Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Nieuw eiland

In het Haringvliet komt dit najaar een nieuw eiland. Het Wereld Natuur Fonds legt ter hoogte van Middelharnis samen met het Droomfondsproject Haringvliet een nieuw vogel- en viseiland aan. Het eiland wordt vooral een kale zandplaat van zes hectare groot waar trekvissen veilig kunnen paaien en vogels rustig kunnen eten en broeden. Er komen een aanlegsteiger en vogelkijkhut voor bezoekers, maar het is niet de bedoeling dat men er gaat recreeren of picknicken. Het nieuwe eiland moet half oktober klaar zijn. Het heeft nog geen naam.

Fietsenstalling te druk

Het is te druk in de fietsenstalling onder Rotterdam CS. Per 1 september mogen fietsers hun fiets nog maar veertien dagen in de stalling zetten, in plaats van 28 dagen. Er hangt een waarschuwing bij de stalling. "Zo kunnen meer mensen gebruik maken van de stalling, het is echt nodig. Het is geen fietsenopslag, het is een fietsenstalling", zegt Stadsbeheer.
De afdeling stadsontwikkeling van de gemeente is bezig met het uitbreiden van de fietsenstallingen rond het station.

Communicatiefout

De politie betreurt de inzet van de wapenstok, gisteravond bij een betoging tegen de gaswinning in Farmsum. Volgens de politie zijn demonstranten geslagen als gevolg van een communicatiefout. Volgens Code Rood, de organisator van de actie, begon de politie te slaan toen er een spandoek werd gehangen aan het hek van de opslaglocatie van de NAM in de buurt van Delfzijl. Daarbij werd volgens de actiegroep "bovenhands geslagen". Twee mensen zijn volgens Code Rood naar het ziekenhuis afgevoerd, een met een hersenschudding en een met een gewonde arm.

Studieschulden

Oud-studenten zijn de staat samen nog 11,2 miljard euro schuldig, zegt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De totale studieschuld was in 2017 bijna een miljard hoger dan in 2016. In 2009 was de nationale studieschuld nog 4,6 miljard euro. Sindsdien is de studieschuld elk jaar gestegen. Nieuwe studenten krijgen sinds 2015 geen studie-financiering meer, maar kunnen geld lenen. Steeds meer studenten lenen volgens studentenbonden maximaal. De gevolgen van het leenstelsel zijn nog niet zichtbaar in de nationale studieschuld.

Na zonneschijn komt regen

Tuincentra hebben goede hoop dat de ingezakte verkopen na de droge en hete zomerperiode weer opbloeien. Tijdens de hittegolf zagen tuincentra en hoveniers de verkopen met tientallen procenten inzakken. Tuincentra verkochten lange tijd vooral parasols, zwembadjes en barbecues. Grote bedrijven als Intratuin melden dat de verkoop van vaste planten en struiken met 25 tot 30 procent daalde. Tuinbranche Nederland zegt dat komende tijd dode planten en struiken worden vervangen en dat daardoor de verkopen stijgen.

Welke vlo heeft het gedaan

Nieuw onderzoek duidt erop dat mensen- en niet rattenvlooien in de 14e eeuw de dragers van de pestbacterie waren. Toen halverwege de 14e eeuw de dodelijke pest huishield in Europa, waren ratten niet verantwoordelijk voor de verspreiding. Tot nu toe was de gangbare theorie dat de pestbacterie Yersinia pestis werd verspreid via de vlooien van de zwarte rat. Deze theorie is echter getest door onderzoekers van de Universiteit van Oslo in Noorwegen. Zij maakten computersimulaties van de verspreiding van de pest in diverse scenario's.