Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief

Auto te water, inzittende spoorloos

Op de 's-Gravenweg in Rotterdam-Kralingen is vrijdagavond een auto in het water beland. De inzittende van de auto is spoorloos verdwenen.
Om 22:23 uur kreeg de politie de melding binnen dat er een auto in een ondiepe sloot was beland, waar niemand in zou zitten. Ook de politie, brandweer en duikers die even later ter plaatse waren, konden niemand vinden.
Hoe de auto in het water is gekomen, is niet bekend. De politie zoekt de bestuurder van de auto. Ook onderzoeken agenten waar de auto vandaan komt en of die gestolen is.

Roken rond ziekenhuis is niet meer van deze tijd

"Het is niet meer van deze tijd dat patiënten en bezoekers eerst door de rookwalmen heen moeten." Ernst Kuipers is voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC, een van de initiatiefnemers van het rookverbod in drie straten rondom het ziekenhuis.
Het Erasmus MC heeft vrijdag om het rookverbod samen met de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium gevraagd bij burgemeester Aboutaleb. "We willen dat verbod omdat het niet meer van deze tijd is."

Vakantiegangers al vroeg in de file

Nederlanders die op weg zijn naar hun vakantieadres in het zuiden van Europa, staan deze Zwarte Zaterdag al vroeg in de file. In Frankrijk was de zon nog niet eens op voordat de eerste files er stonden, meldt de ANWB.
De meeste vertraging ondervinden vakantiegangers op de Autoroute du Soleil, de A7 tussen Lyon en Valence. Verder naar het zuiden is er ruim een uur vertraging bij Perpignan op de A9.Ook op andere plaatsen staat het al vast: in het westen op de A10 richting Bordeaux bij Niort en Bordeaux en op de route door het Centraal Massief op de A71 richting Clermont-Ferrand.

Terug van vakantie? Kraan 1 minuut open!

Terug van vakantie? Kraan 1 minuut open! Met die boodschap vraagt drinkwaterbedrijf Oasen de aandacht van alle thuiskomende vakantiegangers. Na een of meerdere weken afwezigheid is het water uit de kraan namelijk niet vers meer. Juist in deze droge tijd, adviseert Oasen het water dat uit de kranen wordt gespoeld voor andere doeleinden dan consumptie te gebruiken. Vang het water op met een emmer of gieter, om er bijvoorbeeld de planten water mee te geven, de auto mee te wassen of ramen mee te zemen.

Vooral pech op Belgische weg

Het aantal pechmeldigen van Nederlanders in buurlanden ligt dit jaar een stuk hoger dan vorig jaar. Vanuit België kwam in de eerste weken van deze zomervakantie een kleine 16% meer hulpoproepen dan in dezelfde periode vorig jaar. Duitsland staat met een stijging van 10% tweede, meldt SOS International, die voor verschillende verzekeringsmaatschappijen onder meer de pechhulp regelt. De toename is volgens de alarmcentrale grotendeels toe te schrijven aan het feit dat door het mooie weer meer Nederlanders kiezen voor een vakantie dicht bij huis.

Eind goed, al goed

Een romantisch gezicht in Dordrecht donderdag: Elvis en Priscilla, twee ganzen met liefdesverdriet, zijn verenigd. Sinds Elvis' liefje in Dordt werd gebeten door een hond en een spuitje kreeg, was de vogel met de knobbel op de kop op zoek naar een nieuw liefje. Echter: de andere ganzen pruimden hem niet. Maar in Rotterdam werd zijn eigen Princilla gevonden: een gans ook met knobbel, die onlangs haar man verloor. Princilla moest alleen nog gevangen worden. Dat lukte donderdag, nu zwemmen ze samen.

Ontmoeting Macron en May

Aan de Franse Rivièra waar president Macron een buitenverblijf heeft, heeft hij premier May van Groot-Brittannië ontvangen die daarvoor haar wandelvakantie in Italië onderbrak. Het gesprek gaat over de Brexit. De ontmoeting wordt gezien als een wanhoopsactie van May. De Franse EU-onderhandelaar Michel Barnier schoot haar voorstellen voor een zachte Brexit afgelopen week aan duigen. Door een direct beroep op regeringsleiders tracht May te redden wat er te redden valt. Duitsland is niet gecharmeerd van haar één op één afspraken maken met regeringsleiders.

Meer vluchtelingen verdronken

Volgens UN-Vluchtelingenwerk in Genève zijn er in de eerste zeven maanden van dit jaar meer dan 1500 vluchtelingen verdronken in de Middelandse Zee. Meer dan de helft van hen kwam in juni en juli om het leven. Het aantal doden steeg dus, hoewel het totaal aantal mensen dat over de Middellandse Zee naar Europa kwam duidelijk daalde.
Volgens UNHCR kwamen sinds januari 60.000 vluchtelingen naar Europa. In de eerste zeven maanden van 2017 waren het er bijna twee keer zoveel.

Turkse munt onderuit

De Turkse munt, de lira, is keihard onderuit gegaan nadat de VS sancties aankondigde tegen twee Turkse ministers. Reden is dat Turkije weigert gehoor te geven aan de eis van Washington om een Amerikaanse dominee vrij te laten die door de Turken beschuldigd wordt van het steunen van terrorisme. President Erdogan heeft van een economische oorlog tegen zijn land gesproken. De 'staatsgreep' van 2016 zou tot doel gehad hebben de Turkse economie onderuit te halen. "Maar", zegt de grote leider, "geen zorgen, ook uit deze oorlog zullen wij zegenvierend tevoorschijn komen."

Interview moeder Bin Laden

Zeventien jaar na de aanslagen op de Twintowers in New York heeft de moeder van Osama Bin Laden een interview gegeven aan The Guardian. Alia Ghanem vertelt dat haar zoon een brave jongen was tot hij de verkeerde mensen ontmoette. Hij was verlegen en deed het goed op de King Abdulaziz Universiteit, waar hij economie studeerde. Tijdens zijn studie radicaliseerde hij onder invloed van enkele mensen aan de universiteit en werd hij een andere man. Twee halfbroers van Osama zeggen dat een moeder zelden een objectieve getuige is. Zij geeft de schuld aan mensen rondom hem.

Zimbabwe in twee kampen verdeeld

President Emmerson Mnangagwa heeft Zimbabwanen opgeroepen om als één man achter hem te gaan staan. De aanhangers van zijn rivaal Nelson Chamisa zien dat niet zitten net zoals de man die zij steunen, vermoeden zij dat regeringspartij ZANU-PF en het leger hebben samengespannen om Mnangagwa te laten winnen. Chamisa heeft gezegd er alles aan te zullen doen om de echte verkiezingsuitslag boven tafel te krijgen. "We zullen alle mogelijkheden - juridisch en constitutioneel - verkennen om te verzekeren dat de wil van het volk wordt beschermd."

Fatsoenlijk fooi geven op vakantie 1/4

We storten ons deze weken massaal in auto en vliegtuig om onze vakantiebestemming op te zoeken. Maar als we ons eenmaal in de Franse, Spaanse of Italiaanse zon op een terrasje hebben genesteld, is de vraag hoe veel fooi we de obers moeten geven.
Het antwoord op die vraag is in de onder Nederlanders populaire vakantiebestemmingen verschillend. Neem bijvoorbeeld Frankrijk. Daar wordt het best wel gewaardeerd als je een fooi hebt gegeven, maar het is zeker niet verplicht.

Fatsoenlijk fooi geven op vakantie 2/4

De bijdrage voor de bediening wordt namelijk al doorberekend in de prijs. Hetzelfde geldt overigens voor Italië: daar staan de servicekosten al standaard op het bonnetje en is een fooi dus niet verplicht. En ook de Spanjaarden zijn in dat opzicht niet heel inhalig. Een fooi mag wel, de Spaanse obers en serveersters zijn er ook zeker niet vies van, maar ook hier is het geen verplichting.
Dat ligt in Turkije wel anders. Daar zijn de lonen voor horecapersoneel behoorlijk laag en dus kan de bediening best een kleine bijdrage van jou gebruiken.

Fatsoenlijk fooi geven op vakantie 3/4

Denk aan zo'n 10% van het bedrag dat je voor je drankjes betaald hebt. Hetzelfde geldt voor Portugal, waar wel wordt verwacht dat je op een terrasje of in een goedkoop restaurant zo'n 10% fooi neerlegt. En als je wat luxer uit het eten gaat, mag dat minimaal 15% zijn.
Koning van de tip zijn natuurlijk de Verenigde Staten. Daar gaat het ook verder dan in de horeca alleen. In bars en restaurants gaat iedereen uit van een fooi van 15 à 20%. Maar ook als je een taxiritje neemt, verwacht de chauffeur een extraatje van maar liefst 20%.