Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Wat bromt daar zo?

De column van Bert van Oosterhout

21 augustus 2021 Bert van Oosterhout

Geen plek op de wereld ontkomt er aan. Van Groenland tot Brazilië, India tot Griekenland en van Siberië tot Nederland: mede door toedoen van de mens zijn wereldwijd het weer en het klimaat aan het veranderen. Het werd ons vorige week nog eens duidelijk gemaakt door het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change – in gewoon Nederlands: de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering). Hitte en droogte, bosbranden, overstromingen en hevige stormen – wen er maar aan.

En als klap op de vuurpijl houdt een bejaarde transformator op het schakelstation van TenneT in Krimpen aan den Ijssel vele tientallen bewoners uit de slaap. De vergelijking slaat natuurlijk nergens op. Ze laat alleen zien hoe betrekkelijk alles is. Maar betrekkelijk kan wel hoogst irritant zijn. En dat is hier het geval. Zo ervaren in elk geval meer dan 250 ondervraagde huishoudens het.

Daarom lijkt de vraag Waar zijn we toch mee bezig? wel op z'n plaats. Dat vindt Jeffrey van der Elst, fractievoorzitter van Leefbaar Krimpen ook. Niet voor het eerst zat hij vorige week voor deze microfoon zijn gal te spugen. Jeffrey en degenen die het met hem eens zijn, vinden dat TenneT zowel de gemeenteraad als klagende inwoners schoffeert. Dus kan het geen kwaad weer eens op de trom te roffelen.

Even gloorde er een beetje hoop, toen eind vorig jaar een nieuwe ceo (chief executive officer) aantrad bij TenneT in de persoon van de toen 50-jarige Manon van Beek. De in Brabant geboren ceo stapte van een beursgenoteerd bedrijf aan de prestigieuze zuidas in Amsterdam over naar het Nederlands-Duitse TenneT. Ze zwaait daar nu de scepter over een 4-koppige directie en 5000 medewerkers. Energie in een charmante verpakking.

Mevrouw Van Beek, dat weten we van haar zelf via kranteberichten, doet graag iets voor goede doelen. Ga uw gang, zou ik zeggen. Wat let u om het ongenoegen van zo veel Krimpenaren met een handomdraai de wereld uit te helpen? Waar het om gaat kunnen uw medewerkers u ongetwijfeld tot in details uit de doeken doen.

De steen des aanstoots staat aan de voet van de hoogspanningsmasten van haar bedrijf, die als waarschuwende vingers boven huizen en bomen uitsteken. Het is een bijna vijftig jaar oude transformator die 24/7 staat te brommen alsof hij iets van plan is. Zelfs op een kilometer afstand is de geluidsoverlast merkbaar. Dag en nacht. Niet echt iets om eens lekker bij in slaap te vallen.

Dorpsgenoten die zich hebben verenigd in de BOTIK – Beperking Overlast Trafo in Krimpen aan den Ijssel – praten al een hele tijd met TenneT, de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) en het college van ons dorp. Natuurlijk in de hoop op dat ene gouden idee, dat een einde maakt aan de problemen van de nacht.

Nou, vergeet het maar. TenneT kan zich niet vinden in de klachten van de BOTIK- bewoners. Een recent gesprek tussen wethouder Anthon Timm en de netbeheerder heeft dat weer eens duidelijk gemaakt. TenneT blijft er vooralsnog van uitgaan dat de problemen kunnen worden opgelost door de bouw van een nieuwe trafo. Maar BOTIK vreest daardoor juist meer geluidshinder.

Nu wil het geval – of liever de reglementen – dat de gemeenteraad na de zomer een 'verklaring van geen bedenkingen' moet afgeven. Dat klinkt mooier dan het is. De raad kan desgewenst vastberaden toestemming weigeren. Maar daar moet ze dan wel goede ruimtelijke argumenten bij op tafel leggen. Op hun beurt weten de advocaten van TenneT daar natuurlijk wel raad mee. Want zo werkt dat wanneer David opstaat tegen Goliath.

In het Bijbelverhaal delft de reus het onderspit. Die kleine David was niet voor de poes. Maar voorlopig zou ik mijn geld niet op David-BOTIK zetten. De ervaring leert immers dat het individuen maar zelden lukt een groot bedrijf tot andere gedachten te brengen. Niet voor niks drong wethouder Timm er bij de raad op aan de aangevraagde vergunning van de TenneT goed te bestuderen. Daar werden Jeffrey van der Elst en de BOTIK-dorpsgenoten trouwens niet echt blij van. Zij vinden dat Timm niet voldoende heeft doorgepakt.

Daar denkt de wethouder natuurlijk het zijne van. En zo ontstaan er voor je het weet barstjes in het Krimpense front. Daar is niemand bij gebaat. De BOTIKkers wel in de laatste plaats. Elkaar vliegen afvangen en verwijten maken brengt de transformator niet tot zwijgen. Misschien gebeurt dat op den duur wel als inwoners en gemeenteraad deze suggestie omarmen: laat je bijstaan door onafhankelijke adviseurs en desnoods een deskundige advocaat.

Nou, in het vooruitzicht van een kloek besluit over een moderne, stille transformator, die niemand in de weg staat, wens ik iedereen een plezierig weekend. Blijf gezond en houd de rijen gesloten.

21 augustus 2021
Bert van Oosterhout