Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2009

selecteer uit het archief

Oranjebond tegen villa kroonprins

Prins Willem Alexander een prinses Maxima moeten geen vakantievilla laten bouwen in Mozambique. De voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, Michiel Zonnevylle, noemt de keuze voor een arm Afrikaans land ongelukkig. Volgens Zonnevylle is er binnen de Oranjeverenigingen veel discussie hierover. Hij vindt dat premier Balkenende er met koningin Beatrix over moet praten. Ook in de Tweede Kamer was kritiek omdat de plaatselijke bevolking niet genoeg van het project zou profiteren.

Kort geding tegen staking OV

De directies van de bedrijven in het openbaar vervoer (OV) proberen in een kort geding een staking van het OV in de grote steden te voorkomen. De Abvakado-FNV wil een werkonderbreking op woensdagochtend om te protesteren tegen een verhoging van de AOW-leeftijd. Als de plannen doorgaan rijden er woendag in de spits tot half negen geen bussen, trams en metro's in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De ov-bedrijven vinden dat de bond in politiek Den Haag moet zijn. Nu zijn de reizigers de dupe.

Nieuwe vakbond leraren

Leraren presenteren vandaag in het gebouw van de Tweede Kamer een nieuwe vakbond, de Leraren in Actie (LIA). De bond vindt dat de overheid te weinig doet om de kwaliteit van het voortgezet onderwijs te verbeteren. LIA wil dat alle voorstellen van de commissie-Rinnooy Kan uit 2008 om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken, snel worden uitgevoerd. Dat betekent kleinere klassen, en voor docenten een lesweek van maximaal 20 uur, meer zeggenschap minder onbevoegde leraren.

Rebellen leggen wapens neer

Ook de laatste rebellenleider in de olierijke Nigerdelta in Nigeria heeft ingestemd met de amnestieregeling van de regering. Hij leverde zijn wapens in in ruil voor een geldbedrag en een opleiding voor zijn strijders. Eerder legden twee andere milities de wapens neer. De drie leiders zeggen wel dat ze de wapens weer opnemen als de president zijn beloften niet nakomt. De strijd in het olierijke Nigeria begon in 2006. Volgens de opstandelingen profiteerde de bevolking niet van de opbrengst van de olie.

Zilver voor volleybalsters op EK

De Nederlandse volleybalsters hebben op het EK in het Poolse Lodz genoegen moeten nemen met de tweede plaats. In de finale bleek titelverdediger Italie te sterk. Alleen in de tweede set kon Oranje een voorsprong nemen van 6 punten (9-3) maar door de toenemende Italiaanse druk, waarbij vooral het goede blokken van de Italiaanse dames opviel, werd het 15-15, waarna Italie kon doorstomen naar de setwinst. Ook de derde set ging verloren en met een uitslag van 0-3 ging het goud naar Italie. Setstanden 16-25, 19-25 en 20-25.

Neerlands Welvaren in museum

De tentoonstelling Neerlands Welvaren die van 9 t/m 31 oktober in het Streekmuseum aan de IJsseldijk 312 te zien is, is samengesteld door drie kunstenaars: Alexandra Drenth met borduurwerk en enkele schilderijen en op 31 oktober een veiling van haar werk, Roeland van Nieuwkerk: Toegepaste kunst op basis van de Boerenzakdoek en Roeland van Reem met polderschilderijen. Opening vrijdag 8 oktober om 16.00 uur. Veiling borduurgoed 31 oktober om 14.00 uur. Museum open: di tm za van 14.00 - 17.00 uur.