Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2015

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Botlekbrug over Oude Maas geopend

De nieuwe Botlekbrug over de Oude Maas is officieel geopend. De eerste auto mocht er zondagochtend overheen. De brug sluit de A15 aan op de Maasvlakte en is één van de grootste hefbruggen van Europa. Het gaat eerst nog alleen om de zuidelijke rijbaan richting Rotterdam. Eind dit jaar wordt de noordelijke rijbaan naar de Maasvlakte geopend voor het verkeer. De doorvaart van de nieuwe Botlekbrug is hoger waardoor hij minder vaak open hoeft. Behalve de brug over de Oude Maas blijft de Botlektunnel gewoon beschikbaar voor het wegverkeer.

Gestrande reizigers Bali naar huis

De internationale luchthaven op Bali is weer open. Vanwege de uitbarsting van een vulkaan lag het vliegverkeer stil. Alle gestrande passagiers konden in de loop van zaterdag naar huis. KLM stuurde vrijdag een groot toestel naar Singapore om de passagiers op te halen die daar op het vliegveld waren gestrand. Dat vliegtuig vloog door naar Denpassar, de Balinese hoofdstad. Op Bali zaten 328 KLM-reizigers vast. In Singapore waren nog eens vierhonderd Nederlanders gestrand. Het vliegtuig kon niet alle reizigers meenemen. De overige passagiers zijn door KLM omgeboekt.

Luchthaven Bali opnieuw gesloten

Het vliegveld van Bali is opnbieuw gesloten vanwege de vulkaanuitbarsting op Java. De luchthaven ging donderdag ook al op slot en was net weer een dagje open. Maar de wind is gedraaid en dat betekent dat vliegtuigen opnieuw niet kunnen opstijgen of landen op Bali. Een toestel van Air New Zealand was al onderweg nar Bali maar moest terug keren naar Nieuw-Zeeland.
Ook in Mexico blaast een vulkaan vuur en stenen de lucht in, in een straal van 12 kilometer rond de uitbarsting zijn de inwoners geëvacueerd.

Humanitair fonds nabestaanden MH17

Er is een humanitair fonds in de maak voor de nabestaanden van de ramp met vlucht MH17, aldus De Telegraaf. Initiators zijn luchtvaartjurist Frans Vreede en reisadvocaat Benno Friedberg. Zij zijn bezig een denktank bijeen te brengen van oud-politici, vliegbazen en advocaten. Die gaat in de betrokken landen geld vrijmaken voor snelle hulp aan families van slachtoffers. Verder is het de bedoeling dat er met geld uit het fonds een monument voor de slachtoffers komt.

Geen EU-top Griekenland, wel Eurotop

De geplande EU-top over Griekenland die zondagmiddag zou worden gehouden gaat niet door. Wel komen de regeringsleiders van de Eurogroep om 16.00 uur bij elkaar en vergaderen de ministers van Financiën in Brussel. Zaterdagavond werd de vergadering van de ministers van Financiën na een zitting van bijna negen uur geschorst. Er kwam geen overeenstemming over de hulp aan de Grieken in ruil voor bezuinigingen. Geruchten: Duitsland wil de Grieken voor vijf jaar uit de euro zetten en Finland ziet het helemaal niet meer zitten.

Eurotop duurt tot er een besluit is

De Eurotop van zondagmiddag duurt totdat er een besluit genomen is. Dat heeft EU-president Donald Tusk gezegd. Om 16.00 uur komen de regeringsleiders van de eurolanden bijeen in Brussel. Tot die tijd probeert de Eurogroep opnieuw een oplossing te vinden voor de Griekse schuldencrisis. De vergadering werd tegen middernacht geschorst en is om 11.00 uur hervat. Volgens voorzitter Dijsselbloem liggen er nog grote problemen om op te lossen. De eurolanden zouden meer afspraken en garanties willen dat de Grieken hun beloftes nakomen. Zo niet: een Grexit.

Feest in Monaco

Met een muziekavond voor het paleis zijn in Monaco de feestelijkheden voor het tienjarige ambtsjubileum van Albert II begonnen. Hij heeft de inwoners van het prinsdom uitgenodigd voor een tweedaags feest. Alle 37.000 inwoners van Monaco waren op het feest uitgenodigd, onder hen ongeveer 8.000 Monagasken van geboorte. Tijdens een "muzikale cocktail" op het plein voor het paleis overhandigde de burgemeester van Monaco het officiële doopgeschenk van de Monagasken, een sierspeld en een horloge, voor de tweeling van Albert en Charlène.

Wimbledon de enkelspelfinales

Zondagmiddag is op de zender TV-Fox vanaf 14.00 de finale van het herenenkelspel tussen Roger Ferderer en Novak Djokovic op het gras van Wimbledon te zien. Mocht Federer winnen, dan zal dat zijn achtste Wimbledontitel in het herenenkelspel zijn.
Zaterdag zag Serena Williams kans voor de zesde keer de titel bij het damesenkelspel binnen te halen. Haar tegenspeelster de pas 21-jarige Spaanse Garbine Muguruza, gaf knap partij. In de toekomst zullen wij nog meer van haar horen.