Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2010

selecteer uit het archief

'Commissarissen tegen plannen MSD'

De raad van commissarissen van Organon heeft het besluit van MSD-Organon om 2175 mensen in Oss te ontslaan, officieel afgewezen. Ook steunen de commissarissen de ondernemingsraad van MSD-Organon in een gang naar de rechter tegen het besluit.
President-commissaris Paul Brons heeft volgens de media in een brief aan de directie meegedeeld dat de beslissing niet uitgevoerd kan worden. Het bedrijf handelt volgens hem in strijd met het belang van de onderneming, de werknemers en het algemeen belang van Nederland.



1 augustus 2/6

Ook nu nog is 1 augustus de nationale feestdag van Zwitserland. De mensen van de drie oer-kantons kwamen tot hun verbond omdat de macht van de Habsburgers zeer voelbaar werd in Zwitserland. In deze tijd speelt ook de legende van Wihelm Tell, de man die de hoed van de landvoogd niet wenste te groeten en als straf een appel van het hoofd van zijn zoontje moest schieten. En zoals wij weten lukte dat.
In de loop der tijden sluiten zich steeds meer gebieden bij het eedgenootschap aan.

1 augustus 3/6

Nu kende men de bestuursvorm republiek wel in Europa. In de oudheid waren er de Griekse stadstaten en natuurlijk de republiek Rome, die echter veranderde in een keizerrijk, dat zo groot werd, dat het in een oostelijk en westelijk rijk werd verdeeld. Ten tijde van het ontstaan van het Eedgenootschap was er eigenlijk één andere republiek in Europa en die was zeer belangrijk: Venetië. Deze twee zouden in de 16de eeuw overvleugeld worden door de belangrijkste: De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

1 augustus 5/6

De Paus heeft nog steeds Zwitsers in dienst, de zogenaamde Zwitserse garde. Zij dienen hem al sinds 1506 en bij de Sacco di Roma (de plundering van Rome) door de Spanjaarden in 1525 maakte hun heftig verzet diepe indruk in heel Europa. Ook de Franse koningen hadden een lijfwacht van Zwitsers, die waren meestal betrouwbaarder dan mensen uit het eigen land. Tijdens de Franse revolutie sneuvelden de gardisten van Lodewijk XVI bij de verdediging van hun broodheer. Een monument in Luzern herinnert hieraan.