Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Aanpak misdaad faalde

Binnen een kwart eeuw heeft de georganiseerde misdaad zich schrikbarend sterk ontwikkeld. De politieoperatie tegen het communicatienetwerk Encrochat heeft een verontrustende dwarsdoorsnede van de misdaad laten zien. Politietop en politiek hebben het zover laten komen. Dat zegt emeritus hoogleraar criminologie en strafrecht Cyrille Fijnaut. "Er was grote politieke verdeeldheid over de drugsaanpak waardoor die zwaar tekortschoot. En de korpsleideing was veel te afwachtend bij de aanpak van de georganiseerde misdaad. Niet agressief genoeg."

Nederland daagt Rusland wegens MH17

Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om zijn rol in het neerhalen van MH17. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Eerder dienden nabestaanden al een klacht in tegen Rusland bij datzelfde hof. "Door een zaak aan te spannen bij het EHRM en daarmee de klachten van de nabestaanden zoveel als mogelijk te ondersteunen, komen we dichter bij ons doel van gerechtigheid voor de slachtoffers en nabestaanden", aldus minister Blok (Buitenlandse Zaken).

Geen lichaam in opgeviste Ferrari

In de Ferrari Mondial die donderdagmiddag van de bodem van het IJ werd gevist zijn geen stoffelijke overschotten gevonden. Dat heeft het onderzoek van de forensische recherche aan het licht gebracht. De auto stond als gestolen te boek. "Uit onderzoek is geen ander misdrijf dan diefstal van de auto boven water gekomen", meldt de politie "De diefstal is inmiddels verjaard. De auto is volledig doorgeroest en gaat naar de sloop."
De Ferrari Mondial van 1987 - met destijds een nieuwprijs van meer dan 200.000 gulden - werd ruim drie weken geleden bij toeval op de bodem van het IJ ontdekt.

Het grootste drijvende zonnepark

Het is de grootste van Europa en mogelijk zelfs van de wereld en hij drijft in Rotterdam-Kralingen. Een grote, ronde, drijvende installatie met daarop 4787 zonnepanelen. Er wordt energie mee opgewekt om waterbedrijf Evides deels van stroom te voorzien Het gevaarte drijft op het water van de spaarbekken - dat is een plek waar toekomstig drinkwater in wordt opgeslagen voordat het gezuiverd wordt - naast het hoofdkantoor van het waterbedrijf. Het is onderdeel van Evides' ambitie om in de toekomst helemaal energieneutraal te worden.

Het park is één hectare groot en levert jaarlijks ruim twee miljoen kWh aan duurzame energie.

Frituurzaak in piepzak

De coronacrisis heeft frituurzaken tot nu toe 182 miljoen euro aan omzet gekost. Dat concludeert vakvereniging ProFri na onderzoek onder 270 bedrijven. Vanaf half maart tot en met mei, toen er ook cafetaria 's en snackbars hun dueren sloten, werd ruim 45% minder omzet gedraaid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In juni was de omzet nog steeds 20% lager ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Volgens ProFri is het voorjaar van groot belang voor frituurzaken. Er wordt in die tijd van het jaar meer patat en snacks verkocht maar in de lente begint ook de ijsverkoop. Zo'n 8% van de branche verwacht problemen.

Berlusconi denkt aan comeback

Niemand minder dan Silvio Berlusconi zou wel eens voor een politieke revolutie in Italië kunnen zorgen. De 83-jarige oud-premier en mediatycoon brengt zijn partij Forza Italia in een unieke positie, namelijk een gematigde pro-Europese centrumrechtse oppositiepartij die belangstelling heeft voor regeringsdeelname. Het is een strategische zet die op een uitgekiend moment komt. Premier Giuseppe Conte leidt een kabinet van de populistische Vijf Sterrenbeweging, de Centrumlinkse PD en twee kleine linkse partijtjes. In deze regering wordt intern enorm geruzied over het Europese noodfonds.

First lady in rook op

Een niet bepaald flatteus houten standbeeld van de Amerikaanse first lady Melania Trump is in haar geboorteplaats Sevnica in Slovenië in brand gestoken en onherstelbaar beschadigd geraakt. Dat heeft Brad Downey de initiatiefnemer van het beeld, bekendgemaakt. Downey wil graag weten waarom het in brand is gestoken. "Ik had gehoopt dat het standbeeld een dialoog over de politieke situatie in de Verenigde Staten zou bevorderen. Ik wilde de status van Melania Trump, als immigrant die getrouwd is met een president die gezworen heeft de immigratie te verminderen benadrukken, zei Downey.

Hagia Sofia wordt weer moskee

De wereldberoemde Hagia Sofia in Istanbul, bijna duizend jaar de grootste kathedraal ter wereld, wordt weer een moskee. Dat is mogelijk door een uitspraak van de Turkse Raad van State, die vrijdagmiddag besloot dat het gebouw ten onrechte een museum was geworden in 1934. De Turkse president Erdogan ondertekende kort na de uitspraak een decreet, om weer een moskee van de kerk te maken. Hiermee wordt de wens van vele miljoenen Turkse moslims vervuld en is vooral voor de oosters-orthodoxe christenen een oude nachtmerrie teruggekeerd.

Hete zomer voor Trump

Met grote opwinding wordt uitgekeken naar het boek van Mary Trump. Dinsdag komt het pas uit, maar het 'tell all'boek van het nichtje van de president staat al weken bovenaan de bestsellerslist van Amazon. Het is niet het eerste onthullende boek van iemand uit Trumps intiemste kringen, en het is zeker niet het laatste. Zo voor de verkiezingen belooft het een hete boekenzomer te worden voor de president. Volgens zijn nichtje is Trump een "emotioneel beschadigde narcist die altijd vals speelt om zichzelf te helpen, en bovendien elke vorm van empatisch vermogen mist."

De Gouden Koets 1/6

Momenteel ligt de Koets in stukken uit elkaar. Het rijtuig wordt liefdevol onder handen genomen door verschillende gespecialiseerde restaurateurs. Aan de koets mankeerde van alles. Het verguldsel was op meerdere plekken weggesleten, houtsnijwerk kwam los, stoffen onderdelen zoals de kwasten en de bekleding van de bok zijn sleets. Al met al reden genoeg voor een grondige opknapbeurt. Naar verwachting is de klus in de loop van volgend jaar klaar.
En wat dan? Wordt het voertuig weer gewoon door de koninklijke familie in gebruik genomen, of gaat het naar een museum?

De Gouden Koets 2/6

Er is heisa ontstaan over het linkerzijpaneel van de koets, daar staan mensen op afgebeeld uit de Nederlandse koloniën die goederen brengen aan een vrouw op een troon. Het paneel heet officieel "De Hulde der Koloniën". Kwaaddenkenden willen dit paneel uitleggen als een verheerlijking van de slavernij (die in 1898, het bouwjaar van de koets al lang was afgeschaft). Volgens deskundigen betalen de koloniale onderdanen belasting in natura, in ruil voor beschaving. Het boekje dat zij op de afbeelding ontvangen staat voor onderwijs.

De Gouden Koets 3/6

Aan het einde van het racismedebat van 1 juli j.l. sprak premier Rutte over de Gouden Koets. "Die wordt in zijn geheel gerestaureerd. We gaan niet de geschiedenis herschrijven, door bepaalde onderdelen te verwijderen of wit te lakken." Vervolgens benadrukte hij dat het "belangrijk" is dat het "cultuurhistorische object in z'n context wordt geplaatst en dat uitleg wordt gegeven. Het ligt zeker in de rede om dat allemaal te doen als de restauratie klaar is. Er is nog geen besluit genomen over het toekomstige gebruik."
Eerst voor een kapitaal restaureren en dan in een museum?

De Gouden Koets 4/6

Degene die het laatste woord heeft inzake het gebruik van de Gouden Koets is de koning. Volgens de regels gaat de koning over zijn eigen woon-werkverkeer. En daar valt - raar maar waar - ook de Gouden Koets onder.
Op de website van het Koninklijk Huis staat het volgende: "In 2016 is begonnen met de restauratie, die een aantal jaren in beslag zal nemen. Tot de Gouden Koets weer gereed is voor gebruik, wordt met Prinsjesdag de Glazen Koets ingezet." Volgens Kamerlid Van der Molen (CDA) moeten we de koning ruimte geven om een afweging te maken.

De Gouden Koets 5/6

De Rijksvoorlichtingsdienst houdt de kaarten tegen de borst. "Op dit moment wordt de Gouden Koets gerestaureerd. Er wordt nog niet ingegaan op de toekomst." Emeritus hoogleraar Emmer denkt dat het op een typisch Nederlandse polderoplossing zal uitdraaien, een mix van meer educatie over de koets maar hopelijk ook nog de bij velen geliefde plek in de Prinsjesdag-optocht. Een pensioen in een museum ziet hij als verkwisting."De koets wordt nu voor zo'n 1,2 miljoen euro gerestaureerd. Dat hadden ze dan net zo goed kunnen laten zitten."

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.