Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Het weer

Maandag is het prachtig weer met volop zon en loopt de temperatuur vanmiddag op naar een graad of 12. De noorden- tot noordoostenwind waait matig en vanmiddag aan zee vrij krachtig, windkracht 3 tot 5. Vanavond en vannacht kijken we aan tegen een heldere sterrenhemel. Het koelt landinwaarts af naar 3 of 4 graden. Er waait een zwakke en aan zee matige noordoostenwind.
Op Koningsdag schijnt de zon volop en blijft het droog. Het wordt zachter met in de middag een temperatuur van 15 graden. De oostenwind waait matig.

Oscars

Nomadland haalde de belangrijkste prijzen van de avond binnen, zoals verwacht. Chloé Zhao werd de tweede vrouw die Beste Regie op haar naam wist te schrijven, elf jaar na Kathryn Bigelow voor The Hurt Locker. Het documentair gedraaide drama over een onderklasse Amerikanen die baan naar baan trekt door het land, won ook Beste Film en Beste Actrice voor Frances McDormand, haar derde Oscar als acteur. "Het was een idiote reis die je maar eens in je leven meemaakt", zei Zhao over de film. Ze droeg haar Oscar op aan "iedereen die de goedheid in zichzelf en elkaar blijft ontdekken, hoe moeilijk ook".

Drugshandel

Drugsbendes dringen op grote schaal in het geheim binnen in internationale rederijen van de Rotterdamse haven. Dat zegt Jan Janse, districtschef van de Zeehavenpolitie, in een interview met NRC. Volgens hem beperkt de corruptie in de haven zich allang niet meer tot de douane en is die veel groter dan mensen denken.
Uit recente onderzoeken van de Zeehavenpolitie blijkt dat de criminelen handlangers positioneren op belangrijke plekken, waardoor drugssmokkel op grote schaal mogelijk wordt, zegt Janse.

Straatraces

De zeehavenpolitie heeft vandaag bijna 100 boetes uitgeschreven bij twee straatraces in Rotterdam. Aan de Noordzeeweg werd met ongeveer 50 auto's geracet, terwijl aan de Propaanweg bijna 100 motorfietsen en brommers rondreden. Bij de politie-acties is niemand aangehouden; wel werden er twee brommers in beslag genomen. Op basis van eigen onderzoek vermoedde de politie dat er in het havengebied op zondagmiddag straatraces georganiseerd zouden worden. Die informatie bleek te kloppen: er waren veel mensen naar de twee locaties gekomen. Rond 16:30 beëindigde de politie beide races.

Corona in de regio

Het RIVM meldt zondag 1086 nieuwe coronabesmettingen in de regio. Zaterdag waren dat er 959, vrijdag 1269. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1073 mensen per dag positief getest op het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn er 5 sterfgevallen gemeld in onze regio. Het gaat om mensen uit de gemeenten Zwijndrecht (1), Nissewaard (1), Hellevoetsluis (1) en Rotterdam (2). Afgelopen week stierven gemiddeld dagelijks iets meer dan 3 mensen per dag aan de gevolgen van het coronavirus. Verder meldt het RIVM 12 nieuwe ziekenhuisopnames in de regio.

Afval scheiden

Alle Rotterdammers moeten hun kookkliekjes apart gaan weggooien, ook flatbewoners. Dat is geen proefballonnetje, binnen drie jaar gaat het echt gebeuren. Dan staan er in alle wijken speciale containers voor het keukenafval. Rotterdam wil en moet deze weg inslaan: de Europese regels schrijven voor dat vanaf eind 2023 groente-, fruit- en etensresten, de zogeheten gfe’s, gescheiden moeten worden ingezameld. Daar moet iedereen in Europa aan geloven. De verplichte koers kent ook voordelen: het is schoner, helpt bij het halen van klimaatdoelen en is een stuk goedkoper dan afval verbranden.

Renovatie

Het voornemen om een oude vervallen meubelwinkel om te toveren tot een luxe appartementencomplex, zorgt voor flink wat discussie in Nieuw-Lekkerland. Voor de één is het dé manier om in het eigen dorp te blijven, maar voor de ander is het een aantasting van de privacy en het dorpsgezicht. Ze vinden het niet kunnen dat er een flink appartementencomplex wordt ingebouwd tussen de oude dijkhuizen. Vier bouwlagen met een landelijke uitstraling. Vanuit het toekomstige penthouse kan je de hele Alblasserwaard bekijken en is er zelfs zicht tot Rotterdam.

Te groot

Een Nigeriaanse vrouw heeft een opmerkelijk verzoek gedaan bij de rechter. De vrouw vraagt dat haar huwelijk van een week oud wordt beëindigd omdat de genitaliën van haar echtgenoot te groot zouden zijn. “Zijn geslachtsdeel is te groot voor mij. Het is te heftig,” zei de vrouw na de eerste ervaring met haar partner. Het is de tweede echtgenoot van de vrouw, die zegt dat de ervaring een nachtmerrie was, schrijft Kingsparo. De vrouw vertelt dat ze na de eerste keer een traditioneel medicijn kreeg van haar moeder, die haar geruststelde dat het goed zou komen.

Wat gebeurde er op 26 april

Op 26 april 1937 is het een gewone marktdag in het Baskische stadje Guernica. Ondanks het luchtalarm gaan mensen nog steeds naar de markt om hun boodschappen te doen. Om kwart over vier worden de eerste Duitse bommen gegooid, gevolgd door Italiaanse en Duitse aanvallen. De ongewapende stad wordt gebombardeerd door tientallen bommenwerpers en vanuit laagvliegende gevechtsvliegtuigen worden vluchtende inwoners doodgeschoten. Binnen drie uur ligt bijna het hele stadje in puin en wordt een kwart van de bevolking, 1600 mensen, gedood.