zaterdag 14 augustus van 11.00 tot 17.00 uur in het Springerpark in Schoonhoven - bieden boeren, telers en andere voedselmakers uit de Krimpenerwaard allerlei streekproducten aan. Het aanbod varieert van verse groente, kaas en fruit tot vlees, vis en allerlei soorten kruiden. Arike Mijnlieff, kwartiermaker van Voedselfamilie Krimpenerwaard, verwacht dat een hoop bezoekers op het evenement af zullen komen. “Streekproducten staan, mede door corona, volop in de belangstelling.

Pasgeboren reetje

Een wildcamera maakte eind juni unieke beelden van een pasgeboren reetje in de Krimpenerwaard. Boswachters Ties Ittmann en Ivan Broer van Staatsbosbeheer zijn lyrisch. Broer had de camera opgehangen vlakbij een plek waar reeën graag rusten. Al snel verscheen er een drachtige reegeit in beeld. Dat is volgens Ittmann al bijzonder. “Je ziet het jong schoppen in de buik. De reegeit gaat vervolgens buiten beeld onder een boom liggen voor de bevalling. Na de geboorte zie je haar het jong drooglikken. Een dag later huppelt het kleine reetje vrolijk rond. Echt supertoffe beelden.”

Vergissing

Agenten hebben na een bosbrand een verkoold lijk van een vrouw per ongeluk in een vuilcontainer van een politiebureau gedumpt, omdat ze dachten dat het een etalagepop was. In een verklaring werd aangehaald dat ooggetuigen verklaarden dat iemand de bosbrand had veroorzaakt door een mannequin in brand te steken. Op de locatie werd een verbrand lijk ontdekt, echter gingen de agenten uit Quebec, Canada, ervan uit dat het om de etalagepop ging. Enkele uren nadat de agenten het lijk hadden gedumpt, werd de vrouw als vermist opgegeven door haar echtgenoot.

Altijd handig

Jessica Fox pakte bij het kajakken op de Olympische Spelen een bronzen medaille. Dat is op zich geen wonder, aangezien Jess tot de top van de wereld behoort. De manier waarop Fox aan die bronzen plak kwam, was echter wel bijzonder. Daarbij kreeg ze hulp van een condoom. De kajak van Fox was wat gehavend na haar trainingen, dus moest ze aan de bak om die te repareren. Van de organisatie van de Olympische Spelen krijgt iedere atleet een gratis setje condooms, al gebruikt ieder die waarschijnlijk op zijn eigen manier. Foxx had het rubbertje nodig om haar kajak te fixen.

Wat gebeurde er op 5 augustus

Begin augustus 1945 keert de koninklijke familie terug in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef de familie in Canada. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 raadde generaal Winkelman koningin Wilhelmina aan het land te verlaten. De koningin vertrok uiteindelijk op 13 mei naar Londen. Eind juli richtte de vorstin zich voor het eerst via Radio Oranje tot het Nederlandse volk. In totaal wendde de koningin zich tijdens de bezettingsjaren via Radio Oranje vierendertig keer tot de Nederlanders.