Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2010

selecteer uit het archief

Amsterdam klaar voor Canal Pride

Amsterdam is er klaar voor. Het is voor het eerst, dat een cruiseschip uit Scandinavië speciaal voor de Gay Pride naar Amsterdam is gekomen. Aan boord zijn meer dan 2000 homo's die de Canal Parade willen bijwonen.
Inmiddels heeft de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, zijn zorg uitgesproken dat meer en meer homo's in de stad worden lastiggevallen. Dit varieert van uitschelden tot mishandeling. Hij wil op de basisscholen kinderen vertrouwd laten maken met het begrip homo.

Terugtrekken uit Uruzgan

Voorlopig moet Defensie de grote stukken materieel zoals helicopters en gepantserde Bushmasters in Uruzgan achterlaten. Om deze stukken oorlogstuig over de weg te vervoeren is tijdrovend en gevaarlijk. Ten koste van alles dient voorkomen te worden, dat zij in handen van de Taliban vallen. Ze moeten dus uitgevlogen worden. Daar zijn grote transsportvliegtuigen voor nodig, zoals de Antonov. Eerst dient er een landingsbaan aangelegd te worden bij Kamp Holland voor deze vliegtuigen. Midden 2011 is die klaar.

Bezuinigen

Niet alleen het komende kabinet, dat 18 miljard moet vinden, maar ook het huidige demissionaire kabinet zoekt naar bezuinigingen voor het komend jaar. Zolang er geen nieuw kabinet is moet het voor 5,5 miljard saneren vanwege eerder gemaakte afspraken. Het CDA wil dit volle bedrag vinden om met het nieuwe kabinet waar het waarschijnlijk deel vanuit maakt met een schone lei van start te gaan. De ChristenUnie wil wel 2,5 miljard bezuinigen, maar vindt 5,5 miljard wel erg veel. Ze zijn er nog niet uit.

Huurverhoging

Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, luidt de noodklok. Als het zo doorgaat, aldus de organisatie, sterft de sociale huisvesting een langzame dood. Over tien jaar hebben de woningcorporaties geen geld meer om goedkope huurwoningen te bouwen, te renoveren of wijken leefbaar te houden. De jaarlijkse huurverhoging is gekoppeld aan de inflatie en die is laag. Aedes heeft een beroep gedaan op Opstelten om jaarlijks een huurverhoging van 1% boven inflatieniveau toe te staan.

De diamanten van Naomi Campbell

Het zal niemand in Nederland ontgaan zijn, dat het fotomodel Naomi Campbell getuigd heeft in het proces tegen Charles Taylor. Het ging om stenen die zij van de man gekregen zou hebben. Wel, zij kreeg diamanten, maar wist niet precies van wie. Ze had ze aan Jeremy Ratcliff van het Nelson Mandela Kinderfonds gegeven, zei zij.
En wat blijkt, die had ze nog steeds, al 13 jaar. Hij had er niets mee gedaan, omdat hij bang was, dat het om illegale handel zou kunnen gaan, zei hij.
Ze zijn nu bij de politie.

Moskou in de smog

Het ziet er niet naaruit, dat de toestand in Moskou op korte termijn zal verbeteren. Inmiddels zijn er zo'n 600 bos-, of eigenlijk gezegd, veenbranden aan de gang. Er heerst een noodtoestand, Moskou is in een dicht mist gehuld, overal ruikt men de brandlucht. De Verenigde Staten hebben een negatief reisadvies afgegeven. Ook Nederland adviseert mensen die last hebben van long- of hartziekten niet naar Moskou te reizen. Door de dichte rook wordt vliegen bemoeilijkt. Ook blusvliegtuigen kunnen niet opstijgen.