Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief

Het weer

Donderdag start de dag met veel bewolking en valt er een enkele bui. In de loop van de dag klaart het vanuit het westen vaker op en is het zo goed als droog. De temperatuur ligt rond de 20 graden en er staat een matige tot vrij krachtige westenwind. In de avond en nacht is het overwegend bewolkt. De temperatuur zakt naar zo'n 13 graden en er staat een zwakke westelijke wind.
Vrijdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. De meeste zon vinden we pal aan zee terug. Lokaal kan er nog een enkele bui vallen.

Hoeksche waard

De provincie Zuid-Holland, gemeente Hoeksche Waard, Rijkswaterstaat en het Waterschap Hollandse Delta investeren gezamenlijk 25 miljoen euro om de Hoeksche Waard bereikbaar te houden. Reden daarvoor is onder meer de grootschalige renovatie van de Heinenoordtunnel in 2023 en 2024. Die tunnel in de A29 gaat dan wekenlang dicht. De verantwoordelijke Minister stemde vorig jaar al in met een aanvullend bereikbaarheidsplan voor tijdens de renovatie. Zo moet de Tweede Heinenoordtunnel, de buis die nu wordt gebruikt door landbouwverkeer, geschikt worden gemaakt voor lijndiensten.

Koudemiddelen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 1.150 illegale cilinders gevuld met koudemiddelen (F-gassen) onderschept. De lading werd verscheept vanuit China naar Duitsland en zou vanuit daar naar Litouwen gaan, maar deed om nog onbekende redenen de Rotterdamse haven aan. F-gassen worden onder meer gebruikt in airco's en andere koelinstallaties. De koudemiddelen dragen bij aan een hoger broeikaseffect en opwarming in de atmosfeer. De inhoud van de onderschepte lading is te vergelijken met de uitstoot die plaatsvindt bij 38 retourvluchten van Nederland naar Australië.

Witwasonderzoek

De politie in Dordrecht heeft dinsdag in een witwasonderzoek beslag gelegd op meerdere woningen, panden, voertuigen, bankrekeningen en contant geld. De spullen hebben een waarde van in totaal 1,7 miljoen euro. Het gaat om een langer lopend onderzoek van de Dordtse recherche. Dat leidde dinsdag tot de inbeslagnames en twee aanhoudingen. De verdachten zijn een 38-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Dordrecht. Het tweetal zit vast en wordt verhoord. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Roparun

De 29e editie van de Roparun kon dit jaar vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Toch maakte de organisatie woensdagavond een opbrengst bekend van 2.031.058,77 euro. De 340 ingeschreven teams voor een estafetteloop van Parijs naar Rotterdam hebben een jaar lang geld opgehaald voor ondersteunende zorg voor kankerpatiënten.
Vorig jaar bracht de Roparun ruim 5,6 miljoen op. Het bedrag van dit jaar heeft de organisatie verrast. "Onze deelnemers hebben dit jaar aangetoond dat deelname aan het evenement voor hen niet het belangrijkste is.

Botox

Jongeren maken volgens een onderzoek van het Erasmus MC steeds vaker gebruik van botox en lipfillers. In tien jaar tijd is het aantal jongeren tussen de 18 en 25 jaar dat botox gebruikt verdubbeld. Zeker acht procent van hen laat cosmetische ingrepen doen. Tom Decates, cosmetisch arts en onderzoeker, maakt zich daar zorgen over. "Wij zien een forse toename van de jongeren. In onze ogen zitten zij in een kwetsbare leeftijdscategorie", licht Decates toe op NPO Radio 1. Volgens hem kunnen jongeren zulke volle lippen hebben, dat ze 'er zelfs lelijker uitzien'.

Inschattingsfout

Een binnenvaartschip met een Duitse vlag voer woensdagmiddag tegen de Willemsbrug in Rotterdam. Het schip was te hoog beladen. De brug is weer open voor verkeer, de afgevallen containers zijn uit het water gevist en het schip is inmiddels onderweg naar Duisburg. Door de eb was er rond 17:00 uur genoeg ruimte om onder de brug door te varen. Het bedrijf Contargo, waarvoor de kapitein de goederen vervoerde, laat weten dat de oorzaak nog wordt onderzocht. "Vermoedelijk heeft de kapitein een inschattingsfout gemaakt.

Nep

Een inwoner van Sprang-Capelle meende een heuse krokodil langs het Halve Zolenpad te zien en belde de politie. ‘Op de omschreven locatie werd de krokodil inderdaad gevonden. Het beest zag er behoorlijk echt uit, maar het bleek toch om een nep exemplaar te gaan', valt te lezen op de Facebookpagina van Politie gemeente Waalwijk. De nepkrokodil lag in een, volgens de politie, ‘hele diepe’ achtertuin van een inwoner. Om meerdere verontrustende telefoontjes te voorkomen, heeft de politie de inwoner verzocht om het nepbeest weg te halen.

Vreemd

Eendenpoep blijkt levende karperembryo’s te bevatten. Visseneitjes kunnen lang meeliften in de darmen van wilde eenden. Hoe kunnen vissen afgelegen wateren koloniseren – meren of vennetjes waar geen enkele beek in uitmondt? Die vraag houdt biologen al decennia bezig. Visseneitjes zouden via de poten en veren van watervogels kunnen meeliften of zelfs via de ingewanden, opperen sommigen. Bewijs ontbrak, tot nu toe: een team van Hongaarse en Spaanse biologen schrijft in PNAS dat eenden levensvatbare karpereitjes kunnen uitpoepen.

Krimpen Beweegt Samen 2/2

De komende weken worden deze activiteiten vervolgd door heel Krimpen. Ook komt er een speciale activiteit voor kinderen op de woensdagmiddag. Bewoners kunnen bovendien zelf een aanvraag doen voor balkongym of voortuingym in hun buurt. Zij kunnen daarvoor een mailtje sturen naar info@synerkri.nl Atletiekvereniging MTK en sportschool MyMove gaan volgende week een bijdrage geven aan deze activiteiten. Dat past mooi in het net afgesloten Lokaal Sportakkoord Krimpen. Op www.synerkri.nl en de Facebookpagina's van Qua Wonen, Krimpenwijzer en Synerkri is het actuele rooster te vinden.

Wat gebeurde er op 2 juli

Op 2 juli 1600 vond de beroemde Slag bij Nieuwpoort plaats. Maurits van Nassau (1567-1625) (de zoon van Willem van Oranje) was er door de Staten-Generaal op uitgestuurd om het kapersnest Duinkerke te veroveren, omdat de opkomende Hollandse koopvaardij veel last had van de kapers die in Spaanse dienst waren. Generaal Maurits had zelf weinig zin om naar Duinkerke te gaan, maar hij ging toch. Hij had niet alleen de opdracht het kapersnest te veroveren, hij moest ook het door de Spanjaarden belegerde Oostende ontzetten.

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.