Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Het weer

Donderdag is het bewolkt met de meeste regen vanochtend, eerst is het ook nog mistig. Vanmiddag valt er nog af en toe regen. De temperatuur komt uit op 8 graden. De oostenwind waait zwak tot matig. Eind van de middag komt de wind uit het westen en is dan matig. Vanavond valt er af en toe wat regen, vannacht trekt opnieuw een actief regengebied over de regio. De temperatuur loopt nog iets op en komt uit op 9 graden. De zuidwestenwind waait matig.
Vrijdag is het bewolkt en valt er eerst nog wat regen, in de middag is er een streepje zon en valt er ook een enkele bui.

EMK-terrein 1/2

Arjan de Bruin van GroenLinks Krimpen stapt naar de rechter om duidelijkheid te krijgen over de staat van de damwanden rond het EMK-terrein. De Bruin diende in oktober vorig jaar een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) in bij de gemeente Krimpen aan den IJssel, maar kreeg (nog) niet de informatie waar hij om vroeg. Dat valt hem tegen. “Verantwoordelijk wethouder Wubbo Tempel beloofde ons volledige transparantie, maar er ligt nog altijd geen rapport waarin zwart op wit staat vermeld dat er niets mis is met die damwanden.”

EMK-terrein 2/2

Hij wijst erop dat de gemeente de wettelijke termijn wat betreft het Wob-verzoek (ruimschoots) overschreden heeft. “Ruim een maand geleden is er een ingebrekestelling gestuurd met een laatste termijn van twee weken. Hierop is een reactie uitgebleven waarop vorige week de stap naar de bestuursrechter is gemaakt. Deze zag ook reden om hier werk van te maken en heeft er een spoedprocedure van gemaakt.” De Bruin beschikt over aanwijzingen dat de damwanden op diverse plaatsen lekken en er vervuild grondwater naar buiten stroomt.

Slimme bolders

Het Havenbedrijf Rotterdam is een experiment gestart met 'slimme' bolders. Deze bolders kunnen de spanning op de touwen van een aangemeerd zeeschip meten. Dit voorkomt dat de lijnen breken en een schip op drift raakt. "We zagen het in 2007, toen hier in de haven tijdens een storm de touwen van een groot zeeschip braken," vertelt Eric Broos van het Havenbedrijf. "Het schip raakte op drift en is dwars door een oliesteiger gegaan. Dat was een flinke schadepost, met ook schade aan het milieu."

Stenengooiers

Jongeren die meedoen aan rellen zoals die op de Beijerlandselaan in Rotterdam kunnen daar later de wrange vruchten van plukken. Dat zegt Henk Ferwerda, die onderzoek doet naar grote ordeverstoringen. "Wie stenen gooit naar de ME moet zich realiseren dat 'ie z'n toekomst staat weg te gooien." "De rellende jongelui denken dat ze anoniem zijn. En onaantastbaar", stelt de criminoloog. "Maar de politie heeft al jongeren opgepakt. Die jongeren zullen er later, bij inschrijvingen voor een opleiding of sollicitaties, tegenaan lopen dat ze een strafblad hebben.

Fastfood

Ongezond voedsel moet verdwijnen uit de Rotterdamse winkels om het groeiende aantal mensen met overgewicht aan te kunnen pakken. Dat vindt de gemeente, die een brandbrief heeft gestuurd aan het ministerie van Volksgezondheid. Uit Rotterdams onderzoek blijkt dat het aanbod van fastfood de afgelopen vijftien jaar is toegenomen met 37 procent en in wijken met een lage sociaaleconomische status met maar liefst 57 procent. "Het is in het centrum van Rotterdam makkelijker om een hamburger te kopen dan een appel", zegt wethouder Sven de Langen van Volksgezondheid.

Olifantenpoep

Het is moeilijk te geloven dat olifantenpoep het hoofdingrediënt kan zijn van een premium gedistilleerde drank, maar het is waar.
De Zuid-Afrikaanse gin Indlovu wordt gemaakt met plantaardige ingrediënten die zijn geoogst uit de dikhuidige kak. Paula en Les Ansley, beiden voormalige biologen, besloten na hun pensionering van het VK naar Zuid-Afrika te verhuizen en een manier te bedenken om bij te dragen aan de instandhouding van de regio en hoe ze de lokale gemeenschap konden ondersteunen, schrijft Oddity Central.

Wat gebeurde er op 28 januari

Op 28 januari 1986 wordt de spaceshuttle Challenger gelanceerd. Na 73 seconden valt het ruimteveer uit elkaar. Alle zeven bemanningsleden komen om het leven. Er bleek een probleem te zijn met een afsluitzegel in de rechterstuwraket. Er lekten hierdoor vrijwel direct na de start gassen en brandstof uit de raket. De explosie en het daaropvolgende neerstorten van het toestel in de oceaan, werd op film opgenomen en later uitgezonden op televisie. Door de ramp met de Challenger kwam het spaceshuttle-programma enige tijd stil te liggen.

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.