Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Hinder

Eneco start vrijdagavond met de eerste inspectie van het stadswarmtenet van Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Een klein vliegtuig zal door middel van infraroodtechniek het leidingnetwerk in beeld brengen. Doordat het vliegtuig op zeshonderd meter hoogte vliegt, kunnen inwoners overlast ervaren. Eneco kan door de infraroodtechniek zien waar onregelmatigheden in het netwerk zitten en weet op die manier waar onderhoud nodig is. De vluchten kunnen alleen worden uitgevoerd als het helder, droog, koud en donker is. De scan levert dan namelijk de beste beelden op. De vluchten worden daarom uitgevoerd na zonsondergang tot uiterlijk 23.00 uur in de avond.

Terrassenstrijd naar kookpunt

De druk op het kabinet om maatregelen te versoepelen loopt steeds verder op. De horecabranche waarschuwt dat zij ondernemers die hun terrassen willen openen niet meer in bedwang willen en kunnen houden.
Coronaminister Hugo de Jonge smeekt om geduld.
Pas op 8 maart wordt er op zijn vroegst besloten of de terrassen weer open kunnen. Veel zal afhangen van de stand van de coronacijfers. Als de terrassen open gaan zullen weer meer mensen naar buiten gaan: dit zal meer besmettingen tot gevolg hebben.

Opnieuw keien in zee

Het demissionair kabinet heeft forse kritiek op de nieuwe stenengooiacties van Greenpeace in het Kanaal. Zelf actie nemen tegen de milieuclub, die stelt de natuur te willen beschermen tegen de sleepnetvisserij, doet de regering niet. Tot ontsteltenis van de Nederlandse vissers. Volgens Greenpeace leveren de keien geen gevaar op voor de vissersschepen en opvarenden. "Wij geven de coördinaten van de stenen gewoon door."
De Duitse regering dreigde Greenpeace met boetes, waarna de acties zijn gestopt. "Op een gegeven moment moet je ophouden met praten en gewoon handhaven.

Minder samenwonen

Twintigers wonen vergeleken met twintig jaar geleden minder samen. Aan het begin van dit millennium woonde 59% van de 25- tot 30-jarigen samen, al dan niet getrouwd. Dat is gedaald naar 47% in 2019, meldt het CBS. Het is gebruikelijker geworden dat jongvolwassenen alleen wonen of bij hun ouders. Volgens het CBS studeren twintigers tegenwoordig gemiddeld langer en gaan zij sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 minder snel op zichzelf wonen. Twintigers die wel samenwonen, gaan ook vaker binnen vijf jaar uit elkaar. De kans op een breuk is gestegen van 18% naar 23%.

Stop op subsidie voor biomassa 1/2

Er mogen geen nieuwe subsidies voor houtige biomassa worden uitgedeeld tot het kabinet over de brug komt met een afbouwplan. Dat een eist een meerderheid van de Tweede Kamer op de valreep voor de verkiezingen. Voormalig minister Eric Wiebes (Klimaat) zou voor de kerstvakantie al met een plan komen om 'zo snel als dat haalbaar en betaalbaar is' afscheid te nemen van de omstreden subsidies. Maar tot grote teleurstelling van de Kamer kwam hij tegen zijn belofte in niet met een besluit.

Stop op subsidie voor biomassa 2/2

Na de val van het kabinet werd het afbouwplan door onder meer VVD en CDA van de politieke agenda gehaald tegenstanders van houtverbranding in energiecentrales hebben door een slimme zet alsnog het demissionaire kabinet onder druk gezet. De Kamer kwam door de avondklok in tijdnood en vergaderde donderdag daarom extra. Bij een debat over milieuzaken diende de PvdD een voorstel in om een nieuwe subsidie te verstrekken tot er een afbouwplan ligt. Mede dankzij de steun van coalitiepartijen D66 en CU is er een meerderheid.

Oxford-vaccin blijft op de plank 1/5

Vier op de vijf doses van het AstraZeneca-vaccin die aan lidstaten van de Europese Unie zijn geleverd, zijn nog ongebruikt. Dat komt onder andere doordat momenteel vooral nog senioren worden ingeënt, terwijl het vaccin in een aantal EU-landen wordt afgeraden voor 65-plussers, maar het imagoprobleem van het vaccin speelt ook een rol. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van cijfers die onder meer door het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) zijn gepubliceerd.

Oxford-vaccin blijft op de plank 2/5

Daaruit blijkt dat de 27 lidstaten samen naar schatting 6.134.707 doses hebben ontvangen, maar dat er daarvan nog 4.849.752 doses op de spreekwoordelijke plank liggen. Het Pfizer-vaccin wordt wel goed gebruikt: vier op de vijf ontvangen doses zijn al toegediend.
Het nieuws is opmerkelijk, omdat Brussel al weken steggelt met AstraZeneca over het zogenaamde Oxford-vaccin. De farmareus zou minder doses hebben geleverd aan de EU dan contractueel is afgesproken. Donderdag nog legde het Europees Parlement de baas Pascal Soriot het vuur aan de schenen. (Zie deze krant)

Oxford-vaccin blijft op de plank 4/5

Zoals België en Bulgarije bijvoorbeeld die respectievelijk nog slechts 4 procent en 1,7 procent van de geleverde doses Oxford-vaccin hebben gebruikt.
Bondskanselier Agela Merkel zei donderdag in een interview met de Franfurter Algemeine Zeitung dat het Oxford-vaccin een 'acceptatieprobleem' heeft. Ten onrechte overigens, aldus de Duitse regeringschef:"'Het AstraZeneca-vaccin is betrouwbaar, effectief en veilig, goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, en in Duitsland aanbevolen voor iedereen tot 65 jaar."

Wantrouwen EU tegen AstraZeneca

Een hoorzitting door het Europees Parlement met AstrZeneca-baas Pascal Soriot heeft weinig bevredigende antwoorden opgeleverd. De Fransman beriep zich op afspraken die zijn bedrijf al in mei vorig jaar met de universitiet van Oxford maakte, waardoor de Britten voor zouden gaan bij de levering van coronavaccins, maar bleef vaag over het EU-contract.
Het Europees Parlement blijft AstraZeneca wantrouwen; "Hun verhaal rammelt aan alle kanten. Het lijkt erop dat AstraZeneca zijn huid twee keer heeft willen verkopen, zo werkt het natuurlijk niet."

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.