Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2010

selecteer uit het archief

Rotterdam laat werklozen werken

Werklozen in Rotterdam met een uitkering moeten werken voor hun geld. De gemeente laat dat ingaan in november onder het motto 'Iedereen kan iets doen en iedereen doet iets'.
Vanaf november start een driejarig proefproject, waarbij 475 uitkeringsgerechtigden in de Tarwewijk collectief worden benaderd om in actie te komen. "Als het niet lukt iemand aan een baan te helpen, wordt verwacht dat die persoon vrijwilligerswerk gaat doen, anders heeft dat financiële consequenties.", zegt een woordvoerder in De Telegraaf.

Miljoenenvermogen Haider 1/2

Twee jaar geleden overleed de Oostenrijkse provinciehoofdman Jórg Haider toen hij met zijn auto stomdronken uit de bocht vloog. De getrouwde familievader kwam uit een homoclub, waar hij wel meer kwam. Al spoedig bleek, dat hij een relatie had met zijn assistent, die hem zou opvolgen. Dat ging dus niet door.
Inmiddels komen er financiële schandalen op tafel. Hij zou 45 miljoen euro op een rekening in Lichtenstein hebben staan. Door verkeerde beleggingen zou er nog 5 miljoen van over zijn.

Miljoenenvermogen Haider 2/2

De familie van Haider beweert nergens van te weten. Justitie heeft een internationaal onderzoek ingesteld in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland naar aanleiding van de verkoop van de noodlijdende Karinthische staatsbank door Haider aan Beieren, dat voor 4 miljard de boot inging. Een investeringsclub werd er, waarschijnlijk door voorkennis, 150 miljoen euro beter van. Dat stinkt. Er gaan hardnekkige geruchten, dat Haider steekpenningen kreeg van Gadaffi en Saddam Hoessein, toch ook geen frisse lieden.

De Palestijnse kwestie 1/7

Regelmatig worden wij geconfronteerd in het nieuws met de Palestijnen. Hoe zit dat nu eigenlijk.
Palestina is de oude naam van het gebied wat ongeveer overeen komt met het huidige Israël. Circa 1200 voor Christus vestigen de Israëlieten zich er (na de uittocht uit Egypte). Het gebied kent een roerige geschiedenis, ons bekend vanuit de Bijbel. In 63 voor Christus wordt het een Romeins provincie onder vazalvorsten (o.a Herodus). Vaak zijn er opstanden tegen het Romeinse gezag.

De Palestijnse kwestie 2/7

In 70 na Christus grijpt keizer Titus in, hij verwoest de tempel en ontneemt Palestina alle autonomie die het nog had. Na de ondergang van Rome vormt Palestina een onderdeel van het Byzantijnse rijk. In de zevende eeuw wordt het veroverd door de islam. Een moeilijke tijd breekt aan tijdens de kruistochten. Er worden Christelijke rijken gesticht, die één voor één verloren gaan. Aan het einde van de kruistochten is Palestina het bezit van Egypte. Sultan Selim I van Turkije verovert het in 1516.

De Palestijnse kwestie 3/7

Tot in de Eerste Wereldoorlog blijft het Turks bezit. Sociaal, politiek en economisch gaat het slecht met Palestina. De Britten vechten om Palestina (denk aan Lawrence of Arabia), eind 1918 krijgen zij het in handen. Palestina wordt een Engels mandaatgebied. Reeds voor de Eerste Wereldoorlog hadden zich Joden in Palestina gevestigd, deze Zionisten streefden naar een toekomstig nationaal tehuis voor het Joodse volk. De Engelsen gaven aan dit streven te steunen (de Balfour-declaratie).

De Palestijnse kwestie 4/7

Tussen de twee wereldoorlogen is het steeds onrustig en komt het regelmatig tot bloedvergieten tussen Joden en Arabieren.
Na de Tweede Wereldoorlog loopt het Britse mandaat over Palestina af. Op 29 november 1947 nemen de Verenigde Naties het besluit Palestina te verdelen in een Arabische en een Joodse staat. De stad Jeruzalem zal een apart internationaal gebied vormen. Niemand gaat daarmee akkoord. Gevechten breken uit tussen Joden, Palestijnse Arabieren en de Arabische staten.

De Palestijnse kwestie 5/7

In het begin zijn de Arabieren aan de winnende hand, maar in maart 1948 komt de ommekeer als de Israëlies de weg naar Jeruzalem berijdbaar maken (zie Leon Uris' boek Exodus). Het Arabische vrijwilligersleger was toen ook vernietigd. Op 14 mei 1948 wordt de staat Israël uitgeroepen. Op 15 mei verklaren Egypte, Irak, Saoudi-Arabië, Jordanië, Syrië en Libanon de nieuwe staat de oorlog. Deze wordt door deze staten verloren. Bij de wapenstilstand in 1949 krijgt Israël aanzienlijk meer gebied, dan oorspronkelijk voorzien.

De Palestijnse kwestie 6/7

Bij het erkennen van de staat Israël hebben de Verenigde Naties terdege rekening gehouden met een eventueel vluchtelingenprobleem. Het ging dan vooral om Palestijnen die Bedouïenen waren, dus met hun vee rondzwierven, die zouden weleens de grenzen gesloten kunnen vinden. Over de landbouwers maakten men zich geen zorgen, want die konden gewoon in het nieuwe Israël bljven wonen. De omringende Arabische staten kregen geld om mensen die asiel zochten op te nemen. Het geld werd aangenomen.