Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Kabinet:nieuwe leraren aantrekken

Het kabinet neemt extra maatregelen voor de aanpak van het lerarentekort in het basis- en middelbaar onderwijs.
De ministers Slob en Van Engelshoven zien dat het lerarentekort nijpender wordt. De ministers willen vooral mensen aantrekken die de capaciteiten hebben om les te geven, maar dat niet doen. Het maatregelenpakket kost niets extra's. Daarom wordt getracht werkloze leraren weer voor de klas te krijgen, parttimers meer uren te laten maken, afgestudeerden aan te trekken en het ziekteverzuim omlaag te brengen.

Nieuwe winkel van boekhandel Donner

Binnen vijf jaar van een faillissement naar een nieuwe zaak die in 2019 officieel wordt geopend. De Rotterdamse boekhandel Donner geeft niet op. Vijf werknemers organiseerden in 2014 een crowdfunding om de zaak overeind te houden. Over ruim een week bereiken de mannen een mijlpaal. Boekhandel Donner zit in het rijksmonument aan de Coolsingel. Op 3 en 4 september sluit de zaak twee dagen de deuren voor een inpandige verhuizing naar de nieuwe winkel. Die is er al deels, maar moet nog worden afgebouwd. Op 5 september gaat de winkel weer open in het nieuwe deel.

Langzaam dooft gloeilamp 1/2

Langzaam maar zeker dooft het licht van gloeilampen en halogeenlampen. De gloeilamp werd al in 2009 verboden en vanaf volgend weekend mag de halogeenlamp ook niet meer op de markt worden gebracht. Het verbod op deze typen verlichting is een milieumaatregel. De nieuwe generatie verlichting, de led-lamp, is veel efficiënter. Eigenlijk wilde Europa het verbod op de halogeenlampen al in 2016 laten ingaan, maar het verzet daartegen was groot, omdat de led-lampen toen nog duur waren en lang niet in alle varianten (als dimbaar, met verschillende fittingen) beschikbaar waren.

Langzaam dooft gloeilamp 2/2

Deze bezwaren zijn nu verdwenen. De led-lamp is goedkoper en nu in alle varianten te koop. De Europese Commissie stelt dat het verdwijnen van de gloeilamp leidt tot een besparing van 40 miljard kWh, het stroomgebruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens per jaar.
De halogeenlamp is slecht voor het milieu omdat de lamp veel warmte produceert in plaats van licht en maar een klein beetje zuiniger is als een ouderwetse gloeilamp.
In een gemiddeld Nederlands huis zijn 16 lampen.

Rotterdams Kip Festival wil culturen verbinden

Dit weekend kunnen kipliefhebbers genieten van allerlei kipgerechten, op het Kip Festival in Rotterdam. Het is de eerste keer dat het festival in Rotterdam wordt georganiseerd. Cateraars maken verschillende bereidingen van kip voor het publiek. Naast het eten is er ook muziek en dans. ''Kip is eigenlijk een allemansvriend, in elke cultuur. Van de hindoes tot moslims, westerlingen en de mensen met een Caraïbische achtergrond. Iedereen is gek op kip", vertelt Chris Konijnenburg, organisator van het festival.

Geen inzet politie bij Wereldhavendagen

De politie voert actie tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam die over twee weken beginnen. Er zal op 7, 8 en 9 september geen toezicht tijdens het evenement worden gehouden. Ook zullen de agenten niet meedoen aan presentaties. De acties zijn er voor betere arbeidsvoorwaarden en om duidelijk te maken dat de veiligheid in het algemeen op het spel staat. De politie zal zichtbaar actie voeren vanaf een politieboot.
Meestal zet de politie ongeveer 150 agenten in voor de activiteiten.

Volop werk voor migranten

Ondanks de moeizame integratie vinden steeds meer vluchtelingen een baan in de Bondsrepubliek. De duitse economie loopt als een tierelier en werkgevers zijn handenwringend op zoek naar personeel. Volgens de laatste cijfers van het federale arbeidsbureau steeg het aantal vluchtelingen dat een baan heeft met 100.000 tot ruim 300.000 in mei, vergeleken met mei vorig jaar. Van hen heeft driekwart een arbeidscontract en betaalt sociale premies. Een half miljoen asielzoekers zocht in juli nog werk, velen volgen taal- en integratiecursussen. Bijna 200.000 zijn werkloos, net als vorig jaar.

Ieren laten paus vallen

De paus bezoekt dit weekeinde Ierland. Het bezoek van Franciscus heeft een totaal ander karakter dan veertig jaar geleden toen het halve land uitrukte om en glimp op te vangen van de toenmalige paus Johanne Paulus II. Toen overheerste euforie, nu scepsis. De door schandalen achtervolgde Ierse katholieke kerk is niet langer de dominante kracht van weleer. Dat bleek o.a. drie maanden geleden toen de Ieren massaal voor abortus stemden. Het homohuwelijk werd eerder al bij referendum goedgekeurd. Verwacht wordt, dat als de paus zondag de mis opdraagt in Dublin, dat het regent. Symbolisch?

Spanje wil graf Franco ruimen

Spanje wil het lichaam van oud-dictator Francisco Franco opgraven en verwijderen uit zijn eigen mausoleum in de Valle de los Caídos, de vallei van de gevallenen, ten noorden van Madrid. Dat zou weleens snel kunnen gebeuren, wellicht al binnen twee maanden. "Spanje kan zich geen symbolen veroorloven die de Spanjaarden verdelen", vindt de Spaanse premier Pedro Sánchez. Franco's kleinkinderen zijn het er niet mee eens. Echter, de premier krijgt waarschijnlijk genoeg steun om Franco op te graven, zodat Spanje daadwerkelijk kan afrekenen met dit traumatisch deel van het verleden.

Opstandige offerdieren

Al tientallen eigenwijze Turken zijn de afgelopen dagen gewond geraakt tijdens het Offerfeest. Ze wilden perse zelf een dier slachten, maar hadden beter een slager kunnen inschakelen. Zo zag een man uit de buurt van Antalya hoe een woedende stier zijn twee zonen onder zijn hoeven vertrapte. "Wij wilden hem opeten, maar hij stond op het punt ons te verorberen", aldus pa. De jongens moesten voor controle naar de dokter. In de stad Bursa sprong een geit in paniek van driehoog naar beneden, boven op het hoofd van een 50-jarige man. Die ligt in het ziekenhuis met twee scheuren in zijn schedel.

John McCain staakt behandeling

De familie van de Amerikanse senator John McCain heeft meegedeeld dat zijn medische behandeling is stopgezet. Hij heeft een agressieve hersentumor. McCain zit al 35 jaar voor Arizona in het Congres. De Vietnamveteraan werd in 2008 gekozen tot presidentskandidaat voor de Republikeinen, maar verloor van Barack Obama. McCain staat bekend als conservatief en eigenzinnig. Hij was het de laatste jaren herhaaldelijk oneens met zijn partijgenoot president Trump. In een verklaring van de familie staat dat McCain (81), met de wilskracht die hem typeert, ervoor gekozen heeft zich niet langer te laten behandelen.

Turnbull weg na paleisrevolutie

Australië heeft een nieuwe minister-president als gevolg van een paleisrevolutie binnen de regerende Liberale Partij. Malcolm Turnbull is door zijn partijgenoten weggestemd ten faveure van Scott Morrison. Het was met name de conservatieve vleugel binnen zijn partij die wilde dat Turnbull zou opstappen. Zijn beleid was hen te progressief. Bovendien lag Turnbull al enige tijd onder vuur vanwege dalende peilingen. En dat juist op een moment dat nieuwe verkiezingen aanstaande zijn. Turnbull is al de vierde premier in tien jaar tijd, die door zijn eigen partij aan de kant wordt gezet.

'No Deal rampzalig' 1/6

De noodgeneratoren staan klaar om de Noord-Ieren van stroom te voorzien als de Brexit-onderhandelingen op niets uitlopen. Een dergelijke 'No Deal' oplossing blijkt voor tal van serieuze problemen te zorgen. Maar vooral de Noord-Ieren worden ernstig geraakt. Ze zijn op tal van punten afhankelijk van gereguleerde handel met Ierland.
De Britse regering brengt vanaf afgelopen week een serie met documenten uit waaruit blijkt hoe het land zich voorbereidt op het mogelijk klappen van de onderhandelingen met Brussel over een Brexit-overeenkomst.

'No Deal rampzalig' 2/6

Velen denken dat in dat geval teruggevallen kan worden op de regels die de WHO opstelt. In werkelijkheid blijkt dat de regels tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zo verstrikt zijn dat er tal van problemen ontstaan. De energiemarkt van Noord-Ierland is daar een voorbeeld van. Noord-Ierland is afhankelijk van Ierse elektriciteit. Dat is momenteel geregeld via een markt die gereguleerd wordt volgens Europese regelgeving. Als de Brexit-onderhandelingen mislukken bestaat er een kans dat er ineens geen energie meer kan worden verhandeld. Vandaar het noodscenario met honderden generatoren.

'No Deal rampzalig' 3/6

Deels zouden deze op schepen worden geplaatst.
Er zijn in totaal 84 documenten opgesteld waarin de gevolgen van een 'No Deal' voor diverse sectoren staan beschreven. Bij ieder document staat wat de overheid zal doen, en wat van bedrijven en burgers wordt verwacht.
Aanvankelijk was de bedoeling dat de documenten verspreid over de zomervakantie zouden worden uitgebracht. De aaneenrijging van rampscenario's leek in de ogen van de regering te veel op de angstcampagne die in aanloop van het Brexit-referendum werd gevoerd. Vandaar dat een deel is gepubliceerd.

'No Deal rampzalig' 4/6

Meer publicaties volgen in september.
Tot het laatste moment is onduidelijk welke documenten wanneer worden vrijgegeven. Eén van de problemen is dat premier Theresa May vakantie viert en ze klaarblijkelijk nog niet alle korte, twee tot vijf pagina's lange documenten heeft doorgenomen. Een ander probleem is dat de ministers onderling bakkeleien over de toonzetting van de sectorrapporten. Zo vond Brexit-minister Dominic Raab, fervent Brexiteer, de door het ministerie van Financiën geschreven documenten te somber. Daar zwaait Remainer Philip Hammond de scepter.

'No Deal rampzalig' 5/6

Volgens minister Raab beschreef zijn collega de huidige situatie steevast te rooskleurig en was hij net zo stelselmatig te somber over de gevolgen van een 'No Deal'. Medewerkers van Hammond hebben de opdracht gekregen om hun bevindingen wat neutraler te formuleren.
Intussen is het duidelijk geworden dat het ultimatum voor een akkoord tussen Brussel en Londen is opgeschoven. Volgens Michel Barnier, de Brusselse hoofdonderhandelaar, moet er nu uiteindelijk in november een overeenkomst zijn. Tot nu toe werd officieel uitgegaan van oktober als einddatum.

'No Deal rampzalig' 6/6

Na november hebben de diverse parlementen vier maanden de tijd om het onderhandelingsakkoord goed te keuren. De onderhandelingen zelf worden intensiever onder druk van Brexit-minister Dominic Raab. Zijn vorige maand opgestapte voorganger David Davis had in de eerste helft van het jaar naar verluidt slechts vier uur doorgebracht met Barnier. Als het aan Raab ligt volgen er tal van dagen waarin dat aantal onderhandelingsuren wordt verveelvoudigd.

Ontleend aan De Telegraaf, vrijdag 23 augustus 2018.