Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2010

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Ontsnapte kapgier gevangen

Medewerkers van Blijdorp hebben zaterdagavond de ontsnapte kapgier gevangen in Rotterdam-West. De gier was dinsdag weggevolgen tijdens een vogelshow in de dierentuin. Voordat de aaseter de dierentuin dinsdag verliet, at hij eerst nog zijn buik vol in het verblijf van de ijsberen. Vrijdag probeerden verzorgers het beest al te vangen, maar toen lukte dat niet. Zaterdag zijn twee verzorgers het beest gevolgd. Ze legden kippenpoten neer met een verdovend middel en ditmaal hapte de vogel wel toe. Rond half zeven werd het beest in versufte toestand gevangen.


Weg afgesloten na dodelijk ongeval op A17

Twee personen zijn zondagochtend vroeg om het leven gekomen door een ongeval op de A17, ter hoogte van het Brabantse plaatsje Standdaarbuiten (gemeente Moerdijk).
De politie vermoedt dat de slachtoffers op de snelweg liepen. Ze werden aangereden door een auto met drie inzittenden en overleden ter plaatse. De hulpdiensten kregen de melding van de aanrijding om half zes binnen. Omdat de toedracht van het ongeval nog niet duidelijk is, roept de politie getuigen op zich te melden. De snelweg is in noordelijke richting afgesloten voor onderzoek.

Bijna half miljoen bezoekers voor Sail

Sail in Amsterdam heeft zaterdag bijna 500.000 bezoekers getrokken. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.
Daarmee was de derde dag van het scheepvaartevenement de drukste tot nu toe. Donderdag kwamen er ongeveer 300.000 mensen op af, vrijdag ruim 350.000.
Met name op het water was het erg druk. Veel mensen kwamen met een bootje naar Sail, dat op en rond het IJ plaatsvindt.Het Korps landelijke politiediensten had er de handen vol aan om de vele vaartuigen in goede banen te leiden, maar had de boel wel onder controle.

NUT-programma

Deze vrijdag of zaterdag hebben alle bewoners van Krimpen aan den IJssel het bekende blauwe NUT-krantje in de bus gekregen. NUT-leden buiten de gemeente hebben het toegestuurd gekregen. Mocht u het niet hebben ontvangen, dan kunt u het ophalen bij het Nut-kantoortje in De Tuyter of bij de beheerder van De Tuyter.
De inschrijfavond vindt plaats op vrijdag 27 augustus van 18.30 tot 21.00 uur in De Tuyter. U kunt dan ook eventueel nog meer informatie inwinnen over de diverse cursussen.

Het huis Bourbon Parma 1/7

Afgelopen week overleed prins Carlos Hugo van Bourbon- Parma, ex-echtgenoot van prinse Irene en namens de Carlisten aanspraak makend op de Spaanse troon. Hij was hoofd van zijn huis, zoals dat heet. Als zodanig verleende hij zijn kinderen allerlei adelijke titels.
De Bourbon Parma's vormen een oude gerespecteerde familie. Zij zijn direct geliëerd aan het vroegere Franse koningshuis Bourbon, o.a. Lodewijk XIV, en het huidige huis Bourbon, dat in Spanje regeert, koning Juan Carlos.

Het huis Bourbon Parma 2/7

Van 1748 tot 1859 regeerden de voorvaderen van Carlos Hugo als hertogen in Parma, een hertogdom in de Povlakte, Italië. Ook speelden zij een grote rol in het Koninkrijk der Beide Siciliën. Allemaal dus in Italië. Met Parma hadden wij eerder van doen in onze geschiedenis, één van onze landvoogdessen tijdens Karel V was Margaretha van Parama en ook haar zoon Alexander Farnese, hertog van Parma, speelt een rol. In de 18de eeuw besluiten de Bourbons hun gebieden te herverdelen. Parma valt toe aan het huidige huis Bourbon Parma.

Het huis Bourbon Parma 3/7

In 1859 moet de familie Parma verlaten, het kleine staatje sluit zich op weg naar de Italiaanse eenheid onder het huis Savoie, 1871, aan bij Sardinië. Zij staan echter nog steeds in aanzien. Zo is de laatste keizerin-koningin van Oostenrijk-Hongarije Zita van Bourbon Parma (zij overleed een aantal jaren geleden en is bijgezet in de grafkelder van de Habsburgers in Wenen) Haar man was Karel van Habsburg die in 1916 zijn oom Frans Joseph, die van Sissi, opvolgde. Hij overleed in 1922 op Madeira, waar hij ook begraven is.

Het huis Bourbon Parma 4/7

Ook de laatste regerende groothertogin van Luxemburg, Charlotte van Nassau (voor kenners: uit de Walramse tak, Wilhelmina stamde uit de Ottoonse tak), de grootmoeder van de huidige groothertog Hendrik, was gehuwd met een Bourbon Parma, prins Felix. Je zou dus kunnen zeggen, dat in Luxemburg het huis Bourbon Parma aan het bewind is. Waarschijnlijk is echter de naam Nassau vastgezet, zoals bij ons die van Oranje Nassau door Wilhelmina werd vastgesteld. De Engelse Elizabeth koos de naam: Windsor.

Het huis Bourbon Parma 5/7

Op diplomatiek terrein bleven de Bourbon Parma's actief. In 1917 probeerde een oom van Carlos Hugo namens zijn zwager Karel, de keizer van Oostenrijk, een afzonderlijke vrede te sluiten met de geallieerden. De vader van Carlos Hugo en zijn broer hebben tevergeefs geprobeerd Hitler te doen afzien van de inval in Tjecho-Slowakije.
Ja, en dan Spanje. Koning Ferdinand VII, kinderloos, verandert de Salische wet (alleen mannen komen in aanmerking voor de troon) als hij een dochter, Isabella, krijgt.

Het huis Bourbon Parma 6/7

Hij passeerde zijn broer Carlos, die prompt een oorlog begon. Het kreeg nogal wat mensen aan zijn kant, omdat Isabella in haar regeerperode niet echt populair was. Vooral de bevolking van Baskenland, van oudsher gebrand op zelfbestuur, kon zich in het Carlisme vinden. Het werd echter niets. Door overerfing gingen de aanspraken over op het huis Bourbon Parma. In de Spaanse Burgeroorlog brachten zij een legioen op de been, dat streed aan de zijde van Franco. Koning Alfonso XIII was afgetreden en in ballingschap gegaan.