Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief

Nieuw Duits asielplan

De leiders van de Duitse regeringspartijen zijn een nieuw pakket aan maatregelen overeen gekomen tegen illegale migratie en voor een strikter asielbeleid. In het voorstel is afgesproken dat het proces voor asielzoekers sneller wordt afgehandeld onder de zogeheten Dublin-verordening. Ook zal voor het einde van het jaar nieuwe immigratiewetgeving worden opgesteld. Volgens Andrea Nahles, leider van de SPD, komen er geen kampen aan de grens waar migranten worden vastgehouden. Seehofer, CSU, toonde zich na afloop zeer tevreden. De crisis in de Duitse regering lijkt bezworen.

May: kabinet achter Brexit-inzet 1/4

Theresa May heeft na een verhit debat haar zin gekregen: iedereen is akkoord gegaan met een verwaterde versie van van Brexit, waarbij de relatie met de EU hecht blijft. Ze was er niet van overtuigd gelijk te zullen krijgen. Daarom stonden er taxi's klaar om ministers die ontslag namen naar huis te brengen. Donderdagavond had Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken, zes mede-Brexiteers uit het 25 personen tellende kabinet op zijn ministerie uitgenodigd om een strategie te bespreken. Uiteindelijk konden ze niet voldoende medestanders vinden binnen het kabinet.

May: kabinet achte Brexit-inzet 2/4

Het voorstel van May komt erop neer dat de Britten de EU-tarieven voor goederen kopiëren. Voor diensten die niet fysiek over grenzen hoeven te worden vervoerd, trekt het Verenigd Koninkrijk haar eigen plan. Het bleek de enige mogelijkheid om een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland te voorkomen, één van de belangrijkste eisen van de EU. Het voorstel kan rekenen op de steun van het Britse bedrijfsleven. Dat had voorkeur om deel uit te blijven maken van de Europese interne markt. Het huidige voorstel benadert dat.

May: kabinet achter Brexit-inzet 3/4

Of het huidige voorstel de instemming krijgt van de Brusselse onderhandelaars? EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier toonde zich vrijdag meegaander dan ooit door te stellen dat hij bereid was zijn voorstel - deel uit te blijven van de douane-unie - aan te passen als de Britten hun eisen zouden verwateren.

May lijkt deze week gebruikt te hebben om steun voor haar voorstel te vinden bij Europese regeringsleiders. Zo bezocht zij dinsdag Rutte en donderdag Merkel.

May: kabinet achter Brexit-inzet 4/4

In het Verenigd Koninkrijk werd echter vooral gekeken naar de verwachte confrontatie tussen Johnson en May. Die werd uiteindelijk opnieuw vermeden. Dit was wellicht het gevolg van een ontmoeting tussen Johnson en voormalig premier David Cameron, een oude studievriend van hem. Zij ontmoetten elkaar donderdagavond, na het beraad op Johnsons ministerie. Cameron zou Johnson op het hart gedrukt hebben om geen ontslag te nemen. Volgens Cameron is het nu bereikte compromis het 'best haalbare'' voor de Britten.

Waar zijn de kinderen?

Het is drie weken geleden dat president Trump met een presidentieel decreet beval het scheiden van immigrantenkinderen en hun ouders te stoppen. Maar nog altijd weet de Trump-regering niet zeker hoeveel kinderen van hun ouders zijn gescheiden en waar al die kinderen precies zijn. Er zijn zo'n 200 kinderen herenigd met hun ouders. In totaal zouden nog ongeveer 2300 kinderen van hun ouders zijn gescheiden. De rechter heeft inmiddels bepaald dat alle kinderen jonger dan 5 jaar (circa 100) voor 10 juli weer terug bij hun ouders dienen te zijn, 26 juli dient de rest herenigd te zijn.

De beer is los

Dierentuinen moeten vaak moeite doen om nieuwe bewoners te regelen. Bij de Idoha Zoo in het Amerikaanse Pocatello daarentegen kwam er deze week gewoon eentje binnenlopen. Een zwarte beer wandelde eerst een stukje langs zijn nieuwe buren en klom vervolgens in een boom tegenover het poemaverblijf, om een uiltje te knappen. Toen hij weer naar beneden kwam, is hij met een verdovingsgeweer opnieuw in slaap geholpen. Het lijkt de plaatselijke boswachter namelijk beter als de beer weer terug gaat naar de natuur.

Pompeo naar Noord-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, bezoekt Noord-Korea om, naar eigen zeggen, enkele details over de nucleaire ontwapening door de Noord-Koreanen 'in te vullen'. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan, met name op het punt van verificatie. Het onderlinge vertrouwen tussen Pyongyang en Washington is ondanks de toenadering van de afgelopen maanden nog niet zo groot. Voorts wil hij afspraken maken over de repratiëring van de stoffelijke resten van enkele tientallen Amerikaanse militairen die tijdens de Koreaanse Oorlog zijn gesneuveld.

Acht miljoen kilo puin

Rond de aarde vliegt steeds meer puin. Het zijn inmiddels bijna 20.000 brokstukken, die bij elkaar meer dan 8 miljoen kilo wegen. Dat is zwaarder dan de Eiffeltoren, aldus de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Het ruimtepuin bestaat vooral uit oude satellieten en brokstukken van raketten. Die vergaan lang niet allemaal in de dampkring van de aarde. Een jaar of tien geleden waren er nog maar 10.000 brokstukken. Er is niet alleen meer puin door nieuwe lanceringen. Het puin botst ook vaker tegen elkaar, daardoor ontstaan kleine fragmenten, die o.a. gevaar opleveren voor het ruimtestation ISS.

Neushoorndraagmoeder 1/2

De dood van Sudan, de laatste mannelijke witte noordelijke neushoorn die het met zijn 45 jaar en ondanks allerlei aanmoedigingen niet meer lukte één van de twee overgebleven vrouwelijke soortgenoten te bevruchten, hoeft toch niet het einde te betekenen van zijn ras. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat er binnen drie jaar weer een witte noordelijke neushoornbaby wordt geboren. Het idee is om de eicellen van de twee vrouwtjes Najin en Fatu te bemachtigen en die te bevruchten met het bewaarde sperma van twee mannelijke witte neushoorns.

Neushoorndraagmoeder 2/2

Vervolgens wordt het resultaat daarvan ingebracht bij een zuidelijke witte neushoorn, een beest dat het dichtst bij de noordelijke variant staat. Technisch gezien is het eindresultaat dan misschien een hybride, maar de verwachting is dat de noordelijke variant bijna onveranderd ter wereld komt. Professor Hildebrandt in Berlijn is enthousiast over het plan, hij vindt niet dat de mens op deze wijze de evolutie tegenwerkt. "Iedereen had deze soort al opgegeven. De neushoorn ging niet ten onder aan de evolutie, maar omdat hij niet kogelvrij is en zijn hoorn meer waard is dan goud."