Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Indië-herdenking

Vandaag gedenken we dat het precies 75 jaar geleden is dat Japan capituleerde. Het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Premier Rutte zal spreken op de bijeenkomst bij het monument in Den Haag en ook koning Willem-Alexander is aanwezig. Er zijn kransleggeres, een vertegenwoordiging van de regering en, in verband met de coronacrisis, slechts een kleine groep betrokkenen. Sprekers zijn er op film en de muziek wordt verzorgd door Yosine Roemajauw, winnaar van The Voice Kids 2018.
Van 12.10 tot 13.45 te volgen op NPO 1.

15 blikjes bier op

In Rotterdam-IJsselmonde is vrijdagmiddag een bestuurder van de weg gehaald die al enige tijd rechtsvoor op zijn velg reed. Toen agenten de 51-jarige man aanhielden, vonden zij een 'complete winkelvoorraad aan bierblikjes' op de bijrijdersstoel. Daarop werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Hij werd rond 17.45 uur gestopt, nadat politiestudenten hem eerder hadden zien rijden op de Spinozaweg. De bestuurder was volgens de politie erg dronken, had geen idee hoe zijn voertuig eraan toe was en vond dat hij "zo wel kon rijden."

Grootste containerschip ter wereld

Kapitein Changin Lee heeft vaker Rotterdam aangedaan, maar het is voor het eerst dat hij de haven binnenvaart met een containerschip dat naar diezelfde havenstad is vernoemd. Een gloednieuw schip zelfs en nota bene het grootste containerschip ter wereld en dat maakt de bescheiden Koreaan extra trots. "De HMM Rotterdam is een zeer efficiënt schip, vol slimme communicatiemiddelen, scrubbers die minder zwavel uitstoten en een aangepaste romp die minder weerstand biedt op zee", vertelt Lee trots, staand op de brug van zijn schip, te midden van talloze beeldschermen en de nieuwste apparatuur.

Dramatische cijfers

De coronacrisis pakt rampzalig uit voor werkend Nederland. In een kwartaal zijn maar liefst 322.000 banen vernietigd. En dan te bedenken dat het kabinet nog massalere werkloosheid vooralsnog wist te voorkomen met doorbetaling van salarissen. Zonder die steun zouden honderdduizenden extra mensen hun werk zijn kwijtgeraakt. De nieuwste cijfers van het CBS zijn dramatisch. En de statistieken over de economische groei die vrijdag bekend gemaakt werden, lieten zien dat Nederland een recessie van historische omvang doormaakt.

Heel slecht is nog relatief goed

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 8,5 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Het CBS spreekt van een 'inktzwart beeld'.
Opvallend genoeg doet Nederland het verhoudingsgewijs minder slecht dan veel andere landen. De Duitse economie maakte een klap van meer dan 10 procent. Zuid-Europese landen deden het nog veel slechter en de Britse economie kromp met meer dan 20 procent. Zweden had amper een lockdown en boekte een economische krimp van 8,6 procent.

Vaccins begin 2021 verwacht

Nederland krijgt als het meezit aan het begin van komend jaar de beschikking over de eerste coronavaccins. Minister de Jonge hoopt in het najaar te kunnen komen met een vaccinatiestrategie. De Jonge zei vrijdag dat hij 'in de eerste maand of de eerste maanden van het nieuwe jaar' verwacht de eerste vaccins binnen te krijgen. In totaal is Nederland met 'een stuk of tien' partijen die aan een coronavaccin werken in gesprek. Het blijft afwachten, iedere testfase kan het weer fout gaan. Wij zullen niet voldoende vaccin krijgen om in één keer de hele bevolking te vaccineren; er wordt dus reeds gewerkt aan een vaccinatiestrategie.

Fruittelers luiden de noodklok 1/6

Fruittelers zuchten onder de aanhoudende hitte. Niet alleen vanwege de droogte, ook de hoge zonkracht speelt de telers parten. "Bij extreem hoge temperaturen kunnen appels en peren verbranden", vertelt Gerard van den Anker, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Door de zonnebrandschade ontstaan bruine plekken waardoor de vruchten gan rotten en niet meer geschikt zijn voor consumptie. "In veel gevallen kunnen ze zelfs niet meer gebruikt worden voor moes en sap. Fruit koel houden door te beregenen is de enige manier om verbranding te voorkomen."

Fruittelers luiden de noodklok 2/6

Hoewel harde vruchten als appels en peren het gevoeligst zijn voor zonnebrand, nemen ook telers van zacht fruit zoals rode bes en bramen maatregelen. Deze vruchten worden onder plastic kapjes geteeld en door de kapjes in te smeren met een krijtlaag wordt de zonkracht geremd. Eenzelfde methode past de Limburgse wijnboer Stan Beurkens toe om zijn druiven te beschermen. "We smeren ze in met een kalkhoudende substantie, zonnebrandcrème voor de druiven. Het is een natuurlijk product dat er gewoon weer vanaf regent."

Fruittelers luiden de noodklok 3/6

Allen druiven die nog niet zacht of verkleurd zijn, zijn gevoelig voor verbranding. Hoewel Beurkens hinder ondervindt van het steeds extremer wordende klimaat in Nederland, heeft hij er alle vertrouwen in dat de natuur voor zichzelf kan zorgen.
"Biodiversiteit is heel belangrijk. Wij hebben meer dan honderd verschillende kruiden in de wijngaard staan, om water vast te houden en af te voeren. Daarnaast monitoren we onze 28 hectaren met drones en houden we de weermodellen in de gaten. Meten is weten."

Fruittelers luiden de noodklok 4/6

Op kleine schaal worden ook appels ingespoten met klei ter bescherming. Maar koelen met water is volgens Van den Anker de meest effectieve manier om het fruit tegen de hoge zonkracht te beschermen. In delen van Nederland, zoals Limburg en Zeeland, is echter sprake van waterschaarste. Hoeveel hinder een teler ondervindt van de droogte en warmte, verschilt dan ook sterk per bedrijf. Fruitteler Senny Capelle uit het Zeeuwse Nieuwerkerk heeft moeite om optimistisch te blijven. Hij gaat ervan uit dat zeker 30% van de oogst dit jaar verloren gaat.

Fruittelers luiden de noodklok 5/6

"En we lopen leeg qua kosten die we moeten maken om voldoende water op het land te krijgen. Al wekenlang rijden vrachtwagens vol water uit het Zoommeer af en aan, maar dat is niet vol te houden. Water uit de kraan is drie keer zo goedkoop." Hij wijst erop dat dit al het derde achtereenvolgende jaar met grote droogte is. "Als er niet snel een oplossing komt voor de waterschaarste is er over zes jaar geen fruit- en akkerbedrijf meer te vinden op Schouwen-Duivenland."

Het NUT 1/3

Het afgelopen cursusjaar werd abrupt beëindigd vanwege het coronavirus, dat oorzaak was van het sluiten van De Tuyter. Hierdoor moesten een aantal cursussen stoppen. Inmiddels begint het één en ander weer op te pikken en vol optimisme heeft het NUT een programma samengesteld voor het komende cursusjaar. Zoals ieder jaar wordt het boekje in Krimpen huis aan huis bezorgd, in de week van 17 augustus kunt u het in de bus verwachten.
In verband met het coronavirus is nog veel onzeker en wordt nog steeds veel vanuit huis geregeld.

Het NUT 2/3

Ook door het coronavirus werd de algemene ledenvergadering van het NUT, die in mei zou plaatsvinden, uitgesteld naar 28 oktober 2020.
Veel zaken zijn nog onzeker en veel wordt nog steeds vanuit huis geregeld. De kantoorbezetting zal minimaal zijn en telefonisch zijn we ook niet optimaal bereikbaar. Wel per e-mail: administratie@nutkrimpen.nl.. Bezoek vooral de website www.nutkrimpen.nl voor het volledige programma. Ook vindt u daar zo nodig informatie en richtlijnen i.v.m. coronamaatregelen.

Het NUT 3/3

Dit jaar is er geen gratis lezing voor de leden, omdat wij in 2021 het 200-jarig bestaan van het NUT Departement Krimpen aan den IJssel met de huidige leden willen vieren.
Inschrijven voor cursussen bij voorkeur via de site of door het invullen van de inschrijfkaartjes, die bij het programmaboekje zijn gevoegd. Deze kunnen per post verstuurd worden of in de brievenbus van De Tuyter gedaan worden.
Het is de bedoeling dat er vanaf 25 augustus elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur iemand van het NUT in het kantoortje in De Tuyter aanwezig is.


Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.