Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Hitte kan leiden tot meer opnames

Ziekenhuizen houden er rekening mee dat de aanhoudende hitte gaat leiden tot extra opnames. Om te voorkomen dat deze zomer een acuut personeelstekort ontstaat, wordt nu vast bekeken hoe een eventuele toestroom van patiënten kan worden opgevangen. Gisteren trad het Nationaal Hitteplan van de RIVM in werking, omdat de verwachting is dat de hitte aanhoudt. Overdag gaat de temperatuur richting de 30 graden en 's nachts wordt het niet kouder dan 20 graden. Het RIVM wijst ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht aan als kwetsbare groepen.

Steun voor smaadklacht marinier

Zo'n 40 oud-militairen steunen de aangifte van smaad en laster tegen advocaat Zegveld. Zij vertegenwoordigt de nabestaanden van 2 Molukse kapers die in de jaren 70 omkwamen bij een bevrijdingsactie van de mariniers in de gekaapte trein bij de Punt. De aangifte werd gedaan door oud-marinier Jannes de Jong uit Rotterdam. Volgens hem zet Zegveld de mariniers weg als doodseskaders van de regering. Hij vindt dat ze de kapers als slachtoffers neerzet en dat is extra pijnlijk voor de échte slachtoffers van de gijzelingsactie.

Laatste besmeurde zwanen uitgezet

Bij Numansdorp is de laatste groep zwanen losgelaten uit de tijdelijke opvanglocatie bij de Maeslantkering in Hoek van Holland. Hier verbleven zwanen die besmeurd zijn geraakt met stookolie van de tanker Bow Jubal die 23 juni tegen een steiger botste. Bijna vijfhonderd zwanen werden de afgelopen weken verzorgd door een grote groep vrijwilligers. Nadat de vogels voldoende waren aangesterkt zijn ze één voor één gewassen en van olieresten ontdaan.
Veertien zwanen revalideren nog in de normale opvang van Vogelklas Karel Schot.

Verzekeraars druk met claims boeren

Verzekeraars voor de landbouw krijgen veel meer schademeldingen binnen wegens droogte dan in voorgaande jaren. Boeren doen zo'n melding als ze schade hebben, maar nog niet weten hoeveel.
Verzekeraar Agriver had maandagmiddag een recordaantal van tachtig meldingen binnen. Ook branchegenoot Vereinigte Hagel heeft al tientallen meldingen gekregen. Verwacht wordt dat het aantal stijgt. Vooral telers van aardappelen, uien of bieten verwachten schade door het tekort aan regen. De fruitteelt lijkt er weinig last van te hebben.

Griekse bosbranden: bijna 50 doden

Het dodental door de bosbranden in Griekenland is opgelopen tot bijna 50. Er zijn 150 gewonden. Op de vlucht voor het vuur kwamen veel mensen om. Het hardst werd de badplaats Mati getroffen. De branden, ten noordoosten en westen van Athene braken maandag uit en waren vannacht het ergst. De noodtoestand is uitgeroepen. Bewoners zochten veiligheid door met achterlating van alles het strand op te vluchten. Tien toeristen kozen zee in een boot. Premier Tsipras keerde vervroegd terug van een bezoek aan Bosnië. De Griekse regering heeft het buitenland om hulp gevraagd.

Groeiend probleem 1/2

Van de meer dan 8 miljard ton kunststof die sinds de jaren 50 wereldwijd geproduceerd is (genoeg om alle continenten vier keer in plasticfolie in te pakken), is meer dan 6 miljard ton afval geworden. Daarvan is slechts 9 procent gerecycled en 12 procent verbrand, rekenden Amerikaanse onderzoekers uit.
De rest zwerft nog rond. Een gemiddeld huishouden gooit zo'n 50 tot 60 kilo plastic verpakkingen per jaar weg, becijferde Plastic Heroes, een initiatief van verpakkingsproducenten in Nederland.

Poppenkast in het Streekmuseum 1/2

Boer Rokus en boerin Teuntje beleven in de poppenkast weer vele avonturen, waarvan de kleinste kinderen elke dinsdag kunnen genieten onder het genot van een glaasje ranja en iets lekkers. Na de voorstelling is er gelegenheid tot het bezoeken van het museum onder begeleiding van een rondleider. Kinderen kunnen plaatsnemen in het Ot en Sien klasje, zich verkleden met ouderwetse verkleedkleren en alles leren over het leven van 100 jaar geleden. Ook kunnen ze, bij mooi weer, spelen met ouderwets speelgoed op het boerenerf.

Poppenkast in het Streekmuseum 2/2

We maken er dus een feestelijke middag van met Rokus, Teuntje, Kaatje de Kip en Klaartje de Koe.
Voor wie: kinderen van 2 - 6 jaar. Waar: Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312, Krimpen aan den IJssel. Data: dinsdag 24 en 31 juli en 7, 14 en 21 augustus. Tijdstip: 14.30 uur (het museum is om 14.00 uur open) Entree: 2,50 (inclusief: museumbezoek, ranja en lekkers).
Met het Jeudvakantiepaspoort: Via Synerkri: gratis.
Begeleidende (groot)ouders betalen, als ze het museum willen bezoeken, het normale tarief.
.