Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief

Automobilist richt ravage aan

Op de Oostzeedijk in Rotterdam-Kralingen heeft een automobilist een ravage veroorzaakt. Hij botste vrijdag tegen een verkeersbord en meerdere auto's. Daarna wilde hij verder rijden, maar een agent in burger hield de bestuurder tegen.
Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. De man is meegenomen op het bureau, voor het rijden onder invloed. Het bleek niet de eerste keer te zijn dat de man in de fout ging. Zijn rijbewijs was namelijk al eens eerder ingevorderd.

Grote brand afvalberg

In de Overijsselse plaats Hengelo staat een grote berg afval in brand bij het afvalwerkingsbedrijf Twence. Defensie heeft een blushelikopter ingezet om de brandweer te helpen. Het gaat volgens de brandweer om een afvalberg bij het bedrijf Twence van 100 bij 100 meter en 20 meter hoog. De brandweer heeft opgeschaald naar "zeer grote brand". Het bedrijf heeft zelf ook blusvoorzieningen die worden ingezet."De helikopter moet de grootste vlammen gaan blussen. Wij kunnen met eigen middelen niet overal bijkomen", aldus de woordvoerder van de brandweer.

Politie slaat autoraam in om achtergelaten kindere

De politie heeft drie kinderen van één, drie en vijf jaar uit een snikhete auto gehaald in het Utrechtse dorp Haarzuilens. De ouders hadden hun kinderen volgens de politie in het voertuig gelaten om naar de rommelmarkt te gaan. Bezorgde omstanders schakelden hulp in. Agenten hebben direct een raam van de auto ingetikt.De drie kinderen hadden volgens de politie zo'n twintig minuten in de hete auto gezeten en waren al flink bezweet en verhit geraakt. Met hulp van voorbijgangers werden de kinderen op een kleed in de schaduw gezet en kregen ze te drinken.

Zeker 4.000 veteranen bij Veteranendag

In Den Haag zijn zaterdag zo'n vierduizend veteranen aanwezig geweest tijdens de veertiende Veteranendag. Bij de optocht hebben meerdere historische militaire wagens meegereden. De 105-jarige André de Pon zou aanvankelijk aanwezig zijn als oudste veteraan bij de Veteranendag, maar moest wegens ziekte afzeggen, meldt de NOS. Eerder was De Pon als de oudste veteraan die ooit een koninklijk lintje kreeg. De oudste vrouwelijke veteraan, de honderdjarige Antonia Francisca Krijgsman-Van den Hurk, was wel aanwezig.

Biesbosch wordt dé wijnstreek 1/3

De Biesbosch ontpopt zich in sneltreinvaart tot de wijnstreek van het Eiland van Dordrecht. Langs de Zuidendijk aan de rand van het natuurgebied zijn de voorbereidingen begonnen voor alweer de derde wijngaard in het gebied. Ook verrijst er een nieuwe wijnmakerij inclusief proeverij en verkoopruimte. De gemeente Dordrecht is inmiddels akkoord en heeft de benodigde herziening van het bestemmingsplan in werking gezet. Dordtenaar Wilco Venhuizen begon in 2002 verderop aan de Zuidendijk met zijn wijngaard Bilderhof.

Biesbosch wordt dé wijnstreek 2/3

Inmiddels heeft hij de kneepjes van het vak zodanig in de vingers dat zijn wijnen regelmatig in de prijzen vallen. Vorig jaar opende hij in de buurt van de Bilderhof zijn tweede wijngaard en nu staat aan de andere kant van de provincialeweg een volgende uitdaging op stapel. "Uit bodemonderzoek is gebleken dat de zware kleigrond prima geschikt is", aldus de Dordtse wijnboer. "Het perceel heeft een agrarische bestemming, maar de vorige eigenaar kon jarenlang geen geïnteresseerde vinden. Een kennis heeft het onlangs gekocht en laat een nieuwe wijnmakerij bouwen."

Biesbosch wordt dé wijnstreek 3/3

"Voor de wijngaard wordt een hectare gepacht. Dat wordt ons gezamenlijke project", vertelt Venhuizen. Onlangs zijn er 4.000 druivenstruiken geplant en zal er naar verwachting volgend jaar voor het eerst geoogst kunnen worden. "Het is de bedoeling dat dan ook de nieuwe wijnmakerij klaar is en dat we dan voorzichtig kunnen proefdraaien." Venhuizen verwacht dat de productie de komende jaren naar ongeveer 15.000 flessen wijn per jaar zal gaan. Omwonenden hebben Venhuizen al laten weten blij te zijn met zijn activiteiten.
Ontleend aan De Telegraaf, vrijdag 29 juni 2018.