Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

'Toren van Babel' naar Wenen

Het topstuk 'De Toren van Babel' van Pieter Bruegel, dat normaal in Museum Boijmans van Beuningen hangt, gaat op reis. Het schilderij wordt van 2 oktober tot en met 13 januari tentoongesteld in Wenen. Daar zal het naast de andere Toren van Babel te bewonderen zijn. Voor het eerst sinds de 17de eeuw worden de beide schilderijen samen getoond in het Kunsthistorisch Museum in Wenen. Dit museum bezit de grootste collectie schilderijen van Bruegel en toont dit najaar, 450 jaar na zijn dood, de eerste solotentoonstelling ooit van de Vlaamse meester.

Droge voeten op het Noordereiland

De inwoners van het Noordereiland in Rotterdam moeten droge voeten houden doordat het Havenbedrijf de kademuur van de Maaskade op laat hogen. Op het eiland is gemiddeld één keer per jaar een overstroming bij hoog water. De kade ruim 116 jaar oud, voldoet niet meer aan huidige technische eisen. Daarom wordt deze niet alleen vernieuwd, maar ook opgehoogd. Over 500 meter wordt de kade in ruim een jaar opgeknapt. Met bijna een halve meter hoogtewinst, de huidige kademuur is tussen 2,55 en 2,70 meter boven NAP en dat wordt NAP +3 meter, zal de kade slechts één keer in de 10 jaar overstromen.

Dr. Pol naar Rotterdam

Dr. Pol, de wereldberoemde dierenarts, komt in september in Rotterdam. Dat gebeurt tijdens zijn theatertour. Op 10 september staat hij op de planken van het Nieuwe Luxortheater. In de show vertelt de Amerikaanse dierenarts van Nederlandse afkomst over zijn leven en werk op het platteland van de Verenigde Staten. Pol werd geboren in Drenthe en emigreerde na zijn studie naar Amerika waar hij zijn vrouw ontmoette.
Sinds 2011 wordt zijn televisieserie The Incredible Dr. Pol uitgezonden op National Geographic Channel.

Armeense kinderen moeten weg

De Armeense kinderen Howick en Lili moeten Nederland uiterlijk volgende week zaterdag, op 8 september, verlaten. Dit is de beslissing van ons hoogste rechtscollege, de Raad van State. Het koninkrijk der Nederlanden krijgt van alle kanten de Zwarte Piet toebedeeld, immers het recht op asiel is een oud recht in dit land. Echter men dient dan wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Niet Nederland verdient zo aangevallen te worden door allerlei goedmenende lieden, de moeder van het tweetal die maar doorging met procederen tegen beter weten in en vergat haar kinderen hun moedertaal bij te brengen, treft blaam.

Experts: dna Jos B. zegt nog niets

Het staat helemaal niet vast dat Jos B. kan worden veroordeeld voor de dood van Nicky Verstappen, zeggen deskundigen. Alleen een dna-match op de plaats delict is niet voldoende, zeggen o.a. hoogleraar Peter van Koppen en advocaat Gerard Spong. Het OM wil niet kwijt of er meer bewijs is dat B. de jongen heeft misbruikt en vermoord. Van Koppen wijst er bovendien op dat het dna van B. is verkregen omdat hij zelf vermist werd niet omdat hij verdachte was in deze zaak. Dat kan betekenen dat de dna-match niet in de strafzaak mag worden gebruikt.

Glipper

Toeristen in het Franse Landévennec doen er verstandig aan de zee bij de kustplaats voorlopig te mijden. Niet omdat er een bloeddorstige haai rondzwemt, maar omdat de plaatselijk beroemde dolfijn Zafar plotseling wel érg verliefd gedrag richting zwemmers vertoont. Hij komt dichtbij, schuurt in staat van opwinding tegen de badgasten aan en hij heeft zelfs een meisje het water ingeduwd met zijn snuit.
De burgemeester heeft vanwege de veiligheid besloten zwemmen te verbieden als Zafar in de buurt is.

Brieven tot 2066 achter slot en grendel

Toen prinses Diana nog leefde, lag alles wat zich in haar huwelijk en verder liefdesleven afspeelde op straat. En dat gold ook voor de verwikkelingen rond prins Charles en zijn Camilla, van wie zelfs afgeluisterde telefoongesprekken werden gepubliceerd. Gesprekken waarin de troonopvolger uitspraken deed die aan het Britse publiek wel waren besteed, zoals hij zich probeerde voor te stellen hoe het was om haar tampon (sic!) te zijn. Inmiddels liggen de laatste geheimen van de naweeën van hun huwelijk en de scheiding veilig opgeborgen, alle brieven tot 2066 in het gesloten archief.

Geen goed woord over voor McCain

De Amerikaanse President Donald Trump heeft de publicatie geblokkeerd van een verklaring over de overleden senator John McCain. In de verklaring werd McCain omschreven als 'held'. Volgens de Washington Post verbood Trump de publicatie en stuurde hij een twitter de wereld in waarin hij zijn medeleven met de familie van de senator betuigde, maar geen lovend woord wijdde aan McCain en zijn staat van dienst. Ook liet hij de halfstok hangende Amerikaanse vlag op het Witte Huis na de wettelijk verplichte periode weer vol hijsen tot woede van veteranen. De vlag hangt nu weer halfstok.