Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief

Tienduizenden staan deze maand droog

Tienduizenden Nederlanders zijn vrijdag een poosje gestopt met drinken van alcohol. Zij doen mee aan de zevende editie van IkPas, een campagne van GGD's en verslavingsklinieken om mensen bewust te maken van een gewoontegedrag rond alcohol. IkPas is in andere landen bekend als Dry January en duurt dertig dagen. Volgens de organisatoren drinken veel mensen uit gewoonte elke dag één of twee glazen alcohol. Pas als ze daarmee stoppen, merken ze welk lichamelijk effect dat gewoontedrinken heeft: 60% van de deelnemers voelt zich fitter, meer dan 50% slaapt beter en een derde verliest gewicht.

Schotland is Boris zat 1/5

Na Brexit komt Sexit, als het tenminste aan de meeste Schotten ligt. De meest voor de hand liggende afkorting voor een onafhankelijk Schotland is nog niet wijdverbreid - sommigen geven de voorkeur aan Scexit - maar dat wil niet zeggen dat de geest er niet rijp voor is. Sinds dit voorjaar heeft een stijgende meerderheid van de Schotten een voorkeur voor onafhankelijkheid. 2021 wordt een cruciaal jaar. Begin mei zijn er verkiezingen voor het Schotse parlement. De naar onafhankelijkheid strevende Scottish National Party is al de grootste partij, maar zal volgens huidige peilingen een meerderheid halen.

Schotland is Boris zat 3/5

De Schotten stemden in 2016 massaal tegen een vertrek uit de EU. Hoewel de Schotse regering van Nicola Sturgeon sindsdien niet betrapt kon worden op een enthousiast meedenken is het voor veel Schotten fnuikend dat de Engelse Conservatieven voor een veel hardere Brexit hebben gekozen dan indertijd voor mogelijk werd gehouden.
Met uitbraak van het coronavirus heeft Sturgeon zich het afgelopen jaar kunnen profileren. In vrijwel dagelijkse persconferenties - de teller heeft de 150 gepasseerd - toont Sturgeon zich een voorzichtig en nuchtere leider.

Schotland is Boris zat 4/5

Het virus slaat volgens sommige statistieken nog harder toe dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk, maar dat doet niets af aan de populariteit van de Schotse eerste minister.
Dat heeft deels te maken met het voor Schotten schokkende contrast met de flamboyante en aanzienlijk minder consequente benadering van van de Britse premier Boris Johnson. Hij belooft veel en maakt veel minder waar. Dat Johnson een brokkenpiloot is, bleek enkele weken geleden toen hij tussen neus en lippen verklaarde dat het overhevelen van bevoegdheden, de zogenaamde devolution, op een ramp was uitgelopen in het land.

Schotland is Boris zat 5/5

Het bevestigde het beeld van veel Schotten dat Johnson op hen neerkijkt en geen enkele interesse heeft voor Schotland.
Dit zijn allemaal redenen waarom de steun voor de SNP groeit en de roep om onafhankelijkheid groter wordt. Maar zelfs een glorieuze overwinning bij de verkiezingen in mei garandeert nog niet dat er snel een referendum komt. Daarvoor is immers de goedkeuring nodig van de Britse regering en Boris wil niet de geschiedenis ingaan als degene die het Verenigd Koninkrijk om zeep hielp.

Ontleend aan De Telegraaf, zaterdag 2 januari 2021.

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.