Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Hellevoetsluis maakt zich op voor de Vestingdagen

Over precies een week is het zover: dan staan de Vestingdagen in Hellevoetsluis op het programma. Het driedaagse festival trekt jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers.
Liefhebbers van stoom kunnen het hele weekend hun hart ophalen. Tijdens de Vestingdagen zijn tal van stoommachines te bewonderen. "het begon in 1978 als een stoomdag. Vandaar dat veel mensen de link nog leggen met stoommachines", vertelt secretaris Erik Noordzij.
Het evenement weet jaarlijks veel bezoekers te trekken.

Olifant in voortuin

De politie in de Overijsselse plaats Ommen werd woensdagmiddag gebeld door een inwoner die beweerde dat er een olifant in zijn voortuin liep. De olifant bleek bij een circus te horen en loopt onder begeleiding elke dag een rondje. Volgens de politie liet de melder direct weten dat hij geen grap maakte en dat er daadwerkelijk een olifant in zijn voortuin liep. Na aankomst bij de woning zag de politie dat de man gelijk had, want er lagen "grote bulten ontlasting op de oprit, die daadwerkelijk wel eens afkomstig van een olifant konden zijn".

Terug van vakantie? Kraan 1 minuut open!

Terug van vakantie? Kraan 1 minuut open! Met die boodschap vraagt drinkwaterbedrijf Oasen de aandacht van alle thuiskomende vakantiegangers. Na een of meerdere weken afwezigheid is het water uit de kraan namelijk niet vers meer. Juist in deze droge tijd, adviseert Oasen het water dat uit de kranen wordt gespoeld voor andere doeleinden dan consumptie te gebruiken. Vang het water op met een emmer of gieter, om er bijvoorbeeld de planten water mee te geven, de auto mee te wassen of ramen mee te zemen.

Franciscus verdedigt onze waarden niet

Veel linkse Italianen lopen weg met de eveneens progressieve groene Paus Franciscus. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van nota bene de linkse krant La Republica dat de populariteit van de kerkvader in de vijf jaar dat hij paus is, gedaald is van 88& naar 70%. Als belangrijkste reden voor de dalende populariteit wordt zijn voortdurende verdediging van de immigranten genoemd. Hem wordt verweten de rechten van immigranten te erkennen ten koste van de Europese beschaving. Dat is niet de andere wang toekeren, maar afstand doen van je eigen principes.

Paspoort voor ouders Melania

De ouders van first lady Melania Trump zijn vanaf deze week Amerikaans staatsburger. De ouders kregen het staatsburgerschap omdat hun dochter al de Amerikaanse nationaliteit heeft. Trump heeft zich altijd heel kritisch uitgelaten over deze vorm van immigratie. Hij noemt deze procedure steevast 'kettingmigratie'. In november tweette Trump dat ketttingmigratie meteen gestopt moest worden. "Sommige mensen komen binnen en nemen hun hele familie mee. NIET ACCEPTABEL!". Zijn schoonouders zaten toen al in de procedure.

Oppositie Zimbabwe boos

De Zimbabwaanse oppositieleider Nelson Chamisa eist in een zaak bij het Constitutioneel Hof, dat hem de winst bij de presidentsverkiezingen van 30 juli wordt toegewezen, of dat er een nieuwe stembusgang wordt uitgeschreven. Door de zaak is het onmogelijk geworden om president Emmerson Mnangagwa zondag opnieuw te inaugureren. Volgens de uitslag is hij verslagen door Mnangagwa, maar de oppositie is ervan overtuigd dat er op grote schaal stemfraude is gepleegd. De uitslag leidde tot grote ongeregeldheden: zes doden en verscheidene oppositieleden opgepakt.

Bankgarantie als oplossing 1/6

De bevolkingsomvang in Afrika explodeert de komende decennia. Dat zorgt voor een enorme druk op Europa. De Europese Unie probeert migranten vooral te bewegen thuis te blijven, maar de grote vraag is hoe. Het dichttimmeren van de Europese zuidgrens is maar een deel van het verhaal. Het besef is doorgedrongen dat de leefomstandigheden in Afrikaanse landen verbeterd zullen moeten worden, anders blijven de problemen zich opstapelen. Economische ontwikkeling dus, bijvoorbeeld door mensen betere kansen te geven bij het opstarten van hun eigen zaakje.

Bankgarantie als oplossing 3/6

Het publiek/private FMO (51% van de aandelen is van de staat) is deze maand door de Europese Commissie geselcteerd om het zogeheten garantiefonds Nasira, met daarin 75 miljoen euro, te gaan opzetten. De bedoeling is dat daarmee als risicovol beschouwde leningen van banken of andere financiers in ontwikkelingslanden (deels) worden gegarandeerd. Daarmee moeten arme mensen, en dan vooral vluchtelingen, vrouwen en jongeren, geholpen worden bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Bankgaranie als oplossing 4/6

In Jordanië bijvoorbeeld, waar bijna tien procent van de inwoners vluchteling is. "Meer dan 80 procent leeft onder de armoedegrens. Maar er is wel ondernemerschap ontstaan", vertelt Broekhuizen. Nu lenen ondernemers er nog tegen woekerrentes en dat moet anders, met lokale banken die normale rentetarieven rekenen. "Wij dekken een deel van het risico af. Daarom is het geld van de EU nodig, zodat lokale financiële instellingen zich comfortabel genoeg voelen om aan die ondernemers geld uit te lenen." Alleen als het misgaat is het geld uit Brussel nodig: het is tenslotte een garantie.

Bankgarantie als oplossing 5/6

Nu is Jordanië nog een relatief welvarend land, maar diep in Afrika zijn de omstandigheden stukken lastiger, erkent Broekhuizen. Daar is het moeilijk om op lokale financiële instellingen te bouwen, al is het alleen maar doordat ze er niet of nauwelijks zijn. "Daarom kijken wij ook naar technologische ontwikkelingen zoals apps om zoveel mogelijk mensen toegang te bieden tot financiële producten. Want iedereen heeft een smartphone." Met de garantie van 75 miljoen euro hoopt FMO voor 500 miljoen euro aan extra financiering te genereren.