Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Tarzan is uit de boom

De column van Bert van Oosterhout

27 februari 2021 Bert van Oosterhout

Daar sta je dan. Alleen in de hal van je appartement. De voordeur achter je valt net dicht. En de sleutel zit aan de binnenkant in het slot. Een klassieke situatie. Het is te vroeg in de ochtend om de buren uit bed te bellen. Die zijn per slot van rekening ook niet meer de jongsten. Maar wat nu? Goede raad is duur.

Gelukkig is daar altijd de vriend die alles oplost. Hij kan ongetwijfeld ook deze keer dit huiselijk probleem uit de wereld helpen. Jammer alleen, dat je hier voor je gesloten voordeur staat en geen idee hebt wat het telefoonnummer van De Grote Oplosser Van Alle Problemen is. Dit overkwam een vriendin kortgeleden. Ze werd uiteindelijk toch nog snel gered door de Grote Oplosser. Eind goed, al goed. Maar nee.

De vriendin maakte zich na afloop boos op de fabrikant van haar deurslot. 'Vroeger zaten sloten eenvoudiger in elkaar. Dat was gewoon beter. Tegenwoordig maken ze ze met opzet ingewikkeld. Zo gaan ze sneller stuk en kunnen ze er meer geld aan verdienen.'

Dit is, wat je noemt, een schoolvoorbeeld van complot denken. Je zou bijna zeggen, de sleutel in het complot. Door boze opzet van de sleutelfabriek, stond de vriendin voor haar dicht gevallen voordeur. Bij de fabrikant in kwestie ziet een speciale afdeling erop toe dat hun product een niet te lang leven is beschoren. En ze probeert te bevorderen dat dames van gevorderde leeftijd voordeuren achter zich in het slot laten vallen.

Achteraf kan de vriendin er zelf om lachen. Van schrik zag ze even niet-bestaande spoken. Uiteindelijk was het niet meer dan een incidentje. Maar zo simpel is het niet altijd. Onder Mark Rutte heeft een echt serieuze manier van complot-denken zich als een olievlek verbreid.

Blijkbaar veroorzaken zijn achtereenvolgende kabinetten bij een deel van de bevolking een soort lsd-trip. Met schitterende tot bloedlinke waandenkbeelden. En met ten minste de overtuiging dat ze het slachtoffer en mikpunt van een wereldwijd complot zijn.

Ze vinden voor een deel hun gelijk bij politieke potsenmakers als Thierry Baudet. Voelden zich de afgelopen jaren vermoedelijk ook gesteund door president Donald Trump. Maar ze kwamen pas goed aan hun trekken toen ze een dezer weken een internationaal pedofielennetwerk, met vertakkingen in ons land, blootlegden. Hoe ziek kun je zijn? Wie is er hier nou eigenlijk krankjorem geworden?

De grootste heldendaad van een groep van deze agressieve dwazen is hun terreur op een begraafplaats in Bodegraven. Ze legden er bloemen en briefjes op graven van jonge overledenen. Die zijn volgens hen het slachtoffer geworden van het genoemde netwerk van pedo's. De gemeente was genoodzaakt beveiligers in te huren. Kaarten met pijnlijke teksten werden van de graven verwijderd. Prompt richtten de complotdenkers hun pijlen op de plaatselijke overheid.

We leven in 2021, maar in Bodegraven zijn de Middeleeuwen teruggekeerd. Hel en duivel bestaan weer in deze stad van net geen 20.000 inwoners, van wie een handjevol duidelijk met proefverlof is. Dat valt in elk geval af te leiden aan briefjes als dit, afgedrukt in het Algemeen Dagblad.

'Burgemeester.
Wee je gebeente deze bloemen te laten verwijderen!
Ik leg deze bloemen als EER aan Joost Knevel (held der helden!)
en de andere slachtoffers van satanisch misbruik.
Velen hebben dit NIET overleefd maar er valt nog veel te redden!

Stop van Dissel !'

Zo, die kan de burgemeester in zijn zak steken. De schrijver van dit epistel zal na deze waarschuwing wel heerlijk geslapen hebben. Als hij tenminste niet tussen twee oppassers is teruggebracht naar het dolhuis. Daar was zijn afwezigheid misschien nog niet opgevallen. Er lopen vandaag de dag ook zo veel patiënten rond. En niet alleen in Bodegraven. Het complot-gepeupel liet ook van zich horen bij het graf van Marianne Vaatstra (in 1999 vermoord bij Veenklooster in Friesland) en Nicky Verstappen (in 1998 vermoord in het Limburgse Brunssum).

Voor alle duidelijkheid: er is natuurlijk niets tegen om eer te bewijzen aan jeugdige slachtoffers van moord. Maar om elke moord bij voorbaat toe te schrijven aan een netwerk van criminele pedofielen, zoals zogenaamd Jaap van Dissel van het RIVM. Mag ik even overgeven?

Wat bezielt de complotdenker? Evenals jullie en ik behoort hij of zij tot de meest ontwikkelde diersoort. Die leeft niet meer in bomen. Tarzan was zo ongeveer de laatste die dat deed. We voeden ons ook niet langer uitsluitend met noten en bananen. We kunnen lezen en schrijven en hebben nog zo'n paar vaardigheden. We waren op de maan en zetten deze week onze handtekening op Mars.

Maar ondanks dit alles vertrouwt de complotdenker het niet. Hij ziet het allemaal anders. We worden voortdurend belazerd. Door die club van Rutte, het RIVM, de 'linkse' media, het bedrijfsleven etc. En voor wie het wil weten: Corona is niks bijzonders. Gewoon een stevige griep. Elke dag een handjevol paracetamol en de zaak is gepiept. Vraag maar aan Baudet. Of we op de maan zijn geweest is maar zeer de vraag. In elk geval is de Aarde zo plat als een dubbeltje. Laat je vooral niks wijsmaken.

Ja, dit is de kernzin: Laat je vooral niks wijsmaken. Ergens in de evolutie heeft het menselijk brein – net op de grens van het vermogen te denken zichzelf een kunstje geflikt. Alsof er een wissel verkeerd stond. Waardoor een ontsporing niet te vermijden was. Het begin van de complot-mens. Die krijgen we voorlopig niet meer op de rails.

Prettig weekend.
Blijf gezond.

27 februari 2021
Bert van Oosterhout