Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Bowling for Youssef

De column van Sid B. Dane

14 oktober 2007 Sid B. Dane

Ik weet nog dat ik, inmiddels alweer een paar jaar geleden, met verbazing naar Michael Moore's "Bowling for Columbine" heb zitten kijken. Een verbazingwekkend triest verhaal, wat indertijd "typisch Amerikaans" op me over kwam.

Later zag ik "Elephant", een gedramatiseerde versie versie van het drama op Columbine High. Niet minder indrukwekkend...

EW_%20zinloos%20geweldIn 2004 brachten Lange Frans en Baas B. de single "Zinloos" uit, een oproep tegen zinloos geweld. De 2 waren zelf niet geheel verschoond van geweld, maar het kwam wel onder de aandacht: Zinloos geweld.

Het lijstje toen was:
Daniël van Cotthem
Joes Kloppenburg
Meindert Tjoelker
René Steegmans
Kerwin Duinmeijer
Froukje Schuitmaker en Marianne Roza


Het lijstje kan inmiddels uitgebreid worden, met meest recentelijk Youssef Mokhtari, 16 jaar, scholier aan het Amsterdams Technisch College. Hij werd doodgestoken naar aanleiding van een ruzie om een pen. Op een gebedsdienst in zijn eer vandaag, riep de Imam, in het Nederlands, dat geweld nooit een oplossing was.

Michael Moore, Lange Frans, Baas B, de Imam, ze roepen allen dat het zinloze geweld moet stoppen... Eens!

Alleen kan iemand me vertellen welk geweld wél zin heeft?

Naschrift

Vorige week was er weer een reeks van geweldsincidenten in de Verenigde Staten. In Pennsylvania schoot een 32-jarige man 3 meisjes dood op een school, verwondde vele anderen en schoot tenslotte zichzelf dood. Eerder die week maakte de politie in Las Vegas jacht in 2 scholen op een gewapende scholier. Afgelopen woensdag gijzelde een man 6 scholieren, schoot er 1 dood en later ook zichzelf. Vrijdag werd een leraar in Wisconsin door een 15-jarige leerling doodgeschoten.