Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief

RIVM waarschuwt voor smog

Door de aanhoudende hitte en droogte is er op dinsdag kans op smog, vooral aan het einde van de middag en het begin van de avond. Op die momenten is de lucht het meest verontreinigd. Het RIVM waarschuwde op maandag al voor smog in het zuiden van het land. Vanaf woensdag wordt de waarschuwing opgeheven omdat de luchtkwaliteit dan verbetert. Vooral kinderen, ouderen en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen of het hart wordt aangeraden zich niet in te spannen en binnen te blijven.

Grootste prijsstijging in vijf jaar

De prijsstijging in juli was met 2,1% de grootste van de afgelopen vijf jaar. In september 2013 kwam het voor het laatst voor dat de prijzen met meer dan 2% omhooggingen, meldt het CBS. Vooral de huren gingen in juli omhoog, de maand waarin de meeste huren worden aangepast. De gemiddelde huurverhoging was 2,3%. Verder ging de prijs van gas, elektriciteit en water omhoog met 0,9%. De consumentenprijsindex is een belangrijke indicatie voor de inflatie, maar het is niet hetzelfde. Inflatie is een breder begrip waarin bijv. ook industriële producten, aandelen en grondstoffen worden meegerekend.

Denk moet 16.000 euro terugbetalen

De partij Denk moet ruim 16.000 euro subsidie terugbetalen. Het geld is volgens de Referendumcommissie niet goed besteed in de campagne over de nieuwe inlichtingenwet. Volgens het ANP is Denk het met het oordeel van de commissie eens, maar legt de partij de schuld bij het online marketingbureau dat met de subsidie kiezersonderzoek deed. Volgens Denk heeft het bureau broddelwerk geleverd. Het bureau spreekt dat tegen en is ook niet van plan om het geld terug te betalen, zoals Denk wil. "We zien niet op tegen een gang naar de rechter", zeggen de onderzoekers.

Schenking aan voedselbank

De Stichting Stadstuinieren Voedselbank heeft bijna 4500 euro ontvangen aan niet benutte eindejaarsgeschenken van Schiedamse ambtenaren.
De ambtenaren krijgen in plaats van een kerstpakket zogeheten Proosjemunten die ze alleen bij lokale winkeliers kunnen inwisselen. Wie ze niet inwisselt of direct aan een goed doel wilde doneren steunde dit jaar de voedselbank.
Maandag kreeg de voorzitter van de voedselbank, Herbert Nikkels, een cheque goed voor 4420 euro. In totaal zijn 884 munten niet ingewisseld.

Ook voordeel warm weer

Terwijl wij zuchtend en steunend weer een tropische dag, waarschijnlijk voorlopig de laatste, beleven, zijn de Duitse wijnboeren heel vrolijk. Het warme weer heeft hen een vroege en overvloedige oogst opgeleverd. Nog nooit kon zo vroeg met de wijnoogst begonnen worden. Deze week worden de eerste trossen binnengehaald.
Dit is tenminste eens een leuk bericht over de hitte. De overige landbouwers in Europa voorzien zeer slechte oogsten dit jaar en ook de veeboeren hebben deze zomer al het voor de winter ingeslagen voer moeten aanspreken.

Laatste miljarden naar Griekenland

Met het overmaken van de laatste 15 miljard euro uit het internationale reddingsfonds, is een eind gekomen aan de steunoperatie voor Griekenland. Dat land staat vanaf 20 augustus financieel weer op eigen benen.
Helemaal uit de crisis zijn de Grieken nog niet. Het land zucht nog onder een staatsschuld van 178% van het bbp, terwijl de Europese norm 60% is. Tot na 2030 hoeft Griekenland nauwelijks op de in totaal €228 miljard die het van andere eurolanden leende af te lossen. Maar het lijkt onvermijdelijk dat een deel van de staatsschuld kwijtgescholden moet worden.

Engeland vraagt uitlevering moordenaars

De Britse regering gaat het Kremlin om de uitlevering vragen van twee Russen die zij verdenken van het uitvoeren van de aanslag op dubbelspion Skripal, zijn dochter Julia en twee onschuldige voorbijgangers met het zenuwgas novitsjok. Dat meldt het blad The Guardian.
De kans dat Rusland de twee verdachten uitlevert, is nul. De Russische grondwet verbiedt dat. De verdachten van de moord op de ex-KGB'er Litvinenko in Londen met het zeldzame radio-actieve isotoop polonium zitten ook nog altijd in Rusland.

Poppenkast in het Streekmuseum 1/2

Boer Rokus en boerin Teuntje beleven in de poppenkast weer vele avonturen, waarvan de kleinste kinderen elke dinsdag kunnen genieten onder het genot van een glaasje ranja en iets lekkers. Na de voorstelling is er gelegenheid tot het bezoeken van het museum onder begeleiding van een rondleider. Kinderen kunnen plaatsnemen in het Ot en Sien klasje, zich verkleden met ouderwetse verkleedkleren en alles leren over het leven van 100 jaar geleden. Ook kunnen ze, bij mooi weer, spelen met ouderwets speelgoed op het boerenerf.

Poppenkast in het Streekmuseum 2/2

We maken er dus een feestelijke middag van met Rokus, Teuntje, Kaatje de Kip en Klaartje de Koe.
Voor wie: kinderen van 2 - 6 jaar. Waar: Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312, Krimpen aan den IJssel. Data: dinsdag 7, 14 en 21 augustus. Tijdstip: 14.30 uur (het museum is om 14.00 uur open) Entree: 2,50 (inclusief: museumbezoek, ranja en lekkers).
Met het Jeudvakantiepaspoort: Via Synerkri: gratis.
Begeleidende (groot)ouders betalen, als ze het museum willen bezoeken, het normale tarief.
.

Zomerconcert met jong talent

Op vrijdag 10 augustus is er om 20.00 uur een zomerconcert in de IJsseldijkkerk (IJsseldijk 232) te Krimpen aan den IJssel. Dit concert wordt verzorgd door Wilbert Magre op de vleugel, Wim Magre op het orgel en het jonge dwarsfluittalent Erica Vogel. Toegangskaarten zijn op de concertavond aan de kerk te verkrijgen voor volwassenen 12,50 en kinderen tot en met 15 jaar 7,50. Ook zijn kaarten te reserveren met korting via 0525-685413 of www.wimmagre.nl. Volwassenen betalen dan 10,- en kinderen tot en met 15 jaar 5,-.