Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Technische opleidingen

Steeds meer studenten melden zich aan voor informaticastudies zoals data-science en kunstmatige intelligentie. De universiteiten kunnen de aanmeldingen nauwelijks aan en hebben voor sommige opleidingen daarom een numerus fixus of strengere toelatingseisen ingevoerd. Tegelijkertijd zit het bedrijfsleven te springen om meer afgestudeerde ict'ers. De Europese Unie loopt op techgebied flink achter op de Verenigde Staten en China. Vooral het wegkapen van Europees talent door Amerikaanse bedrijven is een grote zorg.

Ahoy

Op de laatste dag van het North Sea Jazz Festival is bij Ahoy de eerste paal voor de uitbreiding en nieuwbouw van het muziek- en sportpaleis bij Zuidplein geslagen. Op het voorplein komt extra concertzaal voor 7000 man en een congrescentrum. De concertzaal kan ook gebruikt worden als theater- en congreszaal voor een publiek van 2750 man. Daarmee wordt het het grootste auditorium van Europa. De komst van het poppodium annex congrescentrum en de renovatie van Ahoy maken onderdeel uit van de groot-schalige gebiedsontwikkeling Hart van Zuid.

Trollen

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd anti-islam-sentiment in Nederland aan te wakkeren. Op basis van eigen onderzoek schrijft NRC dat er de afgelopen twee jaar ruim 900 tweets in het Nederlands zijn verstuurd vanuit een beruchte Russische trollenfabriek. De krant schrijft dat dit het eerste concrete bewijs is van Nederlandstalige uitlatingen door Russische trollen op Twitter. De krant heeft inzage gehad in twee archieven met 200.000 berichten. NRC schrijft over tweets die vanuit de fabriek zijn verstuurd na de aanslagen in Brussel.

Tot in de dood

In een dorpje in Oekraïne hebben archeologen een graf gevonden van een man en een vrouw die al meer dan 3.000 jaar innig met elkaar waren verstrengeld. De weten-schappers gaan ervan uit dat de vrouw zich levend liet begraven om voor altijd bij haar overleden echtgenoot te zijn. De pose van het koppel uit de prehistorische bronstijd is heel opmerkelijk. Het lichaam van de vrouw rust op dat van haar geliefde terwijl ze hem teder omhelst. Het ziet ernaar uit dat de vrouw zelf gekozen heeft om te sterven en begraven te worden met haar geliefde.

De sterke arm van de wet

Een Mexicaans gouverneur heeft een drastische maatregel genomen nadat amper 30 van de 130 agenten van het politiekorps van het kuststadje Alvarado geslaagd waren voor hun verplichte schiettest. Het korps moet voortaan op patrouille gewapend met een katapult. Hun vuurwapens blijven achter slot en grendel. De beslissing van gouverneur Miguel Ángel Yunes Linares wordt door de burgemeester en de agenten allerminst op gejuich onthaald. Criminele bendes krijgen nu helemaal vrij spel, oordelen ze.