Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Rutte heeft May ontvangen

In het Catshuis heeft premier Rutte de Britse premier May ontvangen. Zij is op rondreis door Europa om te overleggen met regeringsleiders of er niet iets te regelen is in zake de grens van het Verenigd Koninkrijk met Noord-Ierland. Onder Brexit zou het erop neerkomen dat Noord-Ierland bij de Ierse republiek komt. De Europese Leiders hebben al aangegeven dat er van nieuwe onderhandelingen over de Brexit geen sprake kan zijn. Later vandaag zal May nog Bondskanzelier Merkel en commissievoorzitter Juncker ontmoeten.

Echte bananen uit Holland

Het is wetenschappers voor het eerst gelukt om bananen te telen die niet in de volle bodem groeien. Wageningen Universiteit presenteert de nieuwe techniek, die wordt gezien als een grote en belangrijke doorbraak in de bananenindustrie, aanstaande woensdag. De geoogste bananen groeiden op steenwol, net als tomaten. "Met genoeg licht en voeding door de steenwol lukt het nu dus om bananen in de regio te telen", zegt professor Gert Kema, onderzoeker. De bananenteelt wordt ernstig bedreigd door de Panamaziekte, een bodemschimmel, die door de steenwol geen vat meer krijgt op de planten.

Mick Jagger nu eens zelf gedumpt

Drie jaar lang had de 75-jarige rocker een relatie met de 52 jaar (!) jongere Noor Alfallah, maar zij lijkt hem gezien haar recente berichten op sociale media te hebben ingeruild voor een ander. Honderden, of waarschijnlijker, duizenden vrouwen hebben het bed gedeeld met Mick Jagger (acht kinderen bij vijf verschillende vrouwen) en er zullen er maar een paar zijn geweest die hem daarna de deur wezen. De vernedering is compleet nu blijkt dat de nieuwe liefde van de 23-jarige Noor Alfallah niet allen jonger is, maar ook nog eens een stuk rijker dan Jagger. Nicolas Berggruen (57) een schatrijke filantroop, goed voor 1,5 miljard euro.

Macron doet vele toezeggingen

Ondanks de beloften die president Macron maandagavond deed: o.a. minimumloon omhoog, geen extra belasting op pensioenen, overuren worden vrijgesteld van belastingen, voorts vroeg de president werkgevers hun werknemers een belastingvrije eindejaarspremie te geven. Cadeautjes die hem tussen de 10 en 12 miljard euro gaan kosten. Wel liet hij weten een andere eis niet in te willigen: het herinvoeren van een taks over groot vermogen. Hij liet ook nog even weten dat de hervormingen van de pensioenen en de WW wel gewoon doorgaan. Hij ging door het stof, maar of het genoeg is?

De Brexit 1/5

De ellende in Engeland is compleet. Wel neemt iedereen zijn petje af voor premier May, die in een rumoerig Lagerhuis staat uit te leggen wat er precies in haar voorstel tot Brexit staat. Maar maandag besefte zij, dat ze het voorstel nooit aangenomen kon krijgen en besloot dus de op dinsdag geplande stemming uit te stellen. Iedereen viel weer over haar heen, maar als je de debatten volgt, krijg je sterk de indruk, dat de meeste MP's geen idee hebben, waar al die punten eigenlijk over gaan. Al van het begin af aan is die hele Brexit fout aangepakt.

The Brexit 2/5

De toenmalige premier, Cameron, kwam op het idee een referendum uit te schrijven, een zeer democratisch middel, maar als je het doet, moet je het doen als inderijd de Franse president Charles de Gaulle. Hij liet de Franse bevolking regelmatig deelnemen aan een referendum, maar waakte over de vraagstelling, zodat je eigenlijk alleen maar kon stemmen zoals het de president uit kwam. Wel, dat was men in het Verenigd Koninkrijk even vergeten. Ook vond premier Cameron het niet nodig de bevolking uit te leggen waar men over ging stemmen en wat de eventuele gevolgen waren.

De Brexit 3/5

En zo slecht voorbereid gingen de Britten naar de stembus. Inmiddels hadden enkele lieden, waaronder Boris Johnson en Nigel Farrage, de nationalistische kaart gespeeld. Onder ons gezegd en gezwegen; deze heren zagen kans een keur aan leugens op tafel te leggen: Bretix betekende miljarden voordeel voor het Verenigd Koninkrijk, dat eindelijk verlost zou zijn van dat lastige Brussel, dat zich overal mee bemoeide. De Bretix zou alleen maar voordelen met zich mee brengen. Je reinste volksverlakkerij, dat stelletje fantasten hoort wegens hoogverraad in de Tower.

De Brexit 4/5

En zo kwam het tot een referendum, waaraan veel van de jonge stemgerechtigden niet deelnamen. Zij kwamen daarna met schrik tot de ontdekking dat ze niet meer vrij door Europa konden reizen na de Brexit. Vele anderen ontdekten dat het leven na de Brexit wel eens aanzienlijk duurder zou kunnen worden. Mevrouw May wilde erg graag premier worden, wel dat heeft ze bereikt. De heren Johnson en Farrage wilden hun naam in de geschiedenisboekjes, ook bereikt (met de aantekening de mannen die het Verenigd Koninkrijk opbliezen).

De Brexit 5/5

Misschien zou het het beste zijn om nogmaals in Groot Brittanië een referendum te houden. De Europese Unie heeft daar al min of meer toe uitgenodigd. Het Verenigd Koninkrijk blijft dan gewoon lid van de EU, als dat referendum zo uitvalt. Het betekent wel het einde van May als premier, maar als je een staatsvrouw bent, stel je het belang van je land boven dat van je eigen carriëre. Het is de vraag of het zou lukken, want er zijn wel erg veel egootjes bij het spel betrokken. Eén ding speelt ook een rol: Schotland koos bij het referendum voor de EU, het zou wel eens uit het VK kunnen treden.