Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2019

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

In hele land kans op smog

In heel Nederland is vandaag kans op smog door ozon en dus op een slechte luchtkwaliteit. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Smog door ozon onstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het kan leiden tot toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid en verergering van astmaklachten.

Meer verstekelingen in haven

Dit jaar zijn er al dertig procent meer verstekelingen aangetroffen in vrachtwagens in de Rotterdamse haven ten opzichte van vorig jaar. In de eerste vijf maanden zijn in totaal 580 inklimmers of mogelijke slachtoffers van mensen handel gevonden.
In heel 2018 vonden de politie en de Koninklijke Marechaussee 1371 mensen in vrachtwagens in de haven.
Bij de ferry in de Europoort betrapte de Koninklijke Marechaussee afgelopen weekend 18 mensen uit India, onder wie zeven kinderen.

Jakarta krijgt Nederlandse 'afsluitdijk'

Nederland gaat Indonesië helpen met de bouw van een heuse Afsluitdijk bij de hoofdstad Jakarta. Zuid-Korea helpt ook mee. De drie landen hebben in het VN-hoofdkwartier in New York een nieuw akkoord getekend. Minister Van Nieuwenhuizen is in de Amerikaanse metropool voor een top over omgaan met klimaatverandering. Jakarta kampt met bodemdaling en dat levert in combinatie met een stijgende zeespiegel serieuze overstromingsrisico's op. De samenwerking gaat nu een volgende fase in: de bouw van een dijk ter grootte van de Afsluitdijk met daarop een tolweg.

Extra geld vergoeding landbouw

Het kabinet trekt naar verwachting tot 2030 bijna 1 miljard extra uit voor vergroening van de land- en tuinbouw. Haagse bronnen bevestigen berichten hierover in De Telegraaf en het AD. De plannen worden waarschijnlijk vrijdag besproken in de ministerraad. Het extra geld wordt uitgetrokken in verband met het klimaatakkoord. Daarover wil het kabinet nog voor de zomer de knoop doorhakken. De Urgenda-uitspraak dwingt het kabinet ook tot maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Het geld is voor veenweidegebieden, waar vanwege de droogte ingrijpen nodig is, en een stopregeling voor varkensboeren.

Spring-in-'t-veld

Natuurliefhebbers springen een gat in de lucht door een bijzonder dier dat op video is vastgelegd. In de Noordzee is een voshaai gespot die een aantal keren uit het water sprong. Het spectaculaire tafereel is tot grote vreugde van biologen van natuurcentrum Ecomare gefilmd. Een conservator van het natuurcentrum spreekt van "een superzeldzaam beest" dat tot 6 meter lang en meer dan 400 kilo zwaar kan worden. Een voshaai is gemakkelijk te herkennen aan zijn extreem lange staartvin. Maar hij springt natuurlijk vooral in het oog door zijn opvallende sprongkracht....

WK-damesvoetbal

Vanavond, 21.00 uur, speelt het Nederlandse elftal tegen Japan. Er speelt een hevige strijd om een ticket naar Tokio. De drie beste Europese landen van het WK mogen volgend jaar deelnemen aan de Zomerspelen in Tokio. Als een Europese ploeg de WK-finale haalt en drie andere Europese landen stranden in de kwartfinales, krijgt de finalist een ticket naar Tokio en wacht voor de anderen in maart 2020 een olympisch kwalificatietoernooi. Als meer dan vier landen in aanmerking komen,tellen de resultaten in de groepsfase. Alleen Frankrijk en Duitsland deden het - op doelsaldo - beter dan de Leeuwinnen.

Drooglegging

De inwoners van het Duitse dorpje Ostritz konden niet voorkomen dat het extreemrechtse festival 'Schild und Schwert' in hun woonplaats gehouden zou worden. Maar ze konden het feestje wel verpesten. De burgemeester had al een alcoholverbod voor het festival afgekondigd en de complete biervoorraad in beslag genomen. Daar deden de Ostritzers nog een schepje bovenop door alle drank in de plaatselijke supermarkt op te kopen. Met die alcohol vierden ze hun eigen 'Vredesfeest' op het dorpsplein.

Kinderdrama Verenigde Staten

Migrantenkinderen die illegaal de grens over zijn gekomen, worden nog altijd onder erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden vastgehouden. Daarvoor waarschuwen asieladvocaten die verschillende faciliteiten bezochten. Sinds vorig jaar zijn er vijf kinderen overleden in detentiecentra langs de grens. Honderden kinderen zitten vast, gescheiden van hun ouders. Ze zijn vies, hebben sinds hun aanhouding niet gedoucht en geen nieuwe kleren gekregen. Ondertussen heeft president Trump een grote operatie waarbij duizenden immigrantengezinnen uitgezet zouden worden, met twee weken uitgesteld.