Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief

Veel geweld tegen politie

Ondanks de lockdown waardoor de meeste mensen oud en nieuw thuis vierden en binnen bleven, was het geweld tegen agenten en brandweermensen niet anders dan tijdens iedere andere jaarwisseling. In het hele land werden agenten belaagd. De Mobiele Eenheid trad veelvuldig op, er was veel geweld tegen hulpverleners en forse schade door zware explosies. Een positief effect van het vuurwerkverbod is dat oogartsen vrijdag naar schatting tien keer minder slachtoffers van oogletsel zagen dan voorgaande jaarwisselingen.

Grapperhaus tevreden over Oudjaar

Minister Grapperhaus kijkt tevreden terug op de jaarwisseling. Volgens hem heeft het overgrote deel van de mensen zich voortreffelijk opgesteld en het feest sober gevierd. Ook was er volgens hem minder geweld tegen hulpverleners. Wel waren er her en der kleine groepen 'raddraaiers', constateerde hij. En ondanks het vuurwerkverbod was er op veel plaatsen ook vuurwerk te zien, (zoals in Krimpen aan den IJssel). Maar er waren geen excessen, zei de minister. Hij vindt het nog te vroeg om te praten over een vuurwerkverbod, iets waar Bruls van het Veiligheidsberaad zich sterk voor maakt.

Tienduizenden staan deze maand droog

Tienduizenden Nederlanders zijn vrijdag een poosje gestopt met drinken van alcohol. Zij doen mee aan de zevende editie van IkPas, een campagne van GGD's en verslavingsklinieken om mensen bewust te maken van een gewoontegedrag rond alcohol. IkPas is in andere landen bekend als Dry January en duurt dertig dagen. Volgens de organisatoren drinken veel mensen uit gewoonte elke dag één of twee glazen alcohol. Pas als ze daarmee stoppen, merken ze welk lichamelijk effect dat gewoontedrinken heeft: 60% van de deelnemers voelt zich fitter, meer dan 50% slaapt beter en een derde verliest gewicht.

Geen beste vriend

De politie is niet altijd je beste vriend, zo ontdekte Omendra Soni. De Suzuki Wagon van de Indiër werd twee jaar geleden gestolen en daarvan deed Soni aangifte. Deze week ontdekte hij echter dat een agent bijna twee jaar in zijn gestolen auto heeft rondgereden. Soni kwam daar achter doordat de diender de auto voor een beurt naar de garage had gebracht en hij zelf werd gebeld toen het werk klaar was. De agent zegt dat hij de auto verlaten langs de kant van de weg had gevonden, maar blijkbaar had hij niet de moeite genomen om het kenteken te controleren.

Schotland is Boris zat 1/5

Na Brexit komt Sexit, als het tenminste aan de meeste Schotten ligt. De meest voor de hand liggende afkorting voor een onafhankelijk Schotland is nog niet wijdverbreid - sommigen geven de voorkeur aan Scexit - maar dat wil niet zeggen dat de geest er niet rijp voor is. Sinds dit voorjaar heeft een stijgende meerderheid van de Schotten een voorkeur voor onafhankelijkheid. 2021 wordt een cruciaal jaar. Begin mei zijn er verkiezingen voor het Schotse parlement. De naar onafhankelijkheid strevende Scottish National Party is al de grootste partij, maar zal volgens huidige peilingen een meerderheid halen.

Schotland is Boris zat 3/5

De Schotten stemden in 2016 massaal tegen een vertrek uit de EU. Hoewel de Schotse regering van Nicola Sturgeon sindsdien niet betrapt kon worden op een enthousiast meedenken is het voor veel Schotten fnuikend dat de Engelse Conservatieven voor een veel hardere Brexit hebben gekozen dan indertijd voor mogelijk werd gehouden.
Met uitbraak van het coronavirus heeft Sturgeon zich het afgelopen jaar kunnen profileren. In vrijwel dagelijkse persconferenties - de teller heeft de 150 gepasseerd - toont Sturgeon zich een voorzichtig en nuchtere leider.

Schotland is Boris zat 4/5

Het virus slaat volgens sommige statistieken nog harder toe dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk, maar dat doet niets af aan de populariteit van de Schotse eerste minister.
Dat heeft deels te maken met het voor Schotten schokkende contrast met de flamboyante en aanzienlijk minder consequente benadering van van de Britse premier Boris Johnson. Hij belooft veel en maakt veel minder waar. Dat Johnson een brokkenpiloot is, bleek enkele weken geleden toen hij tussen neus en lippen verklaarde dat het overhevelen van bevoegdheden, de zogenaamde devolution, op een ramp was uitgelopen in het land.

Schotland is Boris zat 5/5

Het bevestigde het beeld van veel Schotten dat Johnson op hen neerkijkt en geen enkele interesse heeft voor Schotland.
Dit zijn allemaal redenen waarom de steun voor de SNP groeit en de roep om onafhankelijkheid groter wordt. Maar zelfs een glorieuze overwinning bij de verkiezingen in mei garandeert nog niet dat er snel een referendum komt. Daarvoor is immers de goedkeuring nodig van de Britse regering en Boris wil niet de geschiedenis ingaan als degene die het Verenigd Koninkrijk om zeep hielp.

Ontleend aan De Telegraaf, zaterdag 2 januari 2021.

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.