Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief

Zwerfkattenopvang drukker dan ooit

De zwerfkattenopvang in Rotterdam kan de opvang van kittens nauwelijks meer aan. "Het is nog nooit zo druk geweest als nu", zegt Ineke Jochims, die de opvang 15 jaar geleden oprichtte. Tachtig kittens wachten inmiddels in de opvang op een nieuw baasje. Waarom er deze zomer meer kittens zijn, is niet bekend. Omdat de zomervakantie aanbreekt is er minder belangstelling om kittens af te halen. Ondanks deze drukte geeft de opvang kittens ook nu niet zomaar aan belangstellenden mee. Mensen moeten eerst een afspraak maken dan komen kijken om er zeker van te zijn dat de kittens goed terecht komen.

Vliegen zaak van geduld

De zomervakanties gaan vanaf eind deze week weer zorgen voor topdrukte. Passagiers moeten rekening houden met wachttijden op Schiphol van meer dan een uur. Reizigers melden nu al vaak lange rijen. De marechaussee die de paspoorten controleert heeft ruim tweehonderd mensen te weinig. Die zijn volgens een woordvoerder pas in de loop van 2019 ingestroomd. Vertrekkende passagiers krijgen in pieken prioriteit boven aankomenden, omdat zij een vlucht moeten halen. Tot overmaat van ramp gaan de beveiligers op Schiphol mogelijk al deze week actie voeren voor hoger loon en een minder strak rooster.

Filedruk neemt toe

Het blijft filerecords regenen op de Nederlandse wegen. Ook de eerste zes maanden van dit jaar is het aantal opstoppingen weer fors toegenomen. In vergelijking met het eerste half jaar van 2017 nam de filedruk met maar liefst twintig procent toe. De ANWB hoopte dat de groei der files in het eerste kwartaal van dit jaar tijdelijk was, maar moest constateren dat ze onverminderd doorgroeiden. Vooral op de A4 Amsterdam-Rotterdam, de A20 Hoek van Holland-Gouda en de A27 Utrecht-Breda liepen de vertragingen het afgelopen jaar fors op.

Pensioensector blijft stabiel

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in juni stabiel gebleven ten opzichte van de maand ervoor. Volgens onderzoeksbureau Aon hadden de fondsen te maken met minimale bewegingen in de rente en wat betreft hun beleggingen. Daardoor kwam hun zogeheten dekkingsgraad op hetzelfde niveau uit. Deze graadmeter, die laat zien in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, bedroeg deze maand gemiddeld 111%. Daarmee is de Nederlandse pensioensector nog altijd niet boven Jan. Veel fondsen verwachten de pensioenen nog niet te kunnen verhogen.

Premier Rutte op het Witte Huis

Het was even spannend, want hoe zou de handdruk tussen Rutte en Trump aflopen. Immers Trump heeft de neiging om tijdens ontmoetingen met wereldleiders de arm van gesprekspartner naar zich toe te trekken om via de lichaamstaal het gesprek te controleren. Bij Rutte lukte dit niet, die hield zijn arm stijf tegen zijn lichaam.
Jammer is, dat onze premier door Amerikaanse kranten werd aangezien voor een kanshebber om zitting te nemen in het hoogste Amerikaanse gerechtshof (toch leuk voor een Nederlandse historicus) en voor de premier van Denemarken.

Merkel gered

Op de valreep vonden de strijdende zusterpartijen CDU en CSU maandagavomd laat in Berlijn een oplossing voor het nijpende Duitse asielvraagstuk. Er komen gesloten centra voor vluchtelingen aan de Oostenrijkse grens waar via snelrecht over asiel wordt beslist. Daarmee is het kanselierschap van Angela Merkel voorlopig gered.
In het geruzie heeft Merkel wel kans gezien haar partij achter zich te krijgen. Horst Seehofer, de partijleider van de conservatieve CSU, dreigde met aftreden, wat de aanleiding was tot de regeringscrisis. Zijn positie is er niet sterker op geworden.

Klopjacht op ontsnapte crimineel

Frankrijk heeft 2900 agenten vrijgemaakt voor de jacht op de beruchte crimineel Redoine Faïd die uit een gevangenis ten zuiden van Parijs is ontsnapt. Ook de politie buiten Frankrijk is gevraagd uit te kijken naar de man. Hij ontsnapte zondag uit de gevangenis. Volgens de autoriteiten bestaat er een verband tussen de ontsnapping per helicopter en drones die enkele maanden geleden over het cellencomplex vlogen. Het gevangenispersoneel werd afgeleid door enkele gewapende mannen die bij de ingang van de gevangenis de vrijlating van Faïd eisten; tegelijkertijd landde een helicopter op de binnenplaats.

Trump probeert bewind Iran te wippen

Vrolijk gaat de heer Trump verder om de wereld anders in te delen via economische oorlogen. Hij wil nu het regime in Teheran op de knieën dwingen. Het doel is niet langer het afdwingen van een nieuw en strenger nucleair akkoord, maar omverwerping van het fundamentalistische bewind. Iran wordt geplaagd door economische malaise en grote waterschaarste.
Als het aan Trump ligt, zal Teheran vanaf begin november geen druppel olie meer exporteren. Landen die toch van Iran olie kopen zullen worden gestraft.

Thais voetbalelftal gelokaliseerd

Het is gelukt de elf voetballertjes en hun coach die al negen dagen werden vermist, levend terug te vinden in de Tham Luang-grot, een enorm grottencomplex in het noorden van Thailand. Echter het leed is nog niet geleden, want het water staat nog steeds hoog en het kan wel maanden duren, voordat de jongens weer buiten staan. In ieder geval worden ze nu bevoorraad en het is ook de bedoeling ze medische hulp te verlenen. Vele landen helpen: zo stuurde de VS een team van 17 specialisten van de luchtmacht, maar ook Australië, Japan, Engeland en China hebben reddingsteams ter plaatse.