Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Binnenvaartschippers maken overuren

Binnenvaartschippers in de regio Rijnmond hebben het druk nu het water in de rivieren laag staat. Ze mogen minder diepgang hebben en kunnen dus minder lading vervoeren. Een lading die normaal door een schip vervoerd kan worden, heeft nu twee schepen nodig. De schippers hebben dan wel meer werk, ze verdienen niet persé meer; ze worden immers per lading betaald. Periodes met laag water zorgen wel vaak voor een hogere omzet. In de winter staat er ook minder water in de rivieren, dus de industrie is ingesteld op periodes van laag water.

Huurprijs studentenkamers gestegen

In Rotterdam is de prijs van een studentenkamer het afgelopen jaar met meer dan 7,5 procent gestegen naar een gemiddelde van 480 euro. Landelijk betaalt een student zo'n 400 euro. De huurprijzen stegen ten opzichte van vorig jaar met ruim 5%, waarbij Amsterdam met een gemiddelde kamerprijs van 571 euro per maand de kroon spant. De prijsstijging komt door de krapte op de woningmarkt. Voor starters zijn er nauwelijks woningen beschikbaar. Afgestudeerde studenten blijven daardoor langer in hun studentenkamer wonen.

Leed crisis is geleden

De huizen stonden al bijna niet meer onder water. De AEX-index sprintte dit jaar naar de hoogste stand sinds 2001. En nu is op de arbeidsmarkt de crisis officieel voorbij. Voor het eerst in de geschiedenis hadden werkgevers in het tweede kwartaal meer dan 250.000 vacatures openstaan, aldus het CBS. Tegelijkertijd raken de werklozen nu echt op: voor elke vacature telt ons land nog maar 1,4 werklozen, een fractie boven de 1,3 werklozen per vacature van topjaar 2008. De werkloosheid ligt met 3,9% nog maar iets boven de 3,6% van 2008 en bedrijven durven nu weer mensen in vaste dienst te nemen.

Minder vakanties in het buitenland

In juni en juli van dit jaar hebben minder mensen een buitenlandse vakantie geboekt dan vorig jaar. In juli waren er 8% minder boekingen dan in 2017, in juni 5,5% minder. Reisbrancheorganisatie ANVR wijt de afname aan het mooie weer in Nederland. Veel mensen stellen het boeken van een vakantie daarom uit. Vooral Spanje moest veel vakantiegangers inleveren. Daar daalde het aantal Nederlandse boekingen met 20%. Het aantal binnenlandse vakantiegangers nam juist toe. In juli steeg het aantal boekingen naar een bestemming in eigen land met 6,7 procent.

Economie blijft krachtig groeien

De groei van de economie is stabiel en houdt aan. De Nederlandse economie blijft het beter doen dan die in andere EU-landen In het tweede kwartaal was de groei 0,7% ten opzichte van het eerste kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden is de groei 2,9%, volgens ramingen van het CBS. In de hele eurozone is de groei 2,1%. Er is nog geen effect van de handelsconflicten te zien. De consumentenuitgaven stijgen voor het vierde jaar op rij. Dat is in lijn met de groeiende werkgelegenheid en de stijging van de lonen. Ook nemen de bedrijvigheid en de investeringen toe.

Gevleugelde diefstal

Gezocht: een stel dieven dat zich bijzonder zenuwachtig gedraagt en mogelijk een paar vleugels op de rug heeft. De reden voor dat signalement is de buit. De gezochte criminelen hebben namelijk voor bijna een miljoen euro aan blikjes Red Bull gestolen uit een loods in het Belgische plaatsje Menen. De dieven zijn maar liefst twaalf uur met de klus bezig geweest en hadden elf opleggers nodig om de blikjes af te voeren, Bovendien is de buit zo ingeladen, dat de roof niet op beveiligingscamera's is vastgelegd. Mogelijk is het zaakje al België uit, want Menen ligt vlak bij de Franse grens.

Incident bij Brits parlement

In Londen is een man met zijn auto ingereden op een blokkade bij het parlement. Hij is opgepakt. De politie is massaal uitgerukt. De antiterrorisme-eenheid doet onderzoek. De man reed iets na half acht in op de blokkade. Een aantal voergangers raakte gewond en volgens een ooggetuige werd ook een fietser geraakt. De politie gaat ervan uit dat niemand in levensgevaar is. In een verklaring zegt de politie dat de antiterreureenheid onderzoek doet, maar dat de zaak met open blik bekeken wordt. Ook een ongeluk wordt niet uitgesloten. Net als bij ons is het Britse parlement op reces.

Miljoenen voor daklozenopvang

De Britse regrering belooft een einde te maken aan het daklozenprobleem. Volgens minister van Volkshuisvesting James Brokenshire zullen er in 2017 geen daklozen meer zijn. Hij stelt 100 miljpen pond beschikbaar om daklozen van de straat te halen. Maar dat is een druppel op een gloeiende plaat, aldus de oppositie. Volgens officiële cijfers waren er vorig jaar 4750 daklozen in het Verenigd Koninkrijk. Dat getal lijkt echter slechts het topje van de ijsberg. In iedere willekeurige stad wemelt het van de zwerevers die in portieken schuilen en leven op een dieet van zombiedrug spice en alcohol.

Erdogan blijft het vrolijk inzien

De Turkse lira is in een vrije val en terwijl de hele wereld zich zorgen maakt, blijft de Turkse alleenheerser Erdogan, voorwaar geen groot econoom, optimistisch. Immers deze slechte ontwikkeling is niet aan zijn onverantwoorde uitgaven te wijten, maar komt uitsluitend op het conto van andere staten, de Verenide Staten voorop. Het is een hele oude truc: als je binnenlandse problemen hebt dan gooi je de schuld op een buitenlands onderwerp en waar of niet waar: de Turken geloven hun grote leider. Hij roept ze op om euro's en dollars om te wisselen voor de lokale lira; een grote financiële misser.

Poppenkast in het Streekmuseum 1/2

Boer Rokus en boerin Teuntje beleven in de poppenkast weer vele avonturen, waarvan de kleinste kinderen elke dinsdag kunnen genieten onder het genot van een glaasje ranja en iets lekkers. Na de voorstelling is er gelegenheid tot het bezoeken van het museum onder begeleiding van een rondleider. Kinderen kunnen plaatsnemen in het Ot en Sien klasje, zich verkleden met ouderwetse verkleedkleren en alles leren over het leven van 100 jaar geleden. Ook kunnen ze, bij mooi weer, spelen met ouderwets speelgoed op het boerenerf.

Poppenkast in het Streekmuseum 2/2

We maken er dus een feestelijke middag van met Rokus, Teuntje, Kaatje de Kip en Klaartje de Koe.
Voor wie: kinderen van 2 - 6 jaar. Waar: Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312, Krimpen aan den IJssel. Data: dinsdag 14 en 21 augustus. Tijdstip: 14.30 uur (het museum is om 14.00 uur open) Entree: 2,50 (inclusief: museumbezoek, ranja en lekkers).
Met het Jeudvakantiepaspoort: Via Synerkri: gratis.
Begeleidende (groot)ouders betalen, als ze het museum willen bezoeken, het normale tarief.
.