Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Ik zoek de rust van een kist

De column van Lourens Portasse

31 maart 2018 Lourens Portasse

Een advertentie. Twee dames op de foto. In het tekstballontje naast hun hoofd staat: ‘Ongedwongen, puur en oprecht’ Nou, deze dames proberen met die tekst natuurlijk weduwnaars te lokken, die ook wel weer eens van bil willen met een begripvolle en niet gehaaste vrouw. Precies zoals ze het zeggen: ‘Ongedwongen, puur en oprecht’.

Maar beter de advertentie in het plaatselijke huis aan huiskrantje bekijkend, blijkt het toch over iets heel anders te gaan. Het gaat over twee dames die die zich aanbieden als begrafenisverzorgers. Ze willen je der onder leggen zullen we maar zeggen. Ze schrijven in hun advertentie : ‘Het kan ook anders.. (twee puntjes). Omdat ieder mens bijzonder is en een uniek afscheid verdient! (uitroepteken). En dan ook nog: ‘24 uur per dag bereikbaar’ en ze besluiten met de tekst: ‘De steun bij iedere uitvaart. Dus duidelijk geen spannend avontuurtje, maar ze willen je eigenlijk eerst dood hebben om je vervolgens op een unieke manier begraven.

In een tweede advertentie belooft een andere dame: ‘meer tijd voor uw wensen tegen een eerlijke prijs’. Nu weet ik het zeker. Tegen een eerlijke prijs meer tijd en niet te duur. Wie wil daar niet af en toe even langs gaan. Oh, o toch weer op het verkeerde been gezet. Jawel, het gaat hier ook weer over een uitvaartdienst.

Een  derde advertentie belooft de gewenste kleur te geven aan mijn begrafenis of crematie. Deze dame was vast in een vorig beroepsleven kleurconsultant denk ik dan maar. 

Ha, eindelijk een advertentie van een man. Die wil het allemaal ‘wel heel persoonlijk’. Bijvoorbeeld een brandweerman in zijn uniform en vervoerd in zijn eigen brandweerwagen. Of een vrouw in haar eigen zeilboot naar de begraafplaats. Elk thema is mogelijk, niets is te gek. ‘Wat dacht u van een Maserati uitvaartauto’.

Oh, sommige uitvaart bedrijven noemen trouwens meteen de prijzen. De uitvaart met concepten, zonder kosten achteraf, doet een basisuitvaart voor €2.565,-- en de uitvaart-compleet €3.345,--. En ook een in de hele regio Zuid-Holland opererende ondernemer die al 20 jaar ervaring heeft komt met de goedkoopste all-in prijs: €1750,--.

Maar ……… ik voel met toch eerlijk het meest aangetrokken tot de meest simpelste advertentie met de tekst:  ‘wij doen alleen begrafenissen’. Klinkt als een specialist. Mag je trouwens maar op hopen, want uitvaartbegeleider is volgens mij geen beschermde titel.