Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Het voorjaar gaat terug in winterslaap

Het is voorjaar! Vandaag begint de astronomische lente. Door de ijzige kou doet de natuur daar echter niet aan mee. Zo is het stil in de tuin, omdat de vogels nog bijna niets doen. "Vogels zingen minder uitbundig", bevestigt Chris-Jan van der Heijden van Vogelbescherming Nederland. Rond de jaarwisseling was het zo warm dat biologen van de Wageningen Universiteit spraken van een lange voorlente. Nooit eerder stond de hazelaar medio december in bloei; zelfs de vroege bloeiers als sneeuwklokjes waren er dit jaar extreem vroeg bij. De natuur liep maar liefst vier weken voor op schema.

Gemeenteraadsverkiezingen

Morgen, woensdag 21 maart, vinden de Gemeenteraadsverkiezingen plaats. Thorbecke zorgde er in 1851 voor dat afspraken rond het gemeentebestuur werden vastgelegd in de Gemeentewet. In de loop van de tijd is het één en ander aangepast. Sinds 1 januari 2016 heeft Nederland 390 gemeenten: veel minder dan vroeger, dat komt door herindelingen en fusies. De omvang van de gemeenteraad is nog steeds afhankelijk van het aantal inwoners. De peilingen die voor aanvang van de verkiezingen worden uitgevoerd, geven meestal een aardig beeld van de te verwachten uitslagen.

Verkiezing 'beste raadslid' gestopt

De verkiezing voor 'Beste raadslid van Nederland' is tijdelijk stopgezet. Dat gebeurde na een oproep van de website Geenstijl die wilde voorkomen dat de Rotterdammer Nourdin el Ouali (NIDA) zou winnen. De website riep de achterban zondag op om te stemmen op CDA'er Rick Brink uit Hardenberg, om zo "het land te redden". In een tegenreactie op de oproer werd weer massaal gestemd op El Ouali, waarna het stemmen voorlopig is stopgezet. De server zou het toegenomen verkeer niet aan kunnen. Dinsdagavond zou de 'stembus' worden gesloten.

Rumoer om kerstboom

Het moet nog Pasen worden, maar in Rotterdam houdt men zich al bezig met de kerstboom. De traditionele boom bij het Rotterdamse stadhuis verdwijnt namelijk dit jaar. Volgens de gemeente moet de boom wijken vanwege de grootschalige verbouwing van de Coolsingel. Met name Hennie van Schaik, vice-voorzitter ven gebiedscommissie Centrum is in de bres gesprongen voor de traditionele kerstboom die circa 30.000 euro kost. Er komen wel grote kerstbomen in Rotterdam, o.a. bij het Centraal Station en de Markthal, daar wil men ook een kerstmarkt en kerststal installeren.

Leegloop bij Korps Mariniers Doorn

Het Korps Mariniers, dat in 2022 gaat verhuizen van Doorn naar Vlissingen, kampt met leegloop. Veel militairen die nu zijn gestationeerd in de provincie Utrecht zien het niet zitten om met hun gezin naar Zeeland te gaan. Uit Defensie-cijfers blijkt dat dit kwartaal al 73 mariniers vertrokken. De afgelopen jaren waren dat er gemiddeld 23. Het lijkt erop dat het personeel straks met 10 procent is gekrompen. Het ministerie van Defensie heeft alleen maar naar de manschappen gekeken, maar tegenwoordig werken de echtgenotes ook en waarschijnlijk kunnen die niet allemaal een baan in Zeeland vinden.

Bezoek voor Willem-Alexander

Vandaag en morgen brengen de koning en koningin van Jordanië, Abdullah II en Rania een staatsbezoek aan ons land. Voornamelijk wordt uitgekeken naar de kleding van de koningin, want zij draagt de meest fantastische (en dure) creaties; iets wat haar in Jordanië niet in dank wordt afgenomen. Woensdag ontvangt koning Willem-Alexander de Franse president Macron op Paleis Noordeinde. Met premier Rutte zal hij ondermeer van gedachten wisselen over de EU-top van donderdag en vrijdag. Ook komen "de goede bilaterale banden" aan de orde.

Fransman smokkelt wapens uit Gazastrook

Een medewerker van het Franse consulaat in Jeruzalem is aangeklaagd wegens het smokkelen van wapens van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Hij gebruikte zijn diplomatieke onschendbaarheid om de streng bewaakte grens van Gaza tot vijf keer toe met een lading wapens te passeren. volgens de Israëlische autoriteiten werd de 23-jarige Romain Franck niet gedreven door politieke overtuigingen, maar was hij uit op financieel gewin. De Fransman werkte als chauffeur voor het consulaat.

Line-dance avond

Op donderdag 22 maart 2018 vindt in de ontmoetingsruimte van De Sperwer, de Landerijen 3, te Krimpen aan den IJssel een Line-dance avond plaats. Entree: €4,00. Er wordt gedanst van 20.00 tot 22.00 uur.Opgeven kan via het vrijwilligersloket van de KrimpenWijzer, tel: 0180-515840. Zij zijn te bereiken op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.00 uur. Let op: vol = vol. De line-dance avond wordt over drie maanden weer georganiseerd. De datum is nog niet bekend.