Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem heeft vorig jaar bijna 5000 tips gekregen over harddrugs en ongeveer 1000 meldingen over geld en witwassen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het meldpunt voor anonieme tips. Volgens het meldpunt kwamen er nog nooit zoveel bruikbare tips binnen. In totaal zijn vorig jaar bijna 17.000 goede tips doorgegeven aan de politie. Mensen in Zeeland, Limburg, West-Brabant en Noord-Nelderland tipten naar verhouding het meest. Zo'n 2200 mensen werden opgepakt na een anonieme tip.

Pandemie

Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft verklaard dat de coronavirus-uitbraak nu een pandemie is. Hij maakt zich grote zorgen over de alarmerende verspreiding van het virus en de ernst ervan. Een pandemie is een epidemie die de hele wereld omvat. Alle landen kunnen volgens de WHO-topman het verloop van de pandemie bijsturen door besmettingen op te sporen en patiënten te isoleren. Maar hij is bezorgd over de geringe mate waarin dat in veel landen gebeurt.

Foutje

Een student uit Groot-Brittannië heeft zich na een avond stappen in zijn woonplaats Newcastle flink vergist: hij wilde met een Uber naar huis, maar zei naar Norwich te willen. Norwich ligt echter 400 kilometer ver derop. Het ritje kostte de man omgerekend ongeveer 1500 euro. De student had zich vergist in de postcode, toen hij zijn bestemming in de app moest invoeren. Toen de Uber er was, stapte de man in en viel hij in slaap. Dat hij een fout had begaan, ontdekte hij pas 400 kilometer verderop.

Celstraf

Moskou heeft een nieuwe strenge regel ingevoerd in verband met het coronavirus. Zo moeten teruggekeerde reizigers uit risicolanden, landen met een hoog aantal besmettingen, verplicht in quarantaine. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een celstraf verwachten. Inwoners van Moskou die terugkeren uit China, Zuid-Korea, Iran, Frankrijk, Duitsland, Italië of Spanje en verschijnselen vertonen van het coronavirus dienen zichzelf twee weken te isoleren in hun eigen woning. Op die manier wil de Russische hoofdstad het aantal besmettingen beperken.

Wat gebeurde er op 12 maart

In de nacht van 11 op 12 maart 1938 vallen Duitse troepen Hitlers geboorteland Oostenrijk binnen. De Duitsers ondervinden geen tegenstand. Oostenrijk wordt een provincie van het Duitse rijk en verliest daarmee zijn zelfstandigheid. Na deze Anschluss worden in het land direct antisemitische maatregelen ingevoerd. Een maand na de annexatie wordt in Oostenrijk nog wel een volksstemming gehouden maar dat is vooral vanwege propaganda-doeleinden. Maar liefst 99,75 procent van de Oostenrijkers zou toen aangegeven hebben vóór de inlijving te zijn.