Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Het weer

Dinsdag is het zonnig met in de loop van de dag landinwaarts ook vorming van enkele stapelwolken. Het blijft droog en met een middagtemperatuur van 22 graden is het aangenaam. Er staat een matige en aan zee matig tot vrij krachtige noordoostenwind, windkracht 3 tot 5. Vanavond en vannacht is het helder, de temperatuur daalt landinwaarts naar 11 of 12 graden. De zwakke tot aan zee matige wind waait uit het noordoosten.
Woensdag is het eerst nog zonnig, vanaf het begin van de middag verschijnen vanuit het noordwesten wolkenvelden, maar het blijft wel droog. Het wordt in de middag 20 of 21 graden

Klimaatverandering

Extreme regenval zoals bij de overstromingen in Limburg, België en Duitsland deze zomer komt nu vaker voor als gevolg van klimaatverandering. Ook de hoeveelheid neerslag tijdens dit soort hevige regenval is door het veranderende klimaat toegenomen, met 3 tot 19 procent. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, waar ook Nederlandse klimaatwetenschappers aan hebben meegewerkt. Delen van West-Europa werden van 12 tot 15 juli getroffen door ernstige overstromingen, na zware regenval. Zo viel op één dag rond de rivieren de Ahr en de Erft in Duitsland meer dan 90 millimeter regen.

Rieten daken onbetaalbaar

De rietmarkt heeft te maken met gigantische prijsstijgingen. Jarenlang gebeurde er niks in de sector, behoudens de jaarlijkse prijsverhoging van een paar procent, nu moeten de 340 rietdekkersbedrijven in ons land hun offertes verhogen. Zo'n 70 procent van het riet dat hier wordt verwerkt, komt namelijk uit China. Riethandelaar Peter van Wincoop uit Putten: "In no time is het containervervoer van riet onbetaalbaar geworden. Ooit was de prijs 1300 dollar per container, nu is dat 18.000 dollar. Extreem gewoon."

Straatnamen

Rotterdam eert 24 bekende oud-inwoners van de stad met een eigen straatnaam in de nieuwe wijk Nieuw Kralingen. Zo komen er tussen 2021 en 2024 de Ruud Lubberslaan (voormalige minister-president), het Fred Kapshof (goochelaar) en de Drs. P-kade (zanger). Ook zwemster Rie Mastenbroek die vier Olympische medailles behaalde, krijgt een eigen straatnaam. Net als zanger Leo Fuld uit Crooswijk en de bokser Bep van Klaveren. Rotterdam zal daarnaast een Rita Reyssingel (zangeres), de Johanna van Muijlwijckstraat (oud-raadslid) en de H.J.A. Hoflandlaan (NRC-journalist) krijgen.

Ongeluk

De Oude Maas is maandagochtend tussen Rhoon en Hoogvliet urenlang gestremd geweest na een aanvaring tussen twee tankers. Beide schepen hebben milieugevaarlijke stoffen aan boord. Uit de machinekamers van beide tankers stroomt gasolie, die met speciale boeien wordt ingedamd. De aanvaring gebeurde rond 06:00 uur op de Oude Maas ter hoogte van de kruising met het Spui. De tankers botsten door onbekende oorzaak frontaal op elkaar. Beide tankers hebben schade aan de voorkant. Eén schip blijft zelf drijven, het ander is in een krib gevaren.

Steekje los

Een man had medische hulp nodig nadat een bizar slaapkamerexperiment vreselijk misging. De 30-jarige man uit Michigan (VS) had zes kidneybonen in zijn geslachtsdeel geduwd met de bedoeling dat ze uit zouden schieten tijdens het bedrijven van de liefde. Maar in plaats daarvan raakten ze vast in zijn plasbuis. Zo meldt Oddely. Het ‘slachtoffer’ vertelt het al eens eerder te hebben gedaan, maar met een stuk minder bonen. Hij probeerde ze er zelf uit te krijgen met een pincet. Uiteindelijk moesten de bonen operatief worden verwijderd.

Stichting AAP

Stichting AAP heeft donderdag 124 degoes weggehaald uit een woning in Het Gooi en naar het opvangcentrum in Almere gebracht. Volgens AAP is het een record dat er zoveel dieren in een keer worden opgevangen. Een degoe is een exotisch knaagdier en geeft veel gedoe. Het is volgens de stichting niet geschikt om door iedereen als huisdier te worden gehouden. AAP werd ingeschakeld na een melding van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. De dieren zaten in een grote kooi en zeven glazen aquarium- en terrariumbakken.

Ontslag na video

De Braziliaanse bisschop Tomé Ferreira da Silva moet op zoek naar een nieuwe baan. Hij diende zijn ontslag in bij paus Franciscus nadat een video van hem online was uitgelekt waarop te zien is hoe hij masturbeert tijdens een videogesprek. De paus heeft zijn ontslag geaccepteerd. De 60-jarige bisschop geeft tegenover een Braziliaanse krant toe dat hij inderdaad is te zien in de uitgelekte video, maar wil verder geen commentaar geven op het voorval. Op de video is hij van onder te zien terwijl hij aan zijn heilige graal sjort. Tomé wilde niet zeggen met wie hij op dat moment een gesprek voerde.

Wat gebeurde er op 24 augustus

Onder leiding van Alarik I plunderen en bezetten de Visigoten op 24 augustus van het jaar 410 de stad Rome. De val van Rome maakte op het gehele Romeinse Rijk een diepe indruk. Het was voor het eerst sinds de Gallische inval van 390 voor Christus dat de stad door niet-Romeinse troepen werd bezet. Alarik I werd rond 370 na Christus geboren op het eiland Peuke aan de Donau. Als strijder vocht hij aanvankelijk tegen de Romeinen in Thracië. Hier kwam een einde aan toen hij in 394 een verdrag sloot met de Oost-Romeinse keizer Theodosius I.