Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Pas op voor de gele horde!

De column van Jaap Juursema

19 juli 2008 Jaap Juursema

Deze column gaat niet over de opvolger van het "in mijn jeugd zo gevreesde" Rode Gevaar maar over een fenomeen dat ik waarnam: door ons land trekt een Gele Horde Hongerigen. Grote stromen mensen gaan dagelijks op pad, gedreven door een onbegrensde Honger. Honger? Ja Honger, mèt een Hoofdletter. Het lijkt zelfs zò te zijn dat er speciaal transport is om deze horde makkelijk van voederplaats naar voederplaats te brengen: lange snel rijdende gele apparaten trekken door het land en brengen de hongerenden van eetplaats naar eetplaats.

Wellicht hebt u't al door, dit gaat eigenlijk over de N.V. der Nederlandse Spoorwegen. Pas "mocht" ik voor mijn werk een treinreisje maken. Omdat ik de efficiency van Connexxion en de RET flink onderschatte en NS "natuurlijk" vertraging had opgelopen mocht ik een poosje in het Centraal Station van Rotterdam doorbrengen. Daar begon het mij op te vallen dat er twee soorten reizigers lijken te zijn: etende en lezende. De etende(n) zijn zwaar in de meerderheid...

Eenmaal aangekomen op het Centraal Station in Den Haag mocht ik opnieuw een tijdje wachten, deze keer op een collega die in(/door) een andere trein werd vertraagd. Rondkijkend in de hal van het CS word het duidelijk dat voor NS het vervoer eigenlijk maar bijzaak is: cateren en verkopen, daar draait het om.

Een 'tour de horizon' in die hal geeft het volgende beeld: Winkels, kramen en kiosken voor: (van links naar rechts) bloemen, broodjes, CD's, boeken, treinkaartjes, bonbons, geld, broodjes, chinese snacks, tassen en koffers, supermarkt met vooral broodjes. Vijf van de elf zaken verkopen voedsel tegen drie van de elf die zaken verkopen die nauw met het reizen verbonden zijn: treinkaartjes, tassen en "vreemd"geld.

Het zou mij niet verbazen wanneer de NS met de exploitatie van de winkeltjes (en dus de "honger" van de reizenden) veel meer verdient dan met het rijden van treinen.

Natuurlijk is het (ook) zo dat eten veel prettiger is dan in de trein zitten en de telefonades en lijfgeuren van de medepassagiers mee te maken.
Maar.
Je moet nu eenmaal wel eens ergens naartoe, hè, en 's ochtends met de auto naar een adres in Den Haag gaan is géén sinecure. 
De moraal van dit verhaal: als u per trein wilt of moet reizen ga dan met een goed gevulde maag van huis, er zijn onderweg onvermijdelijk overdadige verleidingen.

Veel plezier gewenst, deze zomer!