Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Het weer

Vrijdag is het tamelijk zonnig, maar er ontstaan ook flinke stapelwolken. Het blijft bijna overal droog. Alleen in het zuiden en zuidoosten kan er laat in de middag een enkele (onweers)bui ontstaan. Het wordt 25 graden aan de kust tot 30 graden in het zuidoosten. De wind is zwak of matig uit richtingen tussen noord en oost. Zaterdag is het vrij zonnig, maar er kan vooral in het zuiden en zuidoosten weer een enkele bui ontstaan. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. Het wordt opnieuw tussen 25 en 30 graden.

Extra zoetwater voor onze regio

Het Rijk en waterschappen, waaronder hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, gaan maatregelen nemen om de dreiging van verzilting in West-Nederland tegen te gaan. Oorzaak van het zoetwatertekort is de langdurige droogte in West-Europa. Door de inzet van de zogeheten Kleinschalige Wateraanvoervoorziening (KWA) wordt zoetwater meer stroomopwaarts uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal gehaald. Het hoogheemraadschap maakt hiervan gebruik. De KWA is in de loop van volgende week operationeel.

Waterverdeling

Rijkswaterstaat regelt de verdeling van water vanuit de grote rivieren over Nederland en stelt het water in dit soort droogtesituaties beschikbaar. Het water wordt dan aangevoerd vanuit een punt waar de zee geen invloed heeft: de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het via deze maatregel aangevoerde zoetwater gaat naar het Schielandse deel van het beheersgebied; de driehoek Rotterdam-Gouda-Zoetermeer. Het extra zoetwater voor de Krimpenerwaard komt echter grotendeels vanuit de Lek. Voor die rivier is verzilting zeer onwaarschijnlijk

Verzilting

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft verschillende punten waar het zoete water ingelaten kan worden. Deze plekken zijn nodig, omdat de droogte ervoor zorgt dat het zoute zeewater meer kans heeft om het land binnen te dringen. Als die indringing de inlaatpunten bij onder andere Rotterdam bereikt, dreigt het water in dit hoogheemraadschap te verzilten. Als de Rijnafvoer laag is, door langdurige droogte in Duitsland en minder smeltwater uit Zwitserland, leveren de rivieren minder tegendruk richting zee.

Poppenkast in het Streekmuseum 1/2

Boer Rokus en boerin Teuntje beleven in de poppenkast weer vele avonturen, waarvan de kleinste kinderen elke dinsdag kunnen genieten onder het genot van een glaasje ranja en iets lekkers. Na de voorstelling is er gelegenheid tot het bezoeken van het museum onder begeleiding van een rondleider. Kinderen kunnen plaatsnemen in het Ot en Sien klasje, zich verkleden met ouderwetse verkleedkleren en alles leren over het leven van 100 jaar geleden. Ook kunnen ze, bij mooi weer, spelen met ouderwets speelgoed op het boerenerf.

Poppenkast in het Streekmuseum 2/2

We maken er dus een feestelijke middag van met Rokus, Teuntje, Kaatje de Kip en Klaartje de Koe.
Voor wie: kinderen van 2 - 6 jaar. Waar: Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312, Krimpen aan den IJssel. Data: dinsdag 24 en 31 juli en 7, 14 en 21 augustus. Tijdstip: 14.30 uur (het museum is om 14.00 uur open) Entree: 2,50 (inclusief: museumbezoek, ranja en lekkers).
Met het Jeudvakantiepaspoort: Via Synerkri: gratis.
Begeleidende (groot)ouders betalen, als ze het museum willen bezoeken, het normale tarief.
.