Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Mieren uitroeien loopt uit de hand

In een woning in Zwijndrecht is zaterdagavond brand uitgebroken. De brand ontstond in een spouwmuur van een huis aan het Prinsessenpark, nadat de bewoner had geprobeerd de mieren in zijn achtertuin uit te roeien.
De Zwijndrechtenaar besloot met een gasbrander de mieren een kopje kleiner te maken. Dit verliep niet volgens plan: hij stak per ongeluk het roostertje in de buitenmuur aan, waardoor de vlam in de spouwmuur sloeg.
De brandweer is ter plaatse gekomen om de brand te blussen. De brand is inmiddels onder controle.

Migrantencrisis in Europa 1/5

Als het aan de Bulgaarse premier Bojko Borisov ligt, sluit de Europese Unie per direct de buitengrenzen voor migranten. Dat gaat Borisov voorstellen op de Europese migratietop dit weekend. De Bulgaar vindt dat de EU zich eerst maar eens moet bekommeren om de migranten die zich nu al op Europees grondgebied bevinden.
Degenen die conflicten zijn ontvlucht, moeten hulp krijgen; de rest mag wat Borisov betreft weer naar huis. De Bulgaaarse premier zal voorts opvang in de regio bepleiten tijdens de top.

Migrantencrisis in Europa 2/5

Migranten en vluchtelingen moeten worden opgevangen, voordat ze de oversteek naar Europa wagen. Borisov probeert met dit voorstel de landen uit de zogenaamde VIsegrad-groep binnenboord te houden. Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië zullen detop dit weekeinde boycotten, omdat ze weigeren akkoord te gaan met migrantenquota. De EU wil de sinds 2015 binnengekomen migranten over alle Europese lidstaten verdelen. De Visegrad-landen zullen overigens wel acte de précsence geven op een grotere Europese top die eind volgende week plaatsvindt.

Migrantencrisis in Europa 3/5

Na Duitsland dreigt nu ook Oostenrijk de grens voor vluchtelingen te sluiten en dan met name de voor het internationale vrachtverkeer en toerisme belangrijke Brennerpas. Dat is slecht nieuws voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel die dit weekeinde op de migratietop een succes nodig heeft om de crisis waarin haar regering zich bevindt, het hoofd te bieden. Zonder EU-compromis sluit minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer van de Zuid-Duitse regeringspartij CSU binnen een week eigenhandig de grens.

Migrantencrisis in Europa 4/5

De voormalige Beierse premier weet zich gesteund door onder meer de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP). Die liet vrijdag in Wenen weten dat hij 'onmiddelijk' de Brennerpas zal sluiten, als Seehofer de Oostenrijks-Duitse grens dichtgooit. De Alpenrepubliek heeft al voorbereidingen getroffen voor een grenshek aan de Brenner; militairen staan er al maanden paraat. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini zei vrijdag op zijn beurt dat er wat hem betreft' geen enkele vluchteling'meer naar zijn land komt. Eerder weigerde hij migrantenschepen toe te laten

Migrantencrisis in Europa 5/5

Ondertussen worden de scheuren in de Duitse regering steeds groter. CSU-fractievoorzitter Dobrindt verklaarde in een interview dat de 70 jaar oude lijstverbinding met Merkels CDU niet heilig is. En als de kanselier Seehofer ontslaat - iets waarmee ze al impliciet heeft gedreigd - dan dreigt de CDU alle ministers uit de Duitse regering terug te trekken. Ook de huidige CSU-premier van Beieren, Markus Söder, zou uit zijn op de val van de kanselier. Merkel wordt nu in wezen gegijzeld door Seehofer en zijn rechtse CSU. Bij de derde coalitiepartner SPD bereidt men zich al voor op nieuwe verkiezingen, mogelijk in de herfst.