Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Terug van vakantie? Kraan 1 minuut open!

Terug van vakantie? Kraan 1 minuut open! Met die boodschap vraagt drinkwaterbedrijf Oasen de aandacht van alle thuiskomende vakantiegangers. Na een of meerdere weken afwezigheid is het water uit de kraan namelijk niet vers meer. Juist in deze droge tijd, adviseert Oasen het water dat uit de kranen wordt gespoeld voor andere doeleinden dan consumptie te gebruiken. Vang het water op met een emmer of gieter, om er bijvoorbeeld de planten water mee te geven, de auto mee te wassen of ramen mee te zemen.

Traumahelikopter moet komen voor aanval hoornaar

Een man uit Numansdorp is flink gewond geraakt toen hij werd gestoken door een hoornaar. Er moest een traumahelikopter komen. Bij nader onderzoek bleek dat in het huis van de man aan de Schuringsedijk een heel nest hoornaars zat. Dat schrijft de politie Hoeksche Waard op Facebook. De hoornaar is een grote wesp die steeds vaker in Nederland voorkomt. Hoornaars hebben het vooral gemunt op andere vliegende insecten en kunnen een heel bijennest leegroven. Ze zijn minder agressief dan andere wespensoorten. Ook is het gif minder krachtig. Wel zijn ze twee keer zo groot, tot 3,5 centimeter.

Jongen schiet met paintball geweer uit rijdende au

Een 19-jarige jongen heeft in Vlaardingen mensen de stuipen op het lijf gejaagd met een paintball geweer. Hij zat met vrienden in een auto en schoot met het wapen in het rond. Het geweer was niet geladen, maar er klonken wel knallen. Hij reed zaterdag aan het begin van de avond rond in de buurt van Bankasingel. Omstanders belden de politie en die kwam met meerdere wagens op de melding af. Ook zette de politie de politiehelikopter in. Agenten ontdekten de auto en gingen erop af met kogelvrije vesten aan. Hij is aangehouden. Hij is zijn geweer kwijt.

Buurtbewoner betrapt inbrekers

Drie inbrekers zijn in de nacht van zaterdag op zondag betrapt tijdens een inbraak bij een loungebar op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Een buurtbewoner die de inbrekers spotte, waarschuwde de politie. Het trio probeerde via de binnentuin van woningen aan de Nieuwe Binnenweg naar binnen te komen bij de bar. Toen de politie met meerdere wagens arriveerde, stond het drietal nog in de tuin. Op dat moment probeerden zij te vluchtten. Twee zijn er opgepakt de derde is nog voortvluchtig.

Bankgarantie als oplossing 1/6

De bevolkingsomvang in Afrika explodeert de komende decennia. Dat zorgt voor een enorme druk op Europa. De Europese Unie probeert migranten vooral te bewegen thuis te blijven, maar de grote vraag is hoe. Het dichttimmeren van de Europese zuidgrens is maar een deel van het verhaal. Het besef is doorgedrongen dat de leefomstandigheden in Afrikaanse landen verbeterd zullen moeten worden, anders blijven de problemen zich opstapelen. Economische ontwikkeling dus, bijvoorbeeld door mensen betere kansen te geven bij het opstarten van hun eigen zaakje.

Bankgarantie als oplossing 3/6

Het publiek/private FMO (51% van de aandelen is van de staat) is deze maand door de Europese Commissie geselcteerd om het zogeheten garantiefonds Nasira, met daarin 75 miljoen euro, te gaan opzetten. De bedoeling is dat daarmee als risicovol beschouwde leningen van banken of andere financiers in ontwikkelingslanden (deels) worden gegarandeerd. Daarmee moeten arme mensen, en dan vooral vluchtelingen, vrouwen en jongeren, geholpen worden bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Bankgarantie als oplossing 4/6

In Jordanië bijvoorbeeld, waar bijna tien procent van de inwoners vluchteling is. "Meer dan 80 procent leeft onder de armoedegrens. Maar er is wel ondernemerschap ontstaan", vertelt Broekhuizen. Nu lenen ondernemers er nog tegen woekerrentes en dat moet anders, met lokale banken die normale rentetarieven rekenen. "Wij dekken een deel van het risico af. Daarom is het geld van de EU nodig, zodat lokale financiële instellingen zich comfortabel genoeg voelen om aan die ondernemers geld uit te lenen." Alleen als het misgaat is het geld uit Brussel nodig: het is tenslotte een garantie.

Bankgarantie als oplossing 5/6

Nu is Jordanië nog een relatief welvarend land, maar diep in Afrika zijn de omstandigheden stukken lastiger, erkent Broekhuizen. Daar is het moeilijk om op lokale financiële instellingen te bouwen, al is het alleen maar doordat ze er niet of nauwelijks zijn. "Daarom kijken wij ook naar technologische ontwikkelingen zoals apps om zoveel mogelijk mensen toegang te bieden tot financiële producten. Want iedereen heeft een smartphone." Met de garantie van 75 miljoen euro hoopt FMO voor 500 miljoen euro aan extra financiering te genereren.