Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief

Alpaca geboren in Plaswijckpark

Het Rotterdamse Plaswijckpark heeft een nieuwe bewoner. De alpacafamilie heeft er een nieuw lid bijgekregen. Volgens het pretpark is alpaca Elsa bevallen van een kleine. ¨De moeder en het veulen zijn al te bewonderen in de Hooiberg in Dierenwijck¨, vertelt een woordvoeder van het Palswijckpark. het is de eerste keer dat Elsa een veulen heeft gekregen. ¨Het is haar eerste kind en ze moest er duidelijk erg aan wennen. Gelukkig is ze nu wel gewend aan haar nieuwe rol als moeder en gaat het drinken ook goed.¨ Voor de naam van het veulentje vraagt het park de hulp van de bezoekers.

Patiënt vreest huisartsbezoek

Artsen van het in kanker gespecialiseerd ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek maken zich ernstige zorgen om de forse afname van verwijzingen in vergelijking met vorig jaar. De reguliere zorg startte in mei weer op, nadat de coronagolf achter de rug was. Maar vooral huisartsen blijken aanzienlijk minder te verwijzen bij vermoedens van huid-, borst-, long- en darmkanker. Mensen zijn kennelijk nog steeds bang in verband met corona om naar de huisarts te gaan. Maar het is nu echt veilig om de arts weer te bezoeken en hoe sneller je kanker identificeert, hoe sneller de behandeling kan beginnen.

Shell-hoofdkantoor mogelijk weg

Shell denkt erover na om zijn hoofdkantoor uit Nederland weg te halen. Dat heeft te maken met de dividendbelasting, meldt Het Financieele Dagblad (FD). Het FD sprak met Shell-topman Ben van Beurden. Volgens hem is het onzeker of het Brits-Nederlandse olie- en chemieconcern zijn hoofdkantoor in Den Haag behoudt. Het idee om het hoofdkantoor uit Nederland weg te halen, hangt volgens het FD samen met het besluit van het kabinet om de dividendbelasting in tegenstelling tot eerdere plannen toch niet af te schaffen. In Groot-Brittannië betalen aandeelhouders geen dividendbelasting.

NS keert 38 miljoen euro uit

Bijna 5000 slachtoffers en nabestaanden krijgen een financiële vergoeding wegens de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat maakte de commissie die de aanvragen beoordeelt donderdag bekend, nadat het meldpunt bijna elf maanden open is. Van in totaal 7000 aanvragen zijn er ruim 6000 beoordeeld. Ongeveer duizend aanvragen werden niet toegekend omdat bij de aanvraag niet kon worden voldaan aan de gestelde voorwaarden. Van de toegewezen aanvragen zijn er 700 afkomstig van directe slachtoffers, ruim 3850 van kinderen van slachtoffers en ruim 200 van weduwen of weduwnaars.

CBR moet op de schop

Het CBR moet schoon schip maken. De nieuwe directie - onder aanvoering van Alexander Pechtold - moet daarvoor wel de ruimte em tijd krijgen om een cultuuromslag te realiseren, waarbij intern een andere wind gaat waaien. Dat stelt Pier Eringa, die in opdracht van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoek deed naar de wanaorde en chaos die ontstond onder de voormalige leiding. Daardoor ontstonden onder meer gigantische wachtlijsten voor mensen die zich voor een rijbewijs moeten laten keuren.

Gevecht om toekomst van Hagia Sophia

Vele miljoenen islamitische Turken, Grieks-orthodoxe christenen en toeristen wachten allemaal met verschillende belangen in spanning af of de wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul weer een moskee gaat worden. De emoties lopen hoog op, Turkse en Griekse ministers zijn elkaar in de haren gevlogen over de bestemming van het bouwwerk uit de zesde eeuw met zijn unieke geschiedenis. De Turkse Raad van State sloot donderdag de laatste hoorzitting af en verklaarde dat ze binnen twee weken met een vonnis zal komen.

Goudschat taboe voor Maduro

De Venezolaanse president Nicolas Maduro kan fluiten naar goudstaven ter waarde van 890 miljoen dollar die in een kluis van the Bank of England in Londen liggen. Hij kreeg er geen toegang toe na een uitspraak van een Engelse rechter. Maduro wilde met het goud de lege staatskas van zijn land spekken. Zijn regering kampt met zware liquiditeitsproblemen door fraude, financieel wanbeheer, de instorting van de olieproductie en door Amerikaanse sancties. Het land kampt daardoor met ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen.

Corona mag feest VS niet verpesten 1/5

Het gaat van kwaad tot erger met de coronacrisis in de Verenigde Staten. In maand juli is het aantal ziektengevallen met de helft toegenomen. De laatste drie dagen, iedere dag meer dan 50.000 gevallen erbij. ¨We zijn zwaar geraakt, zwaarder dan welk land dan ook wat betreft het aantal gevallen en wat betreft het aantal doden¨, zegt de coronaexpert van de Amerikaanse regering, Dr. Anthony Fauci, in een interview met de BBC. Gebrekkige lockdowns, zijn de reden hiervoor, aldus Fauci, zeker vergeleken met Europa.

Corona mag feest in de VS niet verpesten 2/5

"Zij gingen voor ongeveer 97% dicht. In de VS, zelfs bij de strengste lockdowns, ging nog geen 50% van het land dicht." De lockdowns duurden bovendien te kort, stelt de epidemioloog: "De Amerikaanse maatschappij, en dan jongeren in het bijzonder, moet zijn verantwoordelijkheid nemen." De oproep van Fauci komt aan de vooravond van Onafhankelijkheidsdag, zaterdag 4 juli. Ondanks dat president Trump om is en zich bereid heeft getoond om in bepaalde situaties een mondmasker op te doen, wil hij Amerika's nationale feestdag uitgebreid vieren.

Corona mag feest in de VS niet verpesten 3/5

Trump krijgt kritiek hiervoor, maar die wordt weggewuifd door het Witte Huis. Dr Fauci blijft uit veiligheidsoverwegingen thuis.

President Trump had besloten dit jaar een optreden te verzorgen bij Mount Rushmore, het monument met de in de bergkam uitgehakte afbeeldingen van Washington, Jefferson, Lincoln en Teddy Rooseveldt. Hij ging hevig tekeer tegen anti-racismebetogers die de laatste weken in veel plaatsen standbeelden hebben beklad of omver gehaald.

Corona mag feest VS niet verpesten 4/5

Volgens de president zouden de activisten een brute campagne voerden om de geschiedenis uit te wissen. De speech werd bijgewoond door zo'n 7500 aanhangers, van wie de meesten in weerwil van de richtlijnen geen mondkapjes droegen.
Waarschijnlijk hadden ze de tv-uitzending van vrijdag gezien, waarin Trump beweerde dat hij de coronacrisis volledig in de hand had. Inmiddels heeft de Amerikaanse pers op deze uitspraken gereageerd en werd hij er meermalen van beticht te liegen.