Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief

Het weer

Dinsdag wisselen zon en bewolking elkaar af en vanmiddag bestaat er lokaal kans op een bui. Langs de kust schijnt vanmiddag de zon flink. Het wordt 20 graden en de noordoostenwind waait zwak en vanmiddag aan zee matig. Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en kan zich een mistbank vormen. De temperatuur daalt naar 10 tot 13 graden en waaien doet het nauwelijks.
Woensdag is er af en toe zon en ontwikkelt zich in de middag verspreid een enkele (stevige) regenbui met kans op onweer. Er waait een zwakke oostenwind en de temperatuur komt uit op 21 graden.

Megaschool

Het Wellantcollege fuseert met de scholenkoepels Citaverde en Helicon. De groene onderwijsinstellingen gaan verder onder de naam Yuverta. De nieuwe school krijgt 53 vestigingen, van VMBO tot MBO, onder meer in Rotterdam, Dordrecht, Brielle, Ottoland en Klaaswaal. De scholen richten zich op klimaat, energie, water, voeding en welzijn van mens en dier. In totaal heeft Yuverta ruim twintigduizend studenten en nog eens 8500 cursisten. Er zijn 2000 medewerkers aan de nieuwe koepel verbonden.

Lichaam in auto

De politie doet onderzoek nadat maandagavond in een auto in de Dordtse wijk Crabbehof een lichaam is gevonden. Op een parkeerplaats in de Aalbersestraat is een tent om de auto gezet waarin medewerkers van de forensische opsporing in witte pakken onderzoek doen. Volgens de politie is er een verband met een onderzoek vorige week in de Kapitein Horsmanflat in Zwijndrecht. Daar werd toen een 25-jarige man aangehouden na een vechtpartij, maar hij werd mogelijk verdacht van een zwaarder misdrijf.

Natuur op de Maasvlakte (3/3)

Wat de Vogelvallei bijzonder maakt, is dat het gebied helemaal door de mens is gemaakt. Sinds 2015 is het 21 hectare tellende natuurgebied een beschermd natuurreservaat. “Vroeger was hier niks. Het was een deel van het sluftergebied, vlakbij de industrie en midden in het havengebied”, legt Maarten van Oosten uit. Hij werkt bij Futureland, een informatiecentrum dat gaat over de aanleg van de Tweede Maasvlakte. “Ik zou zelfs bijna durven te stellen dat de Vogelvallei wereldwijd misschien wel iets unieks is, alhoewel we dat natuurlijk moeilijk kunnen staven.

Wat gebeurde er op 3 augustus

Op 3 augustus 1936 won de Amerikaanse atleet Jesse Owens het goud op de 100 meter sprint van de Olympische Spelen in Berlijn. In de finale versloeg hij, onder toeziend oog van Adolf Hitler, zijn landgenoot Ralph Metcalfe. Minder bekend is overigens dat de Nederlander Tinus Osendarp achter deze twee giganten derde werd en het brons pakte. De Olympische Spelen van 1936 waren bijzondere Spelen. Ze werden ook wel ‘de Spelen van Adolf Hitler genoemd’ omdat de Duitse overheid het evenement volop gebruikte om de nationaalsocialistische ideologie uit te dragen.