Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Lappendeken van kloktijden dreigt 1/4

Het stoppen met het twee keer per jaar verzetten van de klok kan tot gevolg hebben dat in Nederland straks een andere tijd geldt dan in Duitsland of België. De Europese Commissie pleit weliswaar voor een eenduidige keuze, maar kan niet uitsluiten dat de 27 EU-landen niet gezamenlijk voor ofwel zomer-, ofwel wintertijd kiezen.
Daarmee ligt de chaos op de loer.
Er moet sowieso een einde komen aan het verzetten van de klok, vindt verantwoordelijk Eurocommissaris Bulc (Transport).

Lappendeken van kloktijden dreigt 2/4

Zij en haar collega Sefkovic (Energie) lichtten het eerder deze week door Commissiepresident Juncker gedane voorstel vrijdag toe in Brussel. Of zomer- of wintertijd de standaard wordt, is nog lang geen uitgemaakte zaak. "We respecteeren de keuze van de lidstaten", benadrukte Bulc.
Nederland heeft nog geen standpunt en het is nog onduidelijk wanneer het onderwerp in Brussel op de agenda komt. Wel is duidelijk dat er contact zal worden gezocht met buurlanden om te overleggen hoe zij erover denken.

Lappendeken van kloktijden dreigt 3/4

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is verbolgen dat er geen duidelijke keuze is gemaakt. "Het is nalatig van de Commissie om de keuze over te laten aan de landen. Zo werkt het dus niet", zegt zij.

Voor haar is het onbestaanbaar dat straks in Duitsland een andere tijd kan gelden dan in Nederland. Maar dan moeten de landen er wel gezamenlijk uitkomen. Uit het EU-onderzoek bleek dat een grote meerderheid van de respondenten voor de zomertijd als standaard is.