Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief
januari
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Op vijftiende schoolkeuze

Dit bepleit een aantal onderwijsorganisaties in het onderwijspact dat vandaag wordt gepresenteerd. Nu krijgen kinderen in groep acht, als ze twaalf zijn, een niveau toegewezen. Dit nieuwe systeem zou een brede onderbouw op de middelbare school behoeven waar kinderen zo lang mogelijk bij elkaar blijven. Ook maken kinderen halverwege hun middelbare school een keuze tussen een academische of praktische leerweg. Dit zou de prestatiedruk onder jongeren te verminderen. Als je halverwege die school pas aan een academische leerweg begint, ben je zo'n 23 jaar als je aan een universitaire studie kunt beginnen.

Gangsters op aparte afdeling

Voor zware criminelen, die vanwege veiligheidsrisico's niet in een gewone gevangenis kunnen worden ondergebracht, komt een aparte unit. Je hebt nu de zwaarbeveiligde inrichting in Vught, de EBI, en de reguliere gevangenis. Daar tussenin zit niets, maar dat gaat veranderen, zegt minister Dekker. Per 1 maart zijn er twaalf plaatsen vrij op een nieuwe, zwaarbeveiligde afdeling in een gevangenis. Waar dat is, wil de minister uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.
Het aantal plekken kan hier of op andere locaties uitgebreid worden.

Medicijntekort loopt op

Patiënten krijgen steeds vaker 'nee' te horen als ze bij de apotheek komen voor hun pillendoosje of zalfjes. In 2019 is het aantal tekorten bijna verdubbeld. 1492 middelen waren langer dan twee weken niet leverbaar. Dat blijkt uit cijfers van apothekersclub KNMP. Dit jaar zullen de tekorten nog harder oplopen na de verdubbeling in 2019. Minister Bruins wil de groep landen waarop wij onze prijzen baseren aanpassen. Per april vervangt Nederland in die groep Duitsland voor Noorwegen, waar lagere prijzen gelden. Omdat we daarmee nóg minder gaan betalen, worden we nóg minder aantrekkelijk voor producenten.

Koning naar Israël voor herdenking

Koning Willem-Alexander is één van de veertig wereldleiders die deze week naar Israël reizen voor de herdenking van de bevrijding van Auschwitz. Hoewel die historische dag, 75 jaar geleden, donderdag centraal staat op het Wereld Holocaust Forum, zal er ook veel aandacht worden besteed aan het groeiende antisemitisme in de wereld. Nooit eerder waren er zoveel staatshoofden tegelijkertijd bijeen in het kleine Israël. Minister Van Buitenlandse Zaken Katz noemt de bijeenkomst 'het grootste evenement sinds de oprichting van de staat'.

Sterrenstof

Amerika heeft een nieuw krijgsmachtonderdeel: de Space Force. Afgelopen zaterdag werd het uniform van de ruimtekrijgers onthuld en dat zorgde voor nogal wat ophef. Want wie Star Wars-achtige Stormtroopers-pakken had verwacht, kwam bedrogen uit. Het gaat namelijk om uniformen met een 'gewone' camouflageprint. "Hoeveel bomen verwachten jullie tegen te komen in de ruimte?", merkte een twitteraar - niet geheel ten onrechte - op. De Space Force blijkt echter een goede reden te hebben voor de standaardcamouflage; op deze manier konden ze gewoon een partij uniformen overnemen van de landmacht.

Maleisië stuurt plastic retour

Maleisië is het zat. Onder het motto "Wij zijn niet de vuilnisbelt van de wereld!" heeft het Aziatische land maandag 150 containers met plastic afval teruggestuurd naar de landen waar het vandaan kwam. Het zijn rijkere, vaak Westerse landen die hun plastic afval in Maleisië laten verwerken. De 3.737 ton die de Maleisische minister voor Milieu maandag heeft laten terugsturen naar onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS, was illegaal het land binnengekomen. Medio dit jaar zullen nog eens 110 containers naar hun land van herkomst retour gezonden worden.

Virus gaat van mens tot mens

Het coronavirus blijkt overdraagbaar te zijn van mens tot mens, zo erkenden de Chinese autoriteiten gisteren. Het virus is een maand geleden opgedoken op een veemarkt in de Chinese plaats Wuhan. Van de vooralsnog 218 officieel geregistreerde patiënten zijn er vier overleden. Maar naar Britse schattingen bedraagt het werkelijke aantal geïnfecteerden minstens het tienvoudige. Het virus is verwant aan het SARS-virus dat in 2003 over de hele wereld ruim 700 levens eiste. China treft met andere landen maatregelen om de uitbraak te bedwingen.