Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2013

selecteer uit het archief

Werkzaamheden Nieuwe Tiendweg 1/2

Ma. 1 juli is er gestart met de uitvoering van het herstratings-en rioleringsplan voor de Nwe.Tiendweg, het gedeelte tussen de Moderato en Olympiade. Eerst wordt de aanleg van de rotonde ter vervanging van het huidige kruispunt uitgevoerd. Gedurende de werkzaamheden is er geen doorgaand verkeer over de Nieuwe Tiendweg mogelijk. Er zijn omleidingsroutes ingesteld voor al het verkeeren zijn met borden aangegeven. De bussen rijden tijdens de hele uitvoeringsperiode via de de Sportsingel en Olympiade.
De werkzaamheden duren t/m 9 september

Man moet nog half miljoen betalen

De Rotterdamse politie heeft zaterdag een 'dure' verdachte opgepakt. De 35-jarige man stond gesignaleerd omdat hij nog zo'n 450.000 euro aan boetes moet betalen. Bij het Tiendplein in Rotterdam-West zag een agent de Rotterdammer lopen. Hij herkende hem van opsporingsfoto's. De man ging ervandoor, maar de politie wist hem aan te houden. Hoe de Rotterdammer zo'n hoog boete bedrag had vergaard wist een woordvoerder van de politie niet direct te vertellen. 'Het zijn in ieder geval geen parkeerboetes.'

Kinderen erop uit met hulpdiensten

Wie zaterdagmiddag een hoop lawaai van sirenes hoorde in Rotterdam hoefde niet voor een ramp te vrezen. Patientjes van het Sophia Kinderziekenhuis kregen een 'city-tour' door de stad. Tientallen ambulances en brandweerwagens reden tegen het middaguur met loeiende sirenes weg bij het ziekenhuis, begeleid door motorrijders van de politie. De medewerkers van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond deden vrijwillig mee aan de actie om de kinderen een leuke dag te bezorgen. De colonne was in veel delen van de stad duidelijk hoorbaar.

Dronken vrouw richt ravage aan

Een jonge Rotterdamse heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een ravage aangericht met een auto. Op de Groene Hilledijk botste de 18-jarige tegen een rij geparkeerde auto's aan. Vijf wagens raakten ernstig beschadigd. Na de aanrijding sprong de vrouw uit de auto en ging ervandoor. De politie kreeg haar echter te pakken, hoewel een 20-jarige man uit Leiderdorp de agenten nog probeerde tegen te houden. Na een worsteling werd ook hij aangehouden. Daarna bleek, dat de auto niet van de vrouw was. Bovendien had zij teveel gedronken en bezat geen rijbewijs.

Fijnstof meten met smartphone

Ongeveer 500 regiogenoten gaan met hun mobiele telefoon meten hoeveel fijnstof er in de lucht zit. Ze doen mee aan een landelijk project van onder meer RIVM, het KNMI en de DCMR Milieudienst Rijnmond. Om de lucht te kunnen meten, moeten de deelnemers een apparaatje over het cameraatje van hun smartphone schuiven. Het gaat om een zogeheten iSPEX-opzetstuk. In heel Nederland doen tienduizend mensen mee met het project. Van alle metingen wordt een 'fijnstofkaart' gemaakt. Die kaart moet aangeven hoe vies de lucht in Nederland is.

Wolf waarschijnlijk terug

Na 116 jaar afwezigheid lijkt de wolf terug te zijn in Nederland. Afgelopen week vond een automobiliste langs een provinciale weg bij Luttelgeest in Flevoland een dier dat sterk de kenmerken van een wolf heeft. DNA-onderzoek in Duitsland moet uitwijzen of het werkelijk om een wilde Europese wolf gaat en de terugkeer van het roofdier een feit is. Bij de Duitse grens werden de laatste tijd al meerdere malen wolven gezien en ook in Denemarken werd het dier vorig jaar weer waargenomen. De wolf heeft het vooral voorzien op reeën, schapen en kleine wilde zwijnen.

Tbs-ers raken zoek

Liefst 56 keer vorig jaar is justitie een tbs-er kwijtgeraakt. Dat is het hoogste aantal sinds jaren. In 2011 gebeurde het 'maar' 37 keer dat een gestoorde crimineel zoek raakte. Staatssecretaris Teeven van Justitie schrijft over deze 'ongeoorloofde afwezigheden' in een brief aan de Tweede Kamer. Criminelen die behandeling nodig hebben, ontsnappen soms, maar komen meestal te laat terug van hun verlof, waardoor ze als ongeoorloofd afwezig in de boeken komen. Sommigen blijven meer dan eens per jaar zomaar weg uit de kliniek.

Controle A2 uitgebreid

Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam begint het OM maandag met trajectcontrole. Het systeem controleert 24 uur per dag of weggebruikers zich houden aan de snelheidslimiet van 100 kilometer per uur. Sinds vorig jaar wordt op de A2 gecontroleerd in de richting (Amsterdam-Utrecht), maar vanwege een conflict werd de invoering op het traject richting Amsterdam uitgesteld. Het verantwoordelijke technologiebedrijf CSC voldeed niet aan de regels. De trajectcontrole werd uiteindelijk vervangen.

Metaalfonds belegt in woningen

Het Pensioenfonds voor de Metaal en Techniek (PMT) steekt 300 miljoen euro extra in nieuwbouw en bestaande huizen. Dat zegt het hoofd beleggingen van het fonds in De Telegraaf. Van het extra geld gaat 250 miljoen naar de bouw van nieuwe huurwoningen. Dat levert een jaar werk op voor 2000 man. De overige 50 miljoen is bestemd voor milieuvriendelijke aanpassingen in bestaande woningen, zoals de installatie van zonnepanelen en beter isolatie. Het PTM sprak eerder deze week met het kabinet, verzekeraars en ander fondsen over het aanjagen van de economie.

Ook Koningslied voor België

"De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier....'. Die zin uit het Koningslied kent iedereen inmiddels. Nu in ons buurland België ook een troonwisseling gaat plaatsvinden, hoort daar een Koningslied bij. Tenminste: dat vindt het Vlaamse muziekduo Mathieu en Guillaume. Op verzoek van het Radio2-programma Cappuccino maken zij een lied dat past bij de abdicatie. 'Wij voelen ons vereerd. Het zal niet gemakkelijk zijn om te tippen aan het Nederlandse lied', zo zegt Mathieu. De versie van het Belgische Koningslied zal op 20 juli te horen zijn.

Grondverzakking Antwerpse haven

In de Antwerpse haven is het gemeentelijke rampenplan van kracht na een grondverzakking in de Scheldelaan. De verzakking is mogelijk gevaarlijk voor zes ondergrondse leidingen in de buurt. De verzakking vond vrijdagavond iets voor 19.00 uur plaats in de buurt van het bedrijf TotalFine, dat onmiddelijk ontruimd werd. De 180 mensen die er op dat moment nog bezig waren, werden naar huis gestuurd. De zes getroffen leidingen vervoeren aardolie, aardgas en butaan. In afwachting van het afgraven van de grond blijft de Scheldelaan voorlopig gesloten voor verkeer.

Water te duur voor Belgen

Volgens de Belgische krant De Standaard is de prijs van leidingwater de afgelopen jaren dermate gestegen, dat veel mensen de waterrekening niet meer kunnen betalen. De verschillend watermaatschappijen in Vlaanderen dienden vorig jaar 23.185 keer een verzoek in tot het afsluiten van het water. In 5074 gevallen gebeurde dat ook. Om de sociaal kwetsbare klanten beter te beschermen, grijpt de Vlaams minister van Leefmilieu in. Bejaarden met een minimumpensioen en gehandicapten met een uitkering betalen geen abonnementskosten meer.

Belasting in Duitsland

Een kritische club in Duitsland heeft berekend, dat de Duitse burger tot 8 juli uitsluitend voor de staat gewerkt heeft. Het gaat dan om belastingen en kosten van sociale voorzieningen. Gemiddeld dient iedere burger 51,6 procent van zijn inkomsten in te leveren. Vanaf 8 juli blijft er eindelijk iets voor de burger zelf over.
De Bundesregering had lastenverlichting voor 2013 beloofd, maar daar is niets van terecht gekomen. De voorzitter van de Steuerzahlerbund concludeert bedroefd: 'Wij houden minder dan de helft over van wat wij verdienen'.

Aanhang Morsi blijft demonstreren

In Egypte zijn sinds gisteravond bij confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van oud-president Morsi zeker 30 mensen om het leven gekomen. Er vielen meer dan 1000 gewonden. In Cairo hing vanochtend een gespannen rust. Conservatieve groepen zoals de Moslimbroederschap hebben voor vandaag nieuwe demonstraties aangekondigd. De vrees bestaat dat die leiden tot een nieuwe uitbarsting van geweld. De Moslimbroederschap heeft aangekondigd door te gaan met vreedzaam protesteren tot de militaire staatsgreep is teruggedraaid.

Orang-oetan moet afvallen

Een orang-oetan uit Maleisië moet op dieet. Ze is veel te dik: honderd kilo, terwijl ze eigenlijk maar de helft daarvan behoort te wegen. De apin leeft in een reservaat op het zuidelijk eiland van het land. Ze kreeg zoveel fastfood van de bezoekers, dat ze flink wat pondjes aankwam. Daarom mag ze nu alleen nog maar groente en fruit eten. Verzorgers van de orang-oetan hopen dat het vrouwtje terug de wilde natuur in kan als ze weer op gewicht is . De bedoeling is dat ze weer rond kan lopen zonder alsmaar te hijgen en te puffen.

Venezuela biedt Snowden asiel aan

Venezuela biedt klokkenluider Edward Snowden asiel aan. President Maduro heeft dat gezegd in een toespraak op televisie. Eerder had ook president Ortega van Nicaragua gezegd dat zijn land Snowden asiel wil verlenen als de omstandigheden dat toelaten. Gisteren maakte Wikileaks bekend dat Snowden in zes nieuwe landen asiel heeft aangevraagd. Om welke landen het gaat zei Wikileaks niet, bang dat de VS druk uitoefent op deze landen. Snowden verblijft al bijna twee weken op de luchthaven van Moskou.

Opmars leger Assad in Homs

Het Syrische leger is bezig met een opmars in Homs. Dat melden Syrische staatsmedia. Bij aanvallen zouden doden en gewonden zijn gevallen, maar hoeveel is niet bekend. Homs is in handen van opstandelingen. Voor het eerst dit jaar proberen regeringstroepen de stad weer onder controle te krijgen. Ze zouden raketten en mortiergranaten gebruiken. Burgers in Homs lijden zwaar onder de gevechten. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zei vrijdag dat hij zich grote zorgen maakt. Er is in Homs een tekort aan eten, water, medicijnen en elektriciteit.

Brazilië rooit meer oerwoud

Nadat de Braziliaanse regering de afgelopen jaren stevig is opgetreden tegen illegale houtkap, wordt nu bekend, dat in mei een gebied van 465 vierkante kilometer oerwoud gerooid is. Vijf keer zoveel als in die maand in voorafgaande jaren. Het is ongeveer gelijk aan de oppervlakte van het Europese staatje Andorra.
De toename van het kappen van bomen gedurende de laatste tien maanden komt op circa 35%.
Zo'n veertig jaar geleden gold in Brazilië nog de regel, dat voor iedere gekapte boom een nieuwe diende te worden geplant.