Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Nieuwe winkel van boekhandel Donner

Binnen vijf jaar van een faillissement naar een nieuwe zaak die in 2019 officieel wordt geopend. De Rotterdamse boekhandel Donner geeft niet op. Vijf werknemers organiseerden in 2014 een crowdfunding om de zaak overeind te houden. Over ruim een week bereiken de mannen een mijlpaal. Boekhandel Donner zit in het rijksmonument aan de Coolsingel. Op 3 en 4 september sluit de zaak twee dagen de deuren voor een inpandige verhuizing naar de nieuwe winkel. Die is er al deels, maar moet nog worden afgebouwd. Op 5 september gaat de winkel weer open in het nieuwe deel.

Amerikaanse senator John McCain (81) overleden

De Amerikaanse senator John McCain van Arizona is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hersenkanker. Eerder deze week besloot McCain zich zich niet langer medisch te laten behandelen voor zijn hersentumor.
Ten tijde van zijn dood heeft hij de Verenigde Staten van Amerika zestig jaar trouw gediend'', luidt de verklaring uit Washington.De Republikeinse politicus, die regelmatig in de media kwam met stevige kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump, was al geruime tijd ernstig ziek.

Heldenaar breekt in bij politie

Een man uit Den Helder heeft vrijdagnacht ingebroken in het politiebureau aan de Bastiondreef om zijn in beslag genomen spullen terug te krijgen. Kort na de inbraak werd de man gearresteerd. Volgens de politie kon de man het niet verkroppen dat zijn spullen in beslag waren genomen. Een getuige zag de inbraak en alarmeerde de politie. Zij troffen een ravage aan: de deur naar de toegangshal lag eruit, er waren computerschermen omgegooid en meerdere stellages bleken vernield. De Heldenaar was toen al verdwenen. Door aanwijzingen van de getuige wist de politie al snel dat het om een bekende ging.

'No Deal rampzalig' 1/6

De noodgeneratoren staan klaar om de Noord-Ieren van stroom te voorzien als de Brexit-onderhandelingen op niets uitlopen. Een dergelijke 'No Deal' oplossing blijkt voor tal van serieuze problemen te zorgen. Maar vooral de Noord-Ieren worden ernstig geraakt. Ze zijn op tal van punten afhankelijk van gereguleerde handel met Ierland.
De Britse regering brengt vanaf afgelopen week een serie met documenten uit waaruit blijkt hoe het land zich voorbereidt op het mogelijk klappen van de onderhandelingen met Brussel over een Brexit-overeenkomst.

'No Deal rampzalig' 2/6

Velen denken dat in dat geval teruggevallen kan worden op de regels die de WHO opstelt. In werkelijkheid blijkt dat de regels tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zo verstrikt zijn dat er tal van problemen ontstaan. De energiemarkt van Noord-Ierland is daar een voorbeeld van. Noord-Ierland is afhankelijk van Ierse elektriciteit. Dat is momenteel geregeld via een markt die gereguleerd wordt volgens Europese regelgeving. Als de Brexit-onderhandelingen mislukken bestaat er een kans dat er ineens geen energie meer kan worden verhandeld. Vandaar het noodscenario met honderden generatoren.

'No Deal rampzalig' 3/6

Deels zouden deze op schepen worden geplaatst.
Er zijn in totaal 84 documenten opgesteld waarin de gevolgen van een 'No Deal' voor diverse sectoren staan beschreven. Bij ieder document staat wat de overheid zal doen, en wat van bedrijven en burgers wordt verwacht.
Aanvankelijk was de bedoeling dat de documenten verspreid over de zomervakantie zouden worden uitgebracht. De aaneenrijging van rampscenario's leek in de ogen van de regering te veel op de angstcampagne die in aanloop van het Brexit-referendum werd gevoerd. Vandaar dat een deel is gepubliceerd.

'No Deal rampzalig' 4/6

Meer publicaties volgen in september.
Tot het laatste moment is onduidelijk welke documenten wanneer worden vrijgegeven. Eén van de problemen is dat premier Theresa May vakantie viert en ze klaarblijkelijk nog niet alle korte, twee tot vijf pagina's lange documenten heeft doorgenomen. Een ander probleem is dat de ministers onderling bakkeleien over de toonzetting van de sectorrapporten. Zo vond Brexit-minister Dominic Raab, fervent Brexiteer, de door het ministerie van Financiën geschreven documenten te somber. Daar zwaait Remainer Philip Hammond de scepter.

'No Deal rampzalig' 5/6

Volgens minister Raab beschreef zijn collega de huidige situatie steevast te rooskleurig en was hij net zo stelselmatig te somber over de gevolgen van een 'No Deal'. Medewerkers van Hammond hebben de opdracht gekregen om hun bevindingen wat neutraler te formuleren.
Intussen is het duidelijk geworden dat het ultimatum voor een akkoord tussen Brussel en Londen is opgeschoven. Volgens Michel Barnier, de Brusselse hoofdonderhandelaar, moet er nu uiteindelijk in november een overeenkomst zijn. Tot nu toe werd officieel uitgegaan van oktober als einddatum.

'No Deal rampzalig' 6/6

Na november hebben de diverse parlementen vier maanden de tijd om het onderhandelingsakkoord goed te keuren. De onderhandelingen zelf worden intensiever onder druk van Brexit-minister Dominic Raab. Zijn vorige maand opgestapte voorganger David Davis had in de eerste helft van het jaar naar verluidt slechts vier uur doorgebracht met Barnier. Als het aan Raab ligt volgen er tal van dagen waarin dat aantal onderhandelingsuren wordt verveelvoudigd.

Ontleend aan De Telegraaf, vrijdag 23 augustus 2018.