Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Uitzettingen onuitvoerbaar

Pogingen van Nederland om ongewenste vreemdelingen met behulp van het land van herkomst uit te zetten, strandden de afgelopen jaren in meer dan de helft van de gevallen. Landen van herkomst laten ons vaak met hen zitten. In de afgelopen zeven jaar liepen pogingen om migranten uit te zetten meer dan 13.000 keer op niets uit. Herkomstlanden weigeren ze terug te nemen, of antwoorden niet op verzoeken van Nederland, die dan worden ingetrokken. De middelen om landen te dwingen mee te werken (stoppen ontwikkelingshulp, aanpassen van visumregelingen, intrekken van landingsrechten) blijken in de praktijk nauwelijks bruikbaar.

Wachttijd sociale huurwoning 7 jaar

In minstens negentig gemeenten moeten woningzoekenden langer dan zeven jaar ingeschreven staan om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. De tien gemeenten waar de wachttijd het hoogst is, boven de veertien jaar, liggen allemaal in Noord-Holland. Amsterdam staat op de dertiende plaats, met dertien jaar en tien maanden. Ook in steeds meer regio's buiten de Randstad zijn lange wachttijden geen uitzondering meer. De gemeente met de kortste inschrijfduur is Rijssen-Holten in Overijssel. Daar is de gemiddelde wachttijd acht maanden.

Weer ruzie bij 50PLUS

Het hoofdbestuur heeft de aanval geopend op de nieuwe partijleider Liane den Haan. Ze zou een 'volstrekt onwerkbare situatie' hebben veroorzaakt. In een brief beklaagt het hoofdbestuur zich over de eenmansfractie van Den Haan in de Tweede Kamer. Ze zou weigeren samen te werken met het bestuur en meermaals hebben gedreigd uit de partij te stappen.
De ouderenpartij ligt al jaren in de clinch met zichzelf. Partijleiders Henk Krol en Geert Dales stapten op. De laatste reageert smalend: "50Plus is dood. Alleen de begrafenis nog."

Kroegbaas schroeft bierprijs op

Wie vanaf komende woensdag een paar biertjes drinkt op het heropend terras, doet er goed aan een gevulde portemonnee mee te nemen. Een pilsje kan dubbeltjes duurder zijn dan vóór de lockdown: "Het gaat hard richting drie euro per fluitje."
Terwijl menig café-uitbater het hoofd amper boven water houdt tijdens de coronacrisis, voeren brouwerijen een prijsverhoging door. Als laatste van 'de grote vier' laat Heineken de pilstarieven vanaf 1 mei met een kleine drie procent stijgen.

Bloemenveiling trekt lentedrama recht

De impact van corona op de bloemen- en plantenhandel is uitermate klein gebleven. Ondanks de verliezen in het begin van het voorjaar, bleef het omzetverlies dankzij recordprijzen voor bloemen en planten en het opveren van de verkopen aan de veilingklok voor bloemenveiling FloraHolland beperkt tot slechts 2,9%.
Dit blijkt uit het jaarverslag van FloraHolland. De omzet kwam uiteindelijk uit op €4,7 miljard. En dat terwijl vorig jaar maart FloraHolland nog de noodklok luidde en waarschuwde voor grote omzetverliezen in de sierteeltsector.

Nieuw onderzoek moord Wiersum 1/4

Het onderzoek naar de moord van advocaat Derk Wiersum moet opnieuw. Uit verklaringen van een getuige blijkt dat meerdere mensen gebruikmaakten van de auto die verdachte Giërmo B. volgens het Openbaar Ministerie zou hebben gebruikt bij de moord.
Volgens advocaat Jacques Taekema is de kring van mogelijke verdachten veel groter. Dat zei hij vrijdagochtend tijdens een inleidende zitting in de strafzaak tegen zijn cliënt en Moreno B. Beide mannen worden verdacht van de moord op advocaat Wiersum op 18 september 2019.

Nieuw onderzoek moord Wiersum 2/4

Taekema citeerde uit een verklaring die een getuige onlangs aflegde bij de rechter-commissaris. Die zei dat hij zelf geregeld dagenlang in de Opel Combo reed. Giërmo B. heeft steeds ontkend dat hij op de dag van de moord in de auto zat.
Volgens het Openbaar Ministerie is er geen spoor van dna van deze getuige in de Opel gevonden. Telecomgegevens plaatsen hem evenmin op de plek van de moord. Wel werd er in zowel de Opel Combo als in de Volkswagen Transporter die bij de moord en bij de voorverkenningen werden gebruikt, dna gevonden van Giërmo B. en Moreno B.

Nieuw onderzoek moord Wiersum 3/4

Volgens Taekema heeft de politie in het onderzoek naar de moord ten onrechte de auto als uitgangspunt genomen, en te gemakkelijk geconcludeerd dat Giërmo B. er die dag gebruik van maakte. Tijdens eerdere zittingen wees de advocaat er al op dat het juist een bewijs van zijn onschuld is dat Giërmo B. na de moord de auto niet in brand stak of op een andere manier verdonkeremaande.
De advocaten Machteld en Gerald Roethof hekelden het in hun ogen gebrekkige onderzoek eveneens. Dna zegt volgens hen niets, omdat er van 21 personen dna in de auto's is gevonden.

Brand na Belgische legeroefening

Gisteravond zagen we op de Europese weerkaart tijdens het journaal een rookpluim in Noord-België. Er werd ons toen al verteld, dat er een flinke brand woedde. Wel, die is vrijdag ontstaan na een schietoefening van het Belgische leger. Normaal staat er in het oefenterrein een brandweerwagen, maar die was gisteren in onderhoud. Het vuur kon dus snel om zich heen grijpen. Inmiddels zou zo'n 1000 hectaren grond zijn verwoest en de brand is nog steeds niet onder controle.

Biden reist in juni naar Europa

De Amerikaanse president Biden reist in juni naar Europa. Het wordt de eerste buitenlandse reis sinds zijn aantreden. Hij zal een G7-top in Engeland bijwonen en vervolgens in Brussel de leiders van de Europese Unie ontmoeten. Een dag later heeft hij een ontmoeting met de leiders van de NAVO-landen, onder wie de Turkse president Erdogan. met hem heeft hij eerder vandaag gebeld. Volgens bronnen ging het gesprek over Bidens voornemen om de massamoord op de Armeniërs in 1915 als genocide te erkennen. Van Bidens voorgangers gebruikte alleen Ronald Reagan deze term. Turkije neemt daar aanstoot aan.

Indonesische onderzeeër verloren?

Het ziet ernaar uit dat de Indonesische onderzeeër die sinds een aantal dagen ten noorden van Bali vermist raakte als verloren dient te worden beschouwd. Volgens de Indonesische marine had het schip tot vroeg in de ochtend van 24 april zuurstof aan boord. Naar alle waarschijnlijkheid is de bemanning dus niet meer in leven.
Er was een grote reddingsactie op touw gezet waaraan verscheidene landen deelnamen. Halverwege deze week werd reeds melding gemaakt dat er olievlekken in de Javazee waren waargenomen.

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.