Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Snelweg

De column van Gert Visser

18 mei 2024 Gert Visser

Het CBS meldde onlangs op basis van onderzoek dat mensen in ons land best wel vertrouwen in elkaar hebben. Het vertrouwen in de medemens zou zelfs groeien. Zo, dat is even een ander geluid dacht ik toen weer even door het nieuws scrolde. Maar in de media kreeg het onderzoek nauwelijks aandacht.

Als je het nieuws volgt ligt de nadruk vaak op verschillen, tegenstellingen en onenigheid. De kloof tussen dit en dat: tussen rijk en arm, tussen stad en platteland, tussen zogenaamd hoog en laagopgeleid, tussen burger en bestuur, tussen burgers onderling. Hoe meer je leest over kloven, hoe meer mensen erin gaan geloven. Alsof we altijd maar tegenover elkaar staan. Zo wordt het sentiment bepaald.

Ik dacht hieraan toen we een poosje geleden met de auto in het land opeens stil stonden op de snelweg. File, er zat geen beweging in en steeds meer mensen stapten naar verloop van tijd ietwat geërgerd de auto uit.

Leunend tegen de vangrail keek iedereen op de smartphones en de fileberichten werden gedeeld. Het ging nog even duren was de conclusie. Iedereen keek tenslotte naar dezelfde berichten.

Mensen raakten langzaam met elkaar aan de praat, over van alles en nog wat. De telefoontjes verdwenen langzaam in de broekzakken en tassen. Er ontstonden leuke gesprekken tussen mensen die overal vandaan kwamen. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje, ons drukke leven stond even stil.

Een loodgieter op weg naar een klant, een vertegenwoordiger op weg naar een afspraak, een studente met haar moeder op weg naar huis, een vrachtwagenchauffeur uit Roemenië op weg naar zijn afleveradres, een ambtenaar die terugkwam van vakantie, een ouder echtpaar op weg naar een korte vakantie. En wij op weg naar huis.

Toen de rij auto’s na een half uurtje in beweging kwam konden we weer verder. We wensten elkaar een goede reis en stapten goed gehumeurd de auto’s in. Het was best even gezellig tussen mensen die elkaar niet eens kenden.

Zet het verkeer stop, laat de telefoontjes even in je zak en laat mensen een poosje met elkaar praten en er ontstaan de leukste gesprekken. Of je nu uit het noorden, zuiden, westen of oosten komt. Iedereen heeft een verhaal.

Zomaar, op een snelweg.